Lisboa er lyset, havets og fadomusikkens by.

Prøv Portugal

«Alle» skal til Spania i sommer. Men ikke glem «lillebror» Portugal! Her får du også strandliv, kulturskatter, god vin – og mye mer for feriepengene.

 

Portugal kalles ofte «det gamle Europas best bevarte hemmelighet». Men det kan være i endring.

For når turistene svikter de tidligere turistmaskinene Egypt, Tunisia, og nå også Tyrkia, og «alle» skal til Spania, Hellas og Kroatia i stedet, begynner det å bli fullt i både sol- og hotellsengene mellom Istanbul og Gibraltar.

Derfor har amerikanske Huffington Post allerede pekt ut Portugal som det nye boom-reisemålet i 2017.

– Vi har hatt en økning fra alle markeder vi fronter, utenom det norske. Men det skyldes i hovedsak at privatiseringen av det nasjonale flyselskapet TAP og nedgangen i oljebransjen førte til dårligere flyforbindelser til Portugal, og at et charterselskap kuttet en flyging til Madeira fra Bergen, forteller Oto Oliveira, som er Portugals turistdirektør for Skandinavia og Finland.

I fjor besøkte 74.076 nordmenn landet. I toppåret 2013, hadde imidlertid landet mer enn 90.000 norske besøkende.

Les også: Svimlende vinopplevelser i Portugal

Stor økning

Men i år ser det ut til at nordmennene kommer tilbake.

– TAP øker nå frekvensen til Norge, og får bedre flytider. Så hittil i år har tallene vært gode, også fra Norge, påpeker Oliveira.

I tillegg tilbyr charterselskapene flere reiser hit, og melder om fantastiske salgstall.

– Portugal har lenge ligget litt i skyggen til Spania, men begynte å vokse i fjor. Sammenlignet med samme tid i 2016 har vi i år dessuten en salgsøkning til landet på 65 prosent, forteller Beatriz Riviera, som er presseansvarlig i Apollo.

Også Ving melder om samme solide oppgang. Rivera tror at færre andre charteralternativer og det enorme trykket på de gjenværende reisemålene rundt Middelhavet, gjør at flere nordmenn ser mot Portugal.

– Både barnefamilier, par, vennegjenger og ikke minst de som søker en aktiv ferie reiser hit – og så er det jo ikke minst relativt rimelig, påpeker Riviera.

Les også: Portugisisk smaksbombe

Mer for feriepengene

TUI melder også om økt interesse og satsing på landet.

– Den dramatiske kystlinjen tar virkelig pusten fra deg, så jeg håper enda flere får øynene opp for dette landet. Jeg kan virkelig anbefale Madeira, Algarve eller Lisboa. Her får du alt du ville fått i Spania, til litt bedre pris, sier Nora Aspengren, som er PR-ansvarlig.

Portugal er nemlig regnet som et av de landene i Europa der du får mest igjen for feriepengene. Ifølge ferierapporten Post Office 2017, gjengitt i den britiske avisen The Telegraph, er Portugal faktisk det aller billigste feriemålet i år – rimeligere enn både Bulgaria, Spania og Tyrkia.

Ifølge nettstedet numbeo.com er restaurantprisene 23 prosent rimeligere i Portugal enn i Spania, mens leie- og matvareprisene er henholdsvis 10 og 13 prosent rimeligere.

Det kan være utslagsgivende for prisbevisste nordmenn som har mistet mye kjøpekraft, med en svært svak norsk krone.

 

Fem spennende reisemål i Fastlands-Portugal

1. Gladmelankolsk i Lisboa

Havet. Lyset. Trikken. Smugene. Fadomusikken. Lisboas hovedstad er en deilig storby som fortsatt ikke føles invadert av turister. Hopp på den gule skrangletrikken, nummer 28, og utforsk de koselige, pastellfargede smugene i bydelene Alfama, Barrio Alto og Baixa. Shopp deg glad i luksusbutikkene i Chiado eller i det sofistikerte hipsternabloaget Principe Real. Sjekk også ut de små, kreative sjappene i kultursenteret LX Factory, der du også bør stikke innom kultbokhandelen Ler Devagar. Se solen gå ned fra byborgen Castelo de São Jorge før du unner deg et herremåltid du har råd til på stjernekokken José Avilles restaurant Cantinho do Avillez. Til slutt strander du på en melankolsk fadobar, som for eksempel Tasca do Chido. www.lisbonlux.com

