Kultur

RamSALT kunstprosjekt

En av de mest spennende kunsthappeningene i Norge i år finner sted under en gigantisk fiskehjell i Nordland. Dessuten kan du overnatte i den.

For det er ikke skrei som skal henge på de nybygde trekonstruksjonene på den rå og nesten utenomjordisk vakre sandstranden Langsanden på Sandhornøya i Gildeskål, like sør for Bodø.

I løpet av hele det neste året skal nemlig fiskehjellene fylles med musikk, teater, mat, foredrag, performances og ikke minst kunstinstallasjoner, inkludert den kinesiske kunstneren Yang Fudongs filminstallasjon «The Light That I Feel». Fudong er en av de mest framtredende kinesiske samtidskunstnerne i dag.

Møtested i nord

- Visjonen er å bruke den tradisjonelle nordnorske fiskehjellen som utgangpunkt for et møtested for folk i nord - et galleri, konsertarena og restaurant og sauna. Prosjektet handler om å følge den nomadiske kulturarven, fotsporene fra folk i nord som i tusenvis av år har fulgt årstidenes og dyrenes vandring, sier Erlend Mogård-Larsen, som er programansvarlig og en av initiativtakerne til prosjektet.

På scenen vil du få servert alt fra atmosfæriske DJs til klassiske toner, og artister som blant annet Lonnie Holley, Ensemble Ylajali, Biosphere og Arctic Symphonic Orchestra. For det er mye som skal skje her i løpet av året.

- Vi har ikke fått satt opp så mye program ennå, men starter arbeidet utover nå, forteller Mogård-Larsen.

Gigantsauna

Det er finske Rintala Eggertsson Arktitekter som har bygget den store fiskehjellen og flere av de andre trekantformede bygningene, som ligger strødd ut over stranden. Inkludert en det som sannsynligvis er verdens største sauna, med 125 sitteplasser, egen bar og panoramautsikt gjennom enorme glassvinduer. I tillegg finnes det en diger restaurantlavvo, som byr på nordnorske smakebiter.

Du kan også overnatte midt ute i installasjonen. Joar Nango, en samisk kunstner og arkitekt fra Tromsø, som har tegnet boenheter inspirert av samiske Njalla-er, en slags stolpebod bygd i tre, som står på høye påler. Disse kan man kan leie for natten.

Også trehyttene er laget med inspirasjon fra de nomadiske byggeskikkene. Alt som er satt opp her, skal enkelt kunne fjernes om et års tid.

Etter september neste år vandrer kunstprosjektet nemlig videre til Grønland, Island, Færøyene, Skottland, Spitsbergen, Alaska og Russland.

Arrangørene håper på minst 55.000 besøkende i løpet av året.

- Tradisjonelt foregår de fleste festivaler på sommeren, men her vil vi ha like mye fokus på kulden og mørketiden. Vi skal bruke naturen, lyset og omgivelsene, sier kurator Helga-Marie Nordby til magasinet D2.

christine.baglo@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen