På Roadrunners Paradise Rock and Motorclub i Prenzlauer Berg går det heftig for seg når gjennomførte 50-tallsnostalgikere møtes til dyst på dansegulvet.

Retroferie i Berlin

Er du glad i swing, Tiki eller rockabilly? I Berlin kan du dra på tidsreise tilbake til det glade 50-tallet.

Vi baker cupcakes, pynter oss med hornbriller og korte skinnjakker, innreder stua med teak og pastellfarger og ser Marilyn Monroe gjenoppstå på filmlerretet. 50-tallet er for alvor tilbake. Og de som er sugne på en ordentlig retroferie kan alltid sjekke inn i Berlin.

Byen er stor nok til å romme en rekke subkulturer og billig nok til å tillate en enorm variasjon av butikker, kafeer og små, spesialiserte steder. Her kan nostalgikere lett bruke en helg uten å måtte forlate sin retroboble.

 

Vask med stil

Spar utgiftene til innsjekking av bagasje, pakk lett og begi deg i stedet til Freddy Leck når garderoben begynner å lukte. Den nyåpnede vaskesalongen er proppfull av 50-tallsestetikk, fra retrotapetet til strykebrettene som står på rekke og rad. Freddys samling av gamle vaskepulver-pakninger fungerer som dekorasjon og er inspirasjonen til salongens eget vaskemiddel i babyblå og rosa design.

Freddy Leck sein Waschsalon - Gotzkowskystraße 11

 

Shoppe i fortida

Ikke bare den svale innredningen i brillebutikken Lunettes tar deg med på en tidsreise. Det gjør også butikkens kolleksjon, som består av ubrukte briller og solbriller fra midten av 1900-tallet, samt en nyprodusert kolleksjon som henter inspirasjon fra vintagebrillene. Alle parene lages for hånd i Østerrike og Italia, slik man har gjort siden 50-tallet. For den som ønsker å kreere en passende garderobe, er det bare å spasere til designeren Lena Hoscheks berlinbutikk, som ligger et steinkast unna, og er en oppvisning i markerte midjer, prikker, ruter og vippekjoler.

Lunettes Brillenagentur - Torstraße 172

Lena Hoschek - Weinmeisterstraße 8

 

Brylkremens barn

Uansett om du drømmer om en blondinelook à la Marilyn eller en ordentlig Betty Paige-lugg har Kaiserschnitt en løsning som er perfekt for deg. I den sjarmerende frisørsalongen i Friedrichshain, som er konsekvent innredet i 50-tallsstil, tar en stilsikker armada av retrokledde kvinner og menn i mot deg med erfaren hånd og stort engasjement.

Salon Kaiserschnitt - Wühlischstraße 34

 

Hula, hula

Den seneste 50-tallstrenden på barer verden over er Tiki - den polynesiske stilen som Elvis Presley udødeliggjorde i filmen «Blue Hawaii». Her går det i fargerike overdekorerte drinker, pinuper i bikini, sydhavsinspirert interiør og hawaiiskjorter. For en garantert smakløs, men kul opplevelse, ta turen til Tiki Heart kafé og bar. Den tilhørende klubben vegg i vegg, Wild at Heart, er et populært konsertsted for rockabillyband.

Tiki Heart - Wiener Straße 20

 

Søte toner og antikk kaffe

Platesjappa Wowsville Records spesialiserer seg på rock n‘ roll på vinyl og åpnet dørene for første gang i en tidligere sjokoladebutikk i East Village, New York. For fire år siden flyttet Wowsville med hele platesamlingen til Berlin, der de utvidet butikken med både bar og kafé. Med en øl i hånden kan du lete etter sjeldne Chuck Berry-skiver eller smette inn på kafeen som selvfølgelig er innredet med 50-tallsmøbler. En annen perle for skattejaktinteresserte er Sorgenfrei, en kafé og antikvitetsforretning i det som er et tidligere slakteri fra 1904. Her kan man spise vafler, hjemmelagede kaker og konfekt - og spane etter de perfekte møblene til et 50-tallsinnredet hjem.

Wowsville Records - Ohlauerstraße 33

Sorgenfrei - Goltzstraße 18

 

Et kongelig måltid

Elvis hadde uten tvil gitt tommelen opp for Route 66, en ekte amerikansk diner i Berlin som er blitt brukt som innspillingssted for flere tyske og amerikanske filmer. Menyen består av klassisk amerikansk kost som hamburgere, milkshake og spare ribs, men det er innredningen som er den virkelige kronen på verket. Neonskilt og bensinpumper fra 50-tallet står sammen med utallige statuer og fotografier av «The King», veggene er dekorerte med et hundretall vinylskiver og på hvert bord står det en jukeboks i miniatyr, der du for én euro kan velge ut tre slagere som spilles over restaurantens høyttalere.

Route 66 - Pariser Straße 44

 

Rock around the clock

Hvis James Dean hadde vært berliner hadde han garantert parkert doningen sin utenfor Roadrunners Paradise Rock and Motorclub. Motorsykler i bakgården, konserter med retroband, rock n‘roll-musikk og en bortgjemt bar i et gammelt bryggeri bidrar til den cineastiske atmosfæren på det som er favorittlokalet til Berlins 50-tallsfanatikere og danseentusiaster. Noen skritt lenger vekk ligger rock n‘ roll-klubben Bassy, som skilter med vinylsnurrende DJ-er og konserter med rockabillymusikk. Er du sugen på å svinge deg løs, men er usikker på stilen, så arrangeres det dansekurs hver kveld i Berlin, hvor de mer erfarne gjerne viser deg grunntrinnene i swing og lindy hop. På det tradisjonsrike danselokalet Clärchens Ballhaus er det swingkveld hver onsdag og etter en kort innføring i speilsalen, kan du svinge deg løs til livebandets glade toner.

 

Ukas swingprogram i Berlin finner du på www.swinginberlin.de

 

Clärchens Ballhaus

Augustraße 24

Roadrunners

Saarbrücker Straße 24

Bassy Club

Schönhauser Allee 176a