Ved Annapurnarunden i Nepal for eksempel finnes også muligheter for en fredeligere morgenstund. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Nye horisonter

KOMMENTAR: Reise til Sudan? Ja, hvorfor ikke! Verden er utrolig mye større enn Gran Canaria.

Vi turister går ikke bare i flokk. Vi er en surrende, surrealistisk, gigantisk bisverm, som bare går etter den honningen som «noen» har fortalt oss at vi bør absorbere og nedlegge, som på et forunderlig turistbingobrett. Mona Lisa! Det skjeve tårnet i Pisa! En drink på Harry’s bar i Venezia! En by som har opptil 60.000 besøkende. Hver eneste dag! Og hvert år reiser rundt en halv million nordmenn til Kanariøyene. 350.000 bare til Gran Canaria. Her er solen trygg og komfortabel, og du kan fint klare deg med å snakke norsk.

Egentlig er det deilig – og utrolig sunt – å dra litt utenfor kanarisonen, spesielt når du bikker de runde tallene, både i antall monogame år og huslån, som gjør at verden plutselig framstår som litt skummel og fremmedgjort igjen, og når vi er livredde for at ungene skal begi seg ut på det samme som vi gjorde. Og oppdage at ting er som før – folk flest er snille, hjelpsomme og slett ikke ute etter å rane, voldta og drepe deg, at islam og Midtøsten også handler om ekstrem gjestfrihet og sjelefred, og at det er veldig mange som ikke sulter i Afrika, men tvert imot er trippeldoktorgradinnehavende biologer og velfødde forretningsdamer. At i en «urolig verden», er det stort sett egentlig utrolig rolig.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Og de reiseblaserte, som tror de har sett alt og gjort alt, kan bare gå hjem og snurre globusen igjen. Hvor mange av dere har sett de svarte faraoenes pyramider i Sudan? Danset fruktbarhetsdans med stammefolk på Papua Ny-Guinea? Gått kontinentenes fjerde høyeste fjell? Besøkt de matrilineære samfunnene i Juchitan i Mexico, der smellfeite damer og mannekvinner regjerer? Og fortsatt finnes mange hvite, utråkkede sandstrender å besøke.

Skal du imponere kollegaene dine, bør du forte deg til Nord-Korea, som på få år har gått fra å være blant verdens minst besøkte, til å ta imot flere hundre tusen turister i året. Eller du kan sikte deg inn på verdens aller minst besøkte land, som bare tar imot rundt et par hundre turister i året. Nauru er en dessuten en eksklusiv og raskt synkende flekk på kartet, som du fint kan løpe rundt i løpet av en dag. Så her gjelder det å forte seg og kapre en natt på ett av øyas to (!) hoteller.

Les også: På jungel-eventyr i Thailand

Du trenger ikke dra så langt heller. Har du noen gang stått alene under nordlyset på en strand ytterst mot nord i landet ditt? Gått deg frivillig vill i Finnskogene? Kjent på beinmargen i vår nakne eksistens i Vigelands dystervakre og magiske mausoleum på Slemdal?

Verden er stor og vidunderlig, og venter på deg.

Les også: Her får du smaragdgrønn utsikt