Kultur

Ostebygda Hol

Ikke la utseendet skremme deg. Inne i den gamle jokerbutikken i Hol har Tim Stenberg tryllet fram et herlig, lite ostenirvana.

Bilde 1 av 3

– Da foreldrene min kom til bygda i 1989, fulgte det med en støl på Prestholt på kjøpet. Brunosttradisjonene fra Vestlandet hadde de med seg i bagasjen, forteller driftige Tim Stenberg, som står bak det nye ysteriet i Hol.

På stølen produseres nå geitemelka som familien bruker til den prisbelønte Prestholt-geitosten, som er blitt en av Norges mest kjente og populære håndverksoster. Nå selger de ti tonn av den i året.

Før ble osten ystet på gårdsysteriet på Rudingen, men da den driftige storfamilien skulle ekspandere, falt valget på den gamle jokerbutikken i sentrum. Som nå er forvandlet til ysteri og kjøttforedlingslokale–og en usedvanlig trivelig ostebutikk, dekket med grove tømmerpaneler.

– Vi har satt det opp selv, på dugnad, forteller Stenberg.

Etter hvert skal det også bli kafé–og mikrobryggeri på bakrommet, forteller den driftige gründeren.

Fra brunt til hvit

I disken har brunosten også fått selskap av to elegante kvitoster, Leirgrøv, der den ene er vellagret type som virkelig får smaksløkene til å sprelle, uten at den blir for stram i smaken.

Kokke- og konditoriutdannede Tim bruker også brunosten på kreative måter, både i kaker, sauser – og i den lekre konfekten du får kjøpt i butikken. til den har han også laget en variant med blåmuggost fra Eggen Gardsysteri utenfor Røros. Familien lager i tillegg spekepølser av geit og selger kjekjøtt.

Ysteriet yster og selger også oster for flere andre melkeprodusenter i området, i tillegg til salg av kjøtt og lokalmat fra mange andre produsenter. Og geitemelksåpe!

– Men du lukter ikke geit etterpå, altså. Geitemelk er bra for fuktighet i huden, påstår Stenberg.

En av ostene som ystes her, er kumelkosten Kronblom fra Gurostølen, en dypgul ost proppfull av smøraktig smak,

– Vi bruker bare stølsmelka fra dyrene på fjellbeite til disse ostene. Den har en helt annen smak og gulere farge, og skal dessuten være sunnere enn vanlig ost, siden den har en annen sammensetning av fettsyrer, forteller Kjetil Larsgard fra Gurostølen.

Han påpeker at de gjennom ostesalget nå klarer å holde liv i tre lokale støler, siden de selger så godt at de er avhengige av påfyll fra andre.

– De ekstra kronene som folk betaler for disse ostene, gjør at vi både kan vise fram og bidra til et levende stølsliv, sier han.

– De ekstra kronene som folk betaler for disse ostene, gjør at vi kan vise fram og bidra til et levende stølsliv, sier han.

Is og rømme

Både Gurostølen og Hamarsbøenstølen har også åpent for turistbesøk i sommer, med salg av meieriprodukter. Sistnevnte tilbyr også hvitost med spennende smaksvrier, blant annet med spisskummen, og en røykt ost av den typen du ofte får i østligere deler av Europa,

– Vi selger også rømme på stølen, forteller Lars Hamarsbøen.

Går alt som planlagt, vil du også snart kunne kjøpe is basert på geitemelk, samt bringebær og honning der.

Gullost

I ostebutikken i Hol får du også kjøpt prisbelønte ku- og geitemelksbaserte rødkittoster og chevre fra Rueslåtten Ysteri, en lokal gård i nabolaget, som har eget ysteri i låven. Osten Lord Garvagh vant gull i NM i Gardsost i fjor, i kategorien kvitost,

– Vi satset på rødkittost for å fylle en nisje i markedet, forteller Rakel Rueslåtten, mens hun vasker, snur og vender på de enorme ostestykkene, som krever nesten like mye stell som nyfødte babyer den første tida.

Det er kun stølsmelka som brukes til de beste ostene deres.

– Det er kostbart å ha dyra på stølen, men vi får igjen på kvaliteten på melken, påpeker hun.

Hol Ysteri har åpent 12–17 fredag og lørdag, og noe mer i sommerferien. Eller ring telefon 9927 4157.

Mer fra Dagsavisen