Varanger er blitt et mekka for fugle- og arkitekturinteresserte. Sjekk ut Biotopes flotte fuglekikkerskur! FOTO: TORMOD AMUNDSEN/BIOTOPE

Reis hit i år!

Eventyr, strandliv, avslapning, storbybesøk, gode kupp. Her er åtte reisemål som du bør vurdere å reise til i år!

 

1. For oppdagelsesreisende: Colombia

Med fredsprosess og en nyvunnet nobelpris i bagasjen, er dette definitivt året for å besøke et av Latin-Amerikas hyggeligste og mest spennende land! Fredsprisen kom heller ikke for ingenting – sikkerhetssituasjonen er også bedre enn på svært mange år i store deler av landet. Så hva venter du på? Hvite, deilige karibiastrender, jungelturer, spennende storbyer, heftige karneval – alt ispedd en herlig dose magisk realisme. Hovedstaden Bogota og den fargerike kystbyen Cartagena bør absolutt stå på listen din, i tillegg til en tur opp i Andesfjellene, for å utforske småbyene og kaffeplantasjene. Den største faren er at du forelsker deg hodestups i landet, og ikke minst i de hyggelige folkene som bor her. Dessuten får du utrolig mye for feriepengene når flybilletten er betalt!

Les også: Reisetrender i 2017 - transvestittkveld, treningstur eller nerdeferie?

2. For norgesferie: Varanger

Utforsk Norges østligste punkt! Som også er i ferd med å bli en av verdens fremste arktiske fuglekikkerdestinasjoner. Sjekk ut arkitektkontoret Biotopes unike fuglekikkerskjul i Kongsfjord, der du kan nyte både vakker arkitektur, voldsom natur og observerte fuglelivet fra et tørt og sikkert sted. Dra også ut til naturreservatet og fuglekikkerparadiset Hornøya, Norges østligste øy, som ligger en drøy kilometer utenfor Vardø (daglige båtturer i 1. mars-1. sept). I byen kan du også se kul gatekunst! Et annet godt alternativ er Ekkerøy, som har mer enn 50 fuglearter, der du kan bo i moderne, lekre fuglekikkervennlige hytter hos Ekkerøy feriehus. Du bør også utforske den Nasjonale Turistvegen som følger det rå landskapet langs kysten her ute, med stopp på Steilneset, som er dedikert til minnet om hekseprosessene i Finnmark på 1600-tallet.

Les også: Nordlyseventyret er blitt en gullgruve i nord

3. For storbyferie: Aarhus

I år bør du bytte ut København med Jyllands herlige «hovedstad», som for lengst har etablert seg som et nirvana for mat- og kulturelskere, med det spenstige kunstmuseet ARoS som spydspiss. I tillegg må du få med deg Den gamle by, et av Nordens fineste utendørs folkemuseer. I år er byen dessuten Europeisk Kulturhovedstad, med mer enn 400 kulturelle, kulinariske og sportslige begivenheter på trappene. Halvparten av arrangementene er dessuten gratis! I tillegg har området så mange godbiter å by på, både av lokale og tradisjonelle varianter, og i michelinklassen, at det er utpekt til «Europeisk region for gastronomi 2017». For å toppe det hele, har også Aarhus tidligere blitt kåret til Nordens beste shoppingby! Så spis, nyt, elsk!

Les også: Dansk sjov for hele familien i Aarhus og området rundt

4. For langturen: Australia

Sterk konkurranse har gjort at flyprisene til Australia i snitt har gått ned med 15 prosent, ifølge reisebyråkjeden Ticket. De påpeker også at interessen for landet har økt voldsomt. Landet har klatret 14 plasser, til 12. plass, på topplisten over reisebyråkjedens liste over vinterens mest populære ferieland, og bestillingene har doblet seg siden i fjor. Det er ikke så rart. Landet er et tropisk paradis, med fantastiske byer og natur, en avslappet livsstil, og er trygt og eksotisk på samme tid. Reis nå, før den nye, varme verden tar knekken på Great Barrier Reef og det blir uutholdelig å se ørkenen og Ayers Rock. Gjør som de norske studentene – bli lenge, så ikke du bidrar mer enn nødvendig til den globale oppvarmingen.

