Kultur

Reinspikka kos

Du trenger ikke å reise helt opp til Finnmark for å oppleve samekultur og reindrift. Det holder å reise til Inga Sámi Siida i Vesterålen. Og kanskje får du nordlysshow på kjøpet.

- Forsiktig, de er utrolig følsomme! advarer Inga Laila, vennlig.

Det er nemlig veldig fristende å strekke hånda ut og kjæle litt med de fløyelsdekte, fantastiske gevirene til Boris, når han strekker fram mulen for å få litt deilig gress av oss. De er nesten like store som halve dyret, og vokser fortsatt. Derfor er det best ikke å kile ham for mye. Fløyelen - eller basten - feies etter hvert av, og beinet blir hardt og ufølsomt når høsten nærmer seg. Da er de er klare for kamp.

- Gevirene faller av etter paringstida på høsten, for så å vokse ut igjen neste sommer, forteller Laila, som er en av de få samene som fortsatt bor i Vesterålen.

En region der samekulturen i mange år er blitt glemt, undertrykket eller oversett.

En livsstil

Men inne i Kvalsauken, bare 20 minutter fra gourmetrestauranter og kjøpesentrene i på Sortland, har vesterålsjenta slått seg ned og driver med tradisjonell reindrift sammen med mannen sin, Arild.

- Jeg levde i mange år et urbant liv i Oslo, men så reiste jeg oppover igjen og giftet meg. Å drive med reindrift er en livsstil, forteller hun.

Nå inviterer paret også turister på besøk, både for å lære mer om den samiske kulturen og om reinsdyrene, i det lille, fine anlegget på Kvalsaukan. Her kan du både få en interessant omvisning, nyte kaffe og samisk mat basert på reinkjøtt ved bålet i lavvoen, og se og kjøpe duodji, samisk håndverk. Og selvsagt hilse på reinsdyra.

Økning i vinterturismen

Høsten er paringstid, og nå for tida streifer reinen i flokker langs de øde og vakre fjordene mellom de høye Vesterålsalpene.

- Ja, nå må vi ut på reinsdyrsafari for å se dyrene - ofte i full aksjon. Så det er bare å ha kameraet klart! gliser Laila.

Så opptatt er dyrene, at de knapt har tid til å spise.

Tida blir også ofte knapp for Laila og mannen. Vinterturismen i nord er i ferd med å ta av. I vinter ble det satt en ny rekord på hele 212.000 utenlandske overnattinger i Nord-Norge. Det betyr at vinterturismen har doblet seg på fem år. Turister fra Storbritannia, Sverige og Tyskland utgjør topp tre på besøkslisten, men asiatene kommer raskt etter og er den gruppen som øker mest.

Vil se nordlyset

En av de store utfordringene for reiselivet i distriktene har vært å skape helårs arbeidsplasser, som aktørene kan leve av. Den store økningen i vintersesongen har derfor ført til økt optimisme i nord.

- Det er kjempegøy! Det skjer utrolig mye her oppe nå - og i fjor var det til tider helt fullt på både flyene og på hotellene i Tromsø, sier Laila.

I vinter ventes enda flere charterfly fulle av utlendinger som er nysgjerrige på snø, is - og ikke minst ønsker å se nordlyset. - I fjor hadde vi en fantastisk vinter med utrolig mye nordlys, himmelen var ofte helt grønn, forteller Laila.

Som også synes at nordmenn burde kjenne sin besøkelsestid og bli kjent med det magiske fenomenet. Andøya, helt nord i Vesterålen, regnes som et av de beste stedene å observere nordlyset, og det drives også utstrakt forskning her.

christine.baglo@dagsavisen.no

Reisefakta

Inga Sámi Siida ligger i Kvalsaukan, kun en 20 minutters kjøretur fra Vesterålens «hovedstad» Sortland.

Du kan få en omvisning, prøve samisk mat, se samisk håndverk og hilse på reinsdyrene. Det går også an å overnatte i lavvo.

Om sommeren er det mulig å være med på kalvemerking.

Ring eller send en e-post for besøk utenom hovedsesong om sommeren, 9087 7558. www.inga-sami-siida.no

Mer fra Dagsavisen