Kultur

Påskeferie!

BLANKE ARK: Har du ikke bestemt deg for hva du skal gjøre i påsken? Det er fortsatt håp!

Hyttepåske med fjærepils ved sjøen - eller full snøpåske på fjellet? I år kan du velge mellom tidlig sommer og sen vinter. Enorme snømengder har sørget for flotte forhold på de fleste fjellutfartsstedene, selv om påsken kommer langt ut i april.

- Jeg kan ikke huske at vi har hatt så mye snø noen gang på denne tida av året. Og det er fortsatt minusgrader om natta. Så jeg tror det kan bli drømmeforhold, sier direktør Atle Hovi ved Beitostølen Resort.

Og påskefolket ser ikke ut til å svikte, bookingen hittil er bra.

- Vi har jo satset på familiene, som utgjør 80 prosent av gjestegrunnlaget hos oss. I tillegg har vi et stort underholdningsprogram her oppe, med blant annet Øivind «Elg» Elgenes fra Dance with a stranger, barnedisko, tryllekunstner og mange aktiviteter, forteller Hovi.

Familieferie

- Påsken er en typisk familieferie - og det er naturlig nok familieaktiviteter og sosiale aktiviteter som er det viktigste, påpeker direktør Rolf Forsdahl i Virke Reise Utland.

Han tror dessuten at den sene påsken gjør at mange velger hjemmepåske i år, eller benytter anledningen til å åpne sommerhyttene sine. En antakelse som bekreftes av en fersk meningsmåling utført av TNS Gallup for Danske Bank. Her svarer 43 prosent at de har tenkt å holde seg hjemme i påsken. Sju prosent har ikke bestemt seg ennå.

- Flere avventer både vær og andre forhold før de bestemmer seg. Nå er tilbudet så variert og godt at flere og flere tillater seg å ligge på været, fordi det som regel er mulig å komme til et ønsket sted uansett, påpeker Forsdahl.

Hyttepåske

Hytta er også i flittig bruk i påsken. Én av tre drar på hyttetur. 15 prosent sier at de skal besøke familie og venner, og seks prosent har planlagt en storbyferie. Bare to prosent oppgir at de skal til Syden. Enda færre svarer at de planlegger skiferie utenlands eller drar på hotell i Norge. Det merkes.

- Før var det en tradisjon at folk kom og var hele påsken, og vi hadde påskerenn og mange aktiviteter. Folk hadde til og med sin egen påskepynt i skapet - og faste rom, forteller Knut Nyhus, som er vertskap på Kongsvold Fjeldstue på Dovrefjell.

Nå er det ikke slik lenger.

- For ti år siden endret det seg brått. Nå velger gjestene kortere opphold. De er to dager her og tre dager der. Det er også mye kortere tid fra bestilling til de kommer, sier Nyhus, som tilbyr snøgaranti i påsken, og gjerne henter påskegjester på toget rett nede i dalen.

- Men det er også vårlig og fint her. Nå er moskusen kommet ned i lia bak stua her, et klassisk vårtegn, lokker han.

Sjekker yr

Det samme mønsteret opplever Elsa Holst Pedersen, som eier og vertskap på Tuddal Høyfjellshotell ved Gaustatoppen.

- Folks vaner har endret seg veldig. Før var de her i ti dager. Nå sitter folk på gjerdet og venter - og sjekker værmeldingen. Skal vi dra til Danmark og spille golf eller være i Norge og stå på ski? Vi har så mange valgmuligheter nå, påpeker hun.

Når artikkelen skrives er det fortsatt mye ledig kapasitet, men Holst Pedersen regner med at det fylles opp etter hvert.

- Sånn var det i fjor også. Men vi har fortsatt noen påskegjester som har vært her i 15-16 år, som stadig kommer tilbake. Og vi har masse snø ennå!

Mye ledig

En ringerunde til flere av de tradisjonelle høyfjellshotellene viser også at det fortsatt er mye ledig kapasitet. Storefjell Resort Hotel på Golsfjellet har bra belegg, men det er fortsatt senger å oppdrive.

- Vi har minimumsopphold på fire dager i påsken, men merker at noen nå begynner å etterspørre færre dager, sier daglig leder Arne Nibstad.

Han garanterer snø i langrennsløypene, som de har jobbet mye med for å få bra forhold i til påske.

- Vi har også gjort mye for å tiltrekke oss familiene, og lager et eget «lekeland» på mer enn 1000 kvadratmeter i vinter- og påskeferien, med blant annet tråbilbane, hoppeslott og fotball. I tillegg arrangerer vi show og konserter som trekker folk. Det er ikke nok med rom og mat for å tiltrekke gjester lenger, påpeker han.

Det er også et ski- og akesenter, samt et minibadeland og spa her.

Turisthyttepåske

Også Turistforeningens tilhengere er blitt mer værvare.

- Det er veldig mange som tar det på sparket og ser an været før påske. De fleste hyttene har fortsatt plass, også i Jotunheimen og Rondane, forteller kommunikasjonsrådgiver Ingvild Lundberg Bakke i Den Norske Turistforening.

I påsken vil det også være aktivitetsledere og aktiviteter for barn på flere av hyttene, blant annet Finse, Sota Seter, Rondvassbu, Haukeliseter og Preikestolen.

- Vil du ikke gå alene, er det dessuten masse fellesturer som det fortsatt er plasser på. Du kan også finne ubetjente hytter som du kan ha helt for deg selv - selv i påsken, sier Lundberg Bakke.

Hardangervidda travlest

Hun anbefaler folk å ringe til hyttene på forhånd for å få et bilde av hvor fullt det er.

- Erfaringsmessig er det jo ofte mest folk på Hardangervidda og over mot Skarvheimen, på grunn av snøsikkerheten. Men det er jo ikke noe problem i år, det er fortsatt snø nesten over alt i fjellet.

Den milde våren i kyststrøkene gjør at hyttene som ligger i lavere strøk også blir mer attraktive i år.

- Den sene påsken er også en kjempefin mulighet til å benytte seg av markahyttene i Osloområdet - nesten ingen av dem er fulle! Disse kan du booke på forhånd, tipser hun.

christine.baglo@dagsavisen.no

Sydenpåske

Ifølge anslag fra charteroperatøren Ving, vil rundt 30.000 nordmenn reise på charterferie i påsken i år.

- Den sene påsken gir litt rare utslag i reisemønsteret vårt. Utenlandsturene er på normalt nivå, eller kanskje litt under, i år. Noen reiser ut av landet fordi reiseoperatørenes sommerprogram har begynt, andre tenker «hvorfor reise nå, når sommeren nesten er her», sier Rolf Forsdahl i Virke.

Blant dem som reiser ut i påsken er Kanariøyene det mest populære reisemålet, men også en del drar til Mallorca, de greske øyene og Tyrkia.

- Det ser også ut som en del flere går for kortere turer, og hilser våren i London, Paris og Roma, forteller han.

Mer fra Dagsavisen