Nyt sensommeren i Syden!

Syden er best i september! Og mange steder kan du nyte behagelige temperaturer og rimeligere priser, langt ut i november. Her er fire reisemål som er perfekte akkurat nå!


Trogir er blitt en skikkelig turistfelle. Men en veldig vakker en. Den lille byen, like ved flyplassen i Split, er fortsatt et fint sted å starte eller ende en kroatiaferie, eller innta en god lunsj. Du får ofte et meget godt overblikk over de røde takene til Trogir allerede når du flyr inn til Split. Den lille, tettpakkede verdensarvbyen ligger på en knøttliten øy i et smalt sund midt i Dalmatia, og skal være en av de eldste byene ved Middelhavet.

En ti minutters taxitur fra flyplassen, og vips befinner du deg i de smale, marmorbelagte brosteinsgatene, som kjøler ned stekende hete sommerdager. Med røtter i arkeologiske funn som dateres helt tilbake til 200 år før Kristus.

Havnepromenaden er stedet å se og bli sett. Ofte arrangeres det festivaler og konserter her også.

Et bymuseum

Å rusle rundt her, er som å rusle i et stort bymuseum, der både romere, grekere, venetianere, kroater og en rekke andre har satt sitt preg opp gjennom historien. Det er flere flotte kirker å utforske – og restene av den store borgen Kamerlengo.

Men det deiligste er bare å sitte med en kald øl eller hvitvin under de høye palmetrærne og titte på livet på de store uteserveringene ved havnepromenaden på sørsiden av byen, og se på folkemylderet og sightseeingbåtene som legger til og fra.

Det er ikke mange av Trogirs 12.000 innbyggere som bor inne i selve gamlebyen lenger, og gatene preges en smule av kjedesuvernirbutikker, og at det nå er over 20.000 turistsenger i den vesle byen. Men med mer enn 73 restauranter å velge mellom, er det ikke vanskelig å finne et meget godt å spise.

Les mer: Øyhopping med stil i Kroatia

Fredelige Ciovo

En av de beste restaurantene ligger imidlertid litt utenfor sentrum, på den relativt store øya Ciovo, som er et populært feriested – og stedet å bo, dersom du vil bli litt lenger. Den ligger i tilknytning til det flotte boutiquehotellet Brown´s, som er et av de stiligste overnattingsstedene i området. Her får du noen av regionens beste sjøretter og hjemmelaget pasta, ofte basert på dagens tilgjengelige råvarer.

– Vi kommer hit når vi skal feire noe ekstra. De har utrolig god mat her, forteller britiske Robert Strutt, som har hatt feriehus på Ciovo i mer enn 14 år.

– Jeg elsker området. Vi sykler over alt, og det er mange små, fine strender å bade på. Det beste stedet å se solnedgangen er Duga Rat, litt sør på øya tipser han.

Okrug Gornji er det største strandstedet her, med båttransport inn til Trogir flere ganger i timen. Strutts favorittsted er imidlertid den vesle landsbyen Slatine.

– Og så er det vel verdt å besøke de gamle romerske amfiteateret Salona, som ligger på fastlandet, litt nærmere Split, tipser Strutt.

Øya er også grønn og frodig, med mange fine turstier.

Dagsavisen var invitert til Kroatia av Apollo.

Her er tre andre flotte sensommer-perler: 

Mallorca

For første gang på mange år har nå turismen på Mallorca gått noe ned. Det er bra! Mallorca er en perle av en øy, men altfor ofte må du dele herligheten med altfor mange andre turister her. Siste del av september og oktober er imidlertid en superduper tid å besøke øya. Da er spanjolene tilbake på skolebenk og arbeid igjen, og atmosfæren langt mer tilbakelent. Bruk et par dager på kulturell og kulinarisk utforskning av «hovedstaden» Palma de Mallorca, før du setter kursen for Serra de Tramuntana-fjellene og en av de fine, små kystbyene her, Puerto de Soller – eller litt mer eksklusive Deia, som er deilige baser om du vil gå en fottur i fjellene – i kombinasjon med et forfriskende havbad etterpå. Fornalutx er også en hyggelig og spennende fjellby med glimrende sykkelmuligheter. Stopp for overnatting på en vingård eller på et kloster på de frodige, indre delene av øya, før du tar noen dagers avslapning på strandperlene i sørøst – for eksempel i grønne Cala D´or, eller på karibiaturkise og hvitkalkede Ses Covetes, der du overnatter i superhyggelige Colonia de Sant Jordi. 
Slik kommer du deg hit: Alle charterselskapene flyr hit fortsatt utover høsten. Norwegian flyr direkte til Mallorca hele året fra Oslo. SAS med flybytte i lavsesong. Norwegian flyr også direkte fra Torp fra til 25. oktober. Fra de fleste andre byer må du beregne flybytte.   