Les også: Sydenperler for fotturister

2. Eksentriske Sintra

Det var en gang en konge, en dronning og en håndfull kunstnere som drakk seg fulle på absint på en fjelltopp på Portugals «nesetipp». Resultatet: Eventyrbyen Sintra. Kråkeslottene klamrer seg fast til de bratte, grønne, subtropiske skråningene som fører opp til Sintras hovedattraksjon, Palacio da Pena, som ser ut som et ekte disneyslott, med fantasifulle tårn i blått, rosa og gult. Danske H.C. Andersen og den engelske poeten Lord Byron var blant dem som hadde skrivestuer i mystiske Sintra. Fortsatt har stedet en sugende tiltrekning på drømmere, forfattere og romantikere. Blant andre hovedattraksjoner er Sintras Nasjonalpalass, den gamle maurerborgen og ikke minst det labyrintiske herskapshuset Quinta da Regaleira. Sintra kan besøkes på en dagstur fra Lisboa med tog, men stemningen som kommer når dagturistene har dratt hjem, er verdt å bli natten over for å kjenne på …

 

3. Strandliv i Algarve

Portugals sørkyst er ingen nykommer på charterkartet – men bortenfor de kjente feriestedene som solgte sjela si til turismen allerede på 1960-tallet, finnes det fortsatt flere fine perler. Spesielt om du flytter deg over mot den ville vestkysten, med dramatiske og instagramvennlige strender omgitt av digre klipper. Her er det også flere bra surfestrender, som Cabo de São Vicente. Eller reis til området rundt hyggelige Tavira i øst, som har en av Portugals fineste strandøyer rett utenfor havnen. De norske charterselskapene satser mye på området for tiden, med turistmagnetene Albufeira, Praia da Rocha og Lagos, samt flere småbyer, på menyen. Blir du lei av å sole deg og av å bygge sandslott, kan du ta turen inn i landet å se ekte slott i historiske landsbyer, besøke skyggefulle korkskoger eller ta vandrestøvlene fatt langs vandrestien Via Algarviana. Eller dra på bytur i Faro eller Lagos. Tør du fortsatt være naturist i kameramobilens tidsalder, kan du fortsatt nyte baristilværelsen mange steder langs Algarvekysten.

 

4. På druen i Porto

Skål! Portvinshovedstaden Porto er vakkert plassert ved munningen av elven Douro, som bukter seg fram mellom de frodige vindrueterrassene. Her kan du svinse, en anelse hetvinsør, gjennom smugene i den regnbuefargede elvefrontbydelen Ribeira. Dessuten må du beundre de mange vakre bygningene som er ikledd blåmalte og dekorerte fliser, inkludert den flotte togstasjonen São Bento og mange av byens kirker. Det moderne kunstmuseet Serralves, er også verdt et besøk. Forstaden Vila Nova de Gaia, på den andre siden av elva, er ikke like vakker, men det er her du får prøvesmake godsakene hos portvinsprodusentene. Ofte helt gratis! Portvinshotellet The Yeatman tilbyr overnatting i en moderne «vintønne», vinspa og har et svømmebasseng formet som en vinkaraffel. Den gode maten får du servert på kjendiskokken Rui Paulas restaurant DOP. Du bør selvsagt også bli med på et elve- eller togcruise oppover i den idylliske Douro-dalen, og besøke noen av vingårdene. Eller ta en natt midt i druekjernen, i en av de koselige vinbyene, som Pinhão.

Les også: Portugals portvinsperle

5. Beintøft i Evora

Ifølge den portugisiske nobelprisvinneren i litteratur, José Saramago, er Evora «en sinnstilstand». Å rusle rundt her føles da også litt som å bevege seg i en stemningsfull filmkulisse. Verdensarvbyen, som ligger på en liten høyde på Altiplano-sletten i hjertet av landets største vindistrikt Alentejo, er en av Portugals best bevarte middelalderbyer, med romersk og maurisk innflytelse. Men et stort universitetsmiljø gjør at den virker langt fra støvete. Byens mest oppsiktsvekkende attraksjon er det unike beinkapellet, der hodeskaller og beinrester fra rundt 5.000 mennesker utgjør utsmykningen. Katedralen er også en av Portugals fineste. Ta gjerne en dagstur ut på en av de mange vingårdene og de praktfulle korkskogene i nærheten.

 

christine.baglo@dagsavisen.no