Annonse
Vivid Sydney påstår at de er verdens største lysfestival – som også har fokus på nye ideer! I tre uker kan du oppleve både operahuset og havneområdet i et fyrverkeri av farger og projeksjoner.

Se lyset!

Mørketida har kommet, men det er bare bra. For da kan du nyte noen av verdens vakreste lysfestivaler!

Annonse
Reise

 

Gradestokken har krøpet ned mot 20 kalde, når vi besøker den årlige lysfestivalen Lux Helsinki. Det skremmer ikke godt vatterte finner, som har vært ute en vinternatt før (og varmet seg opp i en sauna igjen). Det er nærmest folkevandring på den første dagen av festivalen, som tar plass hvert år i begynnelsen av januar.  For ikke før har julelysene blitt slukket og nyttårsrakettene brukt opp – så tennes nemlig nye lyspunkter i den finske hovedstaden. Faktisk hundretusenvis av dem. Historiske fasader belyses på nye og forunderlige måter, så de framstår som magiske lysskip i natten.

Kommentar: Nordlyseventyret

Lyskunst

Inne i en mørk bakgård finner vi en projeksjon av et regnbueflagg med bevegelig Putin i, i en annen danser et dusin overjordisk lette fjær- og tyllskyer, lyst opp innenfra. Under dem flagrer en ensom, slipsknyttet, lysende skjorte ved siden av en rødglødende ballkjole.

– Festivalen har vært en enorm suksess, og får folk til å utforske deler av byen de normalt kanskje ikke oppsøker. De positive effektene av lyspåvirkning i årets mørkeste årstid er også velkjente, sier festivaldirektør Ilkka Paloniemi, som vi vil gi folk litt lyskunstterapi i mørketida.

For det er ikke bare spektakulær og spennende lyssetting som er bakteppet for de stadig flere lysfestivalene som tennes rundt i verden hvert år. Lysinstallasjonene i Helsinki kommer også i form av sterke kunstverk som tar for seg og kommenterer verden vi lever i, som årets lysinstallasjon «Absence», av den mexicanske kunstneren Monica Ruiz Loyola, som tar for seg situasjonen i Ciudad Juarez nord i Mexico, der hundrevis av kvinner drepes på bestialsk vis hvert eneste år.

Les også: Nordlyseventyret

Lyskatedralen

Årets festival i januar vil by på til sammen 15 lysinstallasjoner, som du kan se ved å følge en ny rute gjennom det historiske sentrum og det koselige Kruununhaka-distriktet, med utgangspunkt fra torgplassen. Noen av dem er også interaktive, så du kan leke deg med lyset sammen med vennene dine.

Lysfestivalens hjerte er som vanlig byens katedral, der det blir lysshow og konserter i festivalperioden. Blir du kald, er det lov å poppe innom en koselig café eller en av de langåpne butikkene underveis på ruten.

Lux Helsinki 2017 starter mandag 5. januar, og varer til 9. januar, mellom 17 og 22. Samtidig kan du se lyskunstutstillingen «Lux in» på Cable fctory, Kaapelitehdas, som varer fra 1. januar til 10 januar. Begge deler er gratis. Les mer på www.luxhelsinki.fi.


Fem andre lysfestivaler som er verdt å få med seg

Son et lumière, Lyon

8.–10. desember

I tre dager lyses de nydelige historiske fasadene, parkene og gatene i gourmetbyen Lyon i Frankrike opp av flere millioner lyspærer og -projeksjoner. Det som startet som en hyllest til byens katolske arv, har vokst til en tre dagers kulturfestival der du kan få med deg mer enn 70 lysinstallasjoner. Du kan følge tre tematiserte løyper, som blant annet går langs Rhône-elven, eller oppsøke noen av de 41 frittstående, morsomme og stemningsfulle lyskunstverkene som står plassert rundt i byen. Og så må du selvsagt ikke gå glipp av det gnistrende lysshowet på den ærverdige basilikaen Notre-Dame de Fourvière. Millioner av besøkende flokker til byen under festivalen. www.fetedeslumieres.lyon.fr

Amsterdam Light Festival

1.–22. januar

Det er ikke bare red light distrikt som lyser opp nattemørket i Amsterdam i vinter. For femte gang arrangeres lysfestivalen Amsterdam Light Festival, der du kan oppleve 35 lysinstallasjoner fra flere internasjonale lyskunstnere, -designere og -arkitekter. Kunstverkene er lokalisert langs to ulike utstillingsruter. Hopp om bord i en oppvarmet kanalbåt for å nyte synet av de spektakulære installasjonene langs båtruten «Water Colours», eller ta beina fatt langs vandreruten «Illuminade», som tar deg gjennom ulike deler av byen. Blir det kaldt, kan du også sjekke ut lyskunsten som er plassert inne i varme, deilige butikker, cafeer og museer. www.amsterdamlightfestival.com

Vivid Sydney

26. mai–17. juni 2017

Det er ikke småtteri de byr på, når Sydney forandrer farge under den 23 dager lange festivalen Vivid Sydney, som har fokus på «lys, musikk og ideer», og som kaller seg «verdens største lysfestival». Her inviteres kreative folk, nytenkere og innovative næringer til bokstavelig talt å bli litt mer opplyst både på den ene og den andre måten, gjennom seminarer, debatter og forelesninger. I tillegg kan du nyte spektakulære lysprojeksjoner på noen av byens mest ikoniske bygninger, som forvandles til fargesprakende lerreter. Gå på jakt etter fantastiske lysskulpturer i bybildet og hør herlig musikk fra nasjonale og internasjonale artister. Mer enn 2,3 millioner mennesker fikk med seg fjorårets festival. www.vividsydney.com

Festival of Lights, Berlin

Oktober 2017

Du må riktignok vente til neste høst, men allerede nå kan det anbefales å bestille en tur til Berlin i oktober, når du kan oppleve Berlins landemerker i et helt nytt lys, når de framstår i crazy farger under byens årlige Festival of Lights, en av Europas største og mest spektakulære lysfester. Alt fra Brandenburger Tor til flyplassen Tempelhof og Berliner Dom «males» i spennende sjatteringer og mønstre. Rundt i byen vil du også støte på masse spennende og utfordrende lys- og videokunst. I høst kunne du for eksempel bli med på en reise gjennom verdens kulturer i 3D-format. Gidder du ikke gå selv, kan du alltids bli med på «LightSeeing», for eksempel med hest og vogn–eller i limousin gjennom de meste spennende gatene. Eller i en båt, elvelangs. 2,2 millioner besøker festivalen hvert år, som genererer mer enn 750.000 ekstra hotellovernattinger. www.festival-of-lights.de

Staro, Riga

November 2017

Også Riga framstår som aldeles magisk i høstnatten, når mange av de flotteste bygningene, monumentene, bruene og plassene hvert år forvandles til fantastiske lysinstallasjoner i en ukes tid i midten av november. I tillegg dukker det opp pirrende multimedieinstallasjoner og performancekunstnere på de merkeligste steder. Dette er også en kulturfestival, med mange konserter og teatralsk dramatikk på den lysende menyen. www.staroriga.lv

Les også: Fire herlige julebyer

 

Annonse