Les også: Australias undervannsparadis: Great Barrier Reef

5. For billigcharter: Bulgaria

Den svake kronen har gjort sydenturen til en rekke av de mest populære reisemålene til en langt dyrere affære enn tidligere. «Alle» skal til Spania, Hellas og Kroatia, noe som fører til økt press på destinasjonene, sprengt hotellkapasitet og dyrere hoteller. Her får du ikke nyte strendene alene i året som kommer! Siden turoperatørene har tatt ned kapasiteten helt eller delvis til tidligere prisgunstige reisemål, som Tyrkia, Egypt og Tunisia, er det nå Bulgaria som charteroperatørene melder om som den nye magneten for prisbevisste sydenfarere. Bestill nå, her blir det fort fullt! Ønsker du et ekte eventyr, reiser du inn i landet, med vandrestøvler i sekken, og utforsker de uoppdagede skogene, kirkene, fjellene og magiske steder, som idylliske Plovdiv.

Les også: Slik finner du det perfekte feriemåltidet

6. For årets reisekupp: Tyrkia

Nei, Tyrkia er verken «stengt» og spesielt farligere å reise til enn de fleste andre steder, selv om mange ønsker å unngå Istanbul akkurat nå. Det har imidlertid ikke vært noen form for aggresjoner rettet mot turister langs hele den lange tyrkiske solkysten, og på turiststedene har de iverksatt svært strenge tiltak. Selv om mange av charteroperatørene har tatt ned kapasiteten med opptil 60 prosent, tilbys det fortsatt tusenvis av reiser hit i år også. Og her kan du gjøre virkelige kupp! Operatørene har store, egne resort som er blant de beste rundt Middelhavet, som de må fylle opp, og her kan prisen være mangfoldige tusenlapper rimeligere enn på samme type resorts lenger vest i Middelhavet. Du kan også ta fly og bestille hotell selv – til drømmepriser. Og nyte de fantastiske strendene, historiske attraksjonene og den tyrkiske vennligheten uten trengsel.

Les også: Eventyrlige Kappadokia - som å være på ferie i et filmsett!

7. For aktive fjellgeiter: Georgia

Georgia har det siste året plutselig kommet på «alles» lepper! Knut Hamsuns «Æventyrland», som er klemt inne mellom Svartehavet og de mektige Kaukasus-fjellene, er nemlig både lettreist, trygt og usedvanlig vakkert, ifølge dem som har vært der. Dessuten er prisene meget hyggelige. Landet byr blant annet på fantastiske vandringsmuligheter, spesielt i området rundt fjellbyene Svaneti og Kazbegi. Hovedstaden Tbilisi figurerte nylig på Trip Advisors liste over spennende, nye destinasjoner, og sammenlignes ofte som en uoppdaget utgave av Praha og Budapest hva skjønnhet angår. Den vakre kystbyen Batumi ved Svartehavet, er også verdt et besøk. Georgia er dessuten et ypperlig vinland!

Les også: Skal du på langtur? Ta en stop over - helt gratis!

8. For livsnytere: Sør-Afrika

Den svake kroner har gjort det litt kjipere å være norsk både i Danmark og store deler av verden. Men ikke i Sør-Afrika! Randet har også vært svakt i flere år nå, og det gjør at det er veldig gunstig å nyte de fantastiske vinene, den førsteklasses maten og ikke minst reise på safari i noen av de flotteste reservatene i Afrika. Mange av dem er dessuten malariafrie. Besøk livlige Cape Town, kjør opp den vakre Garden Route, hils på hvaler, hvithaier og pingviner langs kysten, bli bergtatt av de ville dyrene i Krügerparken og gå på tur i de majestetiske «Dragefjellene». Dette landet har alt! Les også: Troféjakt kan hjelpe Afrikas dyr

Les også:  Troféjakt kan hjelpe Afrikas dyr