Norgesinteressen er i ferd med å ta seg opp igjen. I fjor økte antall feriereiser i Norge kraftig, ifølge SSBs reiseundersøkelse for 2017. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Reiselysten øker – spesielt i Norge!

Nordmenn reiser mer og bruker mye mer penger på reisen. Og vi reiste mye mer i Norge!

Vi dro på hele 15 millioner flere innenlandsreiser i fjor, en økning på hele ni prosent, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) Reiseundersøkelse for 2017. Dermed tyder det på at nordmenn er i ferd med å endre reisevanene sine litt igjen, etter to år med litt laber reisevirksomhet på egen jord. Noe som er gledelig for den norske reisenæringen. Både yrkesreiser og ferie- og fritidsreising øker. Nordmenn oppga å ha reist på hele 300.000 flere korttidsferier i Norge, med én til tre overnattinger, totalt 7,84 millioner. I tillegg reiste vi på 270.000 flere langferier, totalt 3,53 millioner. Bare i 2013 reiste vi littegranne mer på langtidsferie i Norge, siden 2009.

Ifølge statistikkbyrået rapporterer vi dessuten at vi er blitt langt mer ivrige på å åpne feriepengepungen. I fjor brukte vi hele 180 milliarder kroner på reise, noe som er en økning på tolv prosent fra året før. Og mesteparten av de ekstra feriepengene legger vi igjen i Norge. Forbruket på reiser i Norge gikk opp med hele 15 prosent, mens forbruket på reiser til utlandet økte elleve prosent, ifølge SSB. Totalt ble det gjennomført 23 millioner reiser i fjor, seks prosent flere enn året før. Antall utenlandsreiser gikk også opp – med to prosent. Spesielt lange ferieturer til utlandet økte mye, med 439.000 flere langreiser, totalt 4,98 millioner.

Bedre nasjonal- og privatøkonomi, er to av årsakene til at vi nå kan koste på oss mer og dyrere former for reising. En annen viktig årsak, spesielt til at vi reiser og bruker mer penger her hjemme, er at den norske krona fortsatt er svak. Det betyr at turen til både Spania og Danmark er blitt mye dyrere de siste årene. Det merkes på turisttilstrømningen, spesielt for danskene. Nordmenn synes nemlig ikke det er fullt så hyggelig å være norsk i Danmark lenger, når du må ta 1,3-gangeren på regningene. Ifølge SSBs reiseundersøkelse, oppga vi at vi reiste på 35.000 færre ferieturer til Danmark i fjor, totalt 605.000, mot 2016. Mens vi økte med nesten 100.000 feriereiser til Sverige, til 1,179 millioner turer.

Og det spørs om det blir bedre i år. Hos utleiegiganten Novasol har sommerferie-bookingene til Danmark har sunket med nærmere åtte prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Siden bookinger til Danmark utgjør største andelen av Novasols norske bookinger, utgjør det en betydelig andel. Den strenge og kalde vinteren kan også ha ført til at mange heller har sikret seg sol og varme lenger sør i stedet. Spania er fortsatt sydenvinneren, og favorittlandet vårt i fjor. Nordmenn oppga å ta foretatt rundt 1,272 millioner feriereiser totalt til landet i 2017, en økning på nesten 100.000 fra året før.

Samtidig er det blitt mye hyggeligere å være dansk i Norge – noe som synes på vinterens besøkstall. Godt hjulpet av en fantastisk snøvinter, sto danskene for 23 prosent flere kommersielle overnattingsdøgn i januar i år, i forhold til i fjor, ifølge SSB. Det er veldig viktig for norske skianlegg, ettersom Danmark er det største utenlandske skimarkedet i landet vårt.

christine.baglo@dagsavisen.no