Reisemålene du bør sjekke ut i år

Har du ennå ikke bestemt deg hvor du skal på ferie i 2014? Her er ti hete - og noen iskalde - tips!

1. Hellas

Den greske øyverdenen er tilbake for fullt igjen, etter noen år med mye uro, demonstrasjoner og usikkerhet, som har skremt bort en del av turistene - og reiseselskapene. Men nå tyder mye på at landet nok en gang vil erobre posisjonen som nordmenns ubetingede feriefavoritt. Både hos Apollo og Star Tour øker Hellas kraftig, og er sommerens største ferieland. Prisene har også gått ned mange steder i landet, og noe som gjør landet enda mer attraktivt. Hellas vil nok stjele tilbake mange turister fra Tyrkia, som tones litt ned i charterkatalogene i sommer, da det var en kraftig overkapasitet på reiser hit i fjor sommer.

2. Berlin

I 2014 er det gått hele 25 år siden murens fall - og det skal feires gjennom hele året. Blant annet vil det åpne et nytt museum, Alltag in der DDR, som vil ta for seg hverdagen i det gamle Øst-Tyskland, i november. Da tar også den store jubileumsfestivitasen plass. Men dette er bare ett av flere gode påskudd til å besøke en av Europas mest kreative og egenartede byer. Det er også verdt å ta turen for å få oppleve den store utstillingen til den kinesiske samtidskunstneren Ai WeiWei på Martin-Groupis-Bau, som åpner 4. april. I tillegg feires det 300-årsjubileum for Carl Philipp Emanuel Bach, (den talentfulle sønnen til Johann Sebastian Bach).

3. Malaysia

På tide å bytte ut Thailand? Malaysia er på offensiven, og i Visit Malaysia-året 2014 har de som mål å tiltrekke seg 28 millioner turister. Derfor er det bygd en helt ny flyterminal i Kuala Lumpur som skal ta seg av de mange nye lavbudsjettlinjene. Det kommer også en rekke nye attraksjoner - blant annet den største fugleparken i det sørøstlige Asia, i Melakka, som skal huse mer enn 6.000 fugler fordelt på 400 arter. To andre store familiefornøyelser står også på trappene - blant annet Legoland Malaysia og Hello Kitty Land i Nusajaya. Kjøp en rimelig flybillett og fly over til noen ekte naturopplevelser på ville Borneo - der du kan hilse på orangutanger, utforske regnskogen, klatre til topps på Mount Kinabalu eller nyte livet over og under vann på vidunderlige dykkerøyer. Malaysia satser også mye på sykkelturisme i ulike deler av landet.

4. Vinter i nord

Den gode sommeren gjør også at mange flere nordmenn enn på flere år ser for seg norgessommer i 2014. Ifølge en undersøkelse utført av Finn.no, sier over halvparten av oss, fem prosent flere enn fjor sommer, at de vil feriere hjemme i Norge i sommer. Men hvorfor vente så lenge? Ta turen til Nord-Norge allerede nå for å utforske den ville og eventyrlig vakre naturen i hvitkledd drakt og treffe de hyggelige folkene. Gå på fantastiske toppturer med ski, truger eller bare på beina, kjør hundeslede, snøskuter, overnatt i et ishotell, prøv deg som reinsame - eller len deg tilbake og bare nyt hvite, meditative landskaper som glir forbi, på Hurtigruta. Overalt kan du jakte på det fantastiske nordlyset. Mars er ofte en fantastisk tid å dra nordover: Lyset er tilbake og natta er mørk nok 
 til å nyte nordlyset.

5. Etiopia

Etiopia har seilt opp i det stille som et attraktivt land for utforskere. Det er også det eneste landet på det afrikanske kontinentet som aldri har vært kolonisert av europeere. Men stadig flere reisearrangører har fått øynene opp for dette fantastiske afrikanske landet. Utforsk hovedstaden Addis Abeba (som går for å være en trygg by for turister) og følg landets historiske rute fra perle til perle, inkludert høydepunkter som klostrene ved Lake Tana og Blue Nile Falls - og ikke minst de de hellige byene Aksum og Lalibela, som er kjent for sine vakre kirker, som er hogd rett inn i fjellet. Etiopia er verdens nest eldste kristne land (etter Armenia), og derfor finner du noen av verdens eldste kirker her. Gå fotturer i de mektige Simien-fjellene, og besøk stammene i Omo-dalen. Unngå de urolige områdene på grensen mot Somalia.

6. Sør-Afrika

Landet som Nelson Mandela forandret, vil kanskje forandre deg også. Dette er et fantastisk land - som virkelig har alt den reisende måtte ønske seg - fra multikultur til herlig mat og vin, noe av klodens mest fantastiske dyreliv - og ikke minst spennende byer, vakre fjellområder og deilige strender. Hils på pingvinene på Boulders Beach i Cape Town - eller vær slumturist i Soweto (det er mye hyggeligere enn det høres ut). Og ikke minst må du utforske arven etter Nelson Mandela. Johannesburg huser både Nelson Mandela Museet og ikke minst det moderne og skremmende Apartheidmuseet. Og ikke minst bør du få med deg en tur ut til Robben Island utenfor Cape Town, der Mandela satt fanget i mange år.

7. Brasil

Det er én helt åpenbar grunn til å reise til Brasil i år: Verdensmesterskapet i fotball. Om to år er det dessuten klart for sommer-OL. Det, sammen med en årelang økonomisk opptur, gjør Brasil til et ekstra spennende reisemål i år – og i årene framover. Vel, det hjelper jo også med vidunderlige strender, smaragdgrønn regn­­­­­­skog, sukkertøyfargede kolonibyer og moderne metropoler som Brasilia og Sao Paulo. Og lystige cocktails, bossanova og heftig samba. Nevnte jeg utrolig vakre mann- og kvinnfolk? Kjør karneval
allerede i februar!

8. Myanmar

Har for alvor etablert seg på reisekartet. Bare i løpet av de tre siste årene har landet havnet på enhver ekte globetrotters må-se-liste. Og det er ikke vanskelig å komme seg dit – Star Tour tilbyr til og med strandcharter hit i vinter! Men som de fleste turoperatørene med Asia på menyen, tilbyr de først og fremst også flotte rundturer til rikets mange perler. Og muligheten til å oppleve et land som er i ferd med å ta historiens kanskje kjappeste klassereise – bokstavelig talt i kinesisk lyntogfart.

9. Grønland

Isbreer, eventyr og et øyrike som ikke ligner på noe annet på kloden. De store spørsmålene, som klima, global oppvarming og hva som skjer med de små unike samfunnene i en global verden blir brått veldig konkrete og aktuelle akkurat her. Et drømmested for eventyrere og utforskertyper - enten du velger å krysse Grønlandsisen på egne ski eller å ta synet inn fra dekket av en luksuriøs cruisebåt. Som for eksempel Hurtigruta.

10. USA

Med Norwegians mange lanseringer av direkteruter til USA både i år og i fjor, er det lettere - og rimeligere - enn noensinne å ta seg over Atlanteren. Nordmenn elsker USA - og de nye langdistanserutene vil nok bidra til at enda flere tar seg en tur over there i 2014. De nye rutene, som starter opp i månedsskiftet mai/juni, vil gå til Los Angeles og San Francisco på vestkysten og Orlando i Flo­rida. Ruten til San Francisco vil ha tre ukentlige av­­­ganger, mens det blir to ukentlige av­­­ganger til Los Angeles.