Mallorca er fint året rundt. Her fra flotte Sa Pedrissa i Deia. Foto: Christine Baglo

Antalya, Tyrkia

Skal du på en rimelig høsttur, skal du reise hit. Her får du ekstra mye for feriepengene akkurat nå! Den tyrkiske liren har nemlig svekket seg 43 prosent på to år. Turistene er tilbake, selv om nordmenn fortsatt har nølt en smule. Uansett er det fortsatt lett å finne veldig gode hotelltilbud, spesielt om du reiser på egen hånd og bestiller selv. Antalya er proppfull av hyggelige hoteller i gamlebyen, som er en fin base for noen dagers utforskning. Så kan du sette kursen enten sette kursen østover til Alanya, som har stor, norsk koloni. Eller vestover langs Antalyabukten, til lille, hyggelige Kemer, halvannen time unna, som også raskt er blitt en norsk favorittby! Her har du fantastiske fotturmuligheter i Taurusfjellene, rett bak, og en rekke spennende arkeologiske ruiner å utforske. Og ikke minst veldig flotte strender! Eller glem verden, og reis til den hemmelige, grønne strandperlen Cirali, den bortgjemte skilpaddestranden et hakk lenger sør, der det knapt finnes noen store hoteller, kun koselige, små pensjonater med økologiske grønnsakshager. 
Slik kommer du deg dit: TUI og Ving kjører charterturer til området hele året. Norwegian og SAS har direktefly mange ganger i uka hele året fra Oslo. Turkish Airlines flyr via Istanbul. 

Antalyaområdet byr på flotte strender og store natur- og kulturopplevelser. Foto: Christine Baglo

Malta

På Malta holder varmen seg langt ut i november, siden øya ligger såpass langt sør i Middelhavet. Havet har fortsatt et snitt på 21 grader. Dessuten er prisnivået veldig hyggelig, også på overnatting nå utover høsten. På øya finner du en bra miks av kultur, byer, bademuligheter og god mat. Siden engelsk er et av øyas offisielle språk, ettersom landet var en britisk koloni fram til 1964, er det også særdeles lett å kommunisere med folk her. Utforsk korsfarerhistorie og byliv i den hyggelige, dovne – og knøttlille – hovedstaden Valletta, som står på UNESCOs verdensarvliste. Er du ute etter puber, utesteder og liv og røre, er det Sliema og St. Julian’s, rett utenfor byen, som du skal sette kursen mot. Her finner du også de fleste store hotellene. Det er også verdt å ta en tur til den lille fiskerlandsbyen Marsaxlokk, som går for å være øyas vakreste. Riktignok i kamp med innlands-kulturbyen Mdina og nabobyen Rabat, der mange av scenene i den populære HBO-serien «Game of Thrones» ble spilt inn. Du kan også bli med på båttur ut til Den blå lagune på den lille øya Comino, der det er fint å snorkle. En halvtimes ferjetur mot nord ligger dessuten Maltas tredje øy, Gozo, som er kjent som en super dykkerøy, og 5000 år gamle tempelruiner i Gantija. Den koselige festningsbyen Cittadella får du også med deg på en dagstur hit.  
Slik kommer du deg dit: Norwegian flyr flere ganger i uka fra Oslo, til og med 25. november. Air Malta og SAS tilbyr flyruter med mellomlanding. Fra neste sommer vil Ryanair fly direkte fra Torp. 
christine.baglo@dagsavisen.no