Kultur

Norske ostereisemål

Antall osteprodusenter i Norge har eksplodert de siste årene. Nå ystes det oster av alle mulige slag på gårder og støler. Her er noen flotte reisemål for de turophile dedikerte osteelskere!

Arktiske geitoster

Aalan Gård på Vestvågøy i Lofoten har markert seg som en av Norges eldste, prisvinnende osteprodusenter, spesielt av hvite geitoster, som Himmeltind og Capra, med de har også flere andre sorter. Hyggelig generasjonsgård å besøke, med gårdsbutikk og urteutsalg. En kort kjøretur unna finner du også Lofoten Gårdsysteri, med en rekke gode geitoster med kraftig og god smak, der ulike varianter av Steinfjordingen er de mest kjente. Også kjøtt. Nederlandske drivere og smaksretning. Den svarte gryte helt sør på Hinnøya i Vesterålen har også nydelige brune og kvite geitoster, samt camembert. Nordtun Gård på Andøya har både nordlysbrie og flere typer faste og halvfaste oster, kalt Myta, samt ferskoster og gomme. Også lamakjøtt! Alle tilbyr gårdscafé/servering, hovedsakelig om sommeren.

Hallingdalost

Den gamle jokerbutikken i Hol er blitt forvandlet til et moderne ysteri og en usedvanlig trivelig ostebutikk, der du kan handle en rekke ulike oster fra lokalområdet. Både de berømte brune og hvite geitostene fra Prestholtseter (prøv den vellagrede hvite geitosten Leirgrøv!), den dypgule, smøraktige kumelkosten Kronblom fra Gurostølen og spennende hvite, krydrede og røkte oster Hamarsbøenstølen. Her får du også kjøpt VM-prisbelønte ku- og geitemelksbaserte rødkittoster og chèvre fra Rueslåtten Ysteri. Og konfekt basert på norske oster!

Rørost

Rørostraktene byr på fantastiske meieriprodukter. Prøv VM-blåmuggosten Fjellblå til Eggen Gardsysteri i Vingelen, som også har kvitmuggost og fastost, basert på kumelk. Galåvolden Gård er en annen prisvinnende produsent i rørostraktene, som blant annet lager tre forskjellige typer kvitost, både rene og med krydder. En av de VM-prisede ostene er smakssatt med røkt reinsdyrkjøtt! Også nydelig hjemmelaget gårdsis, egg og andre bærekraftige gårdsprodukter, som portvinsmarinerte brystfileter fra egghønene. Ostene kan kjøpes i matbutikker i Røros eller på gårdene (kun sommerstid på Eggen).

Trønderost

Trøndelag er også blitt en av Norges mest spennende matregioner, og i sørvest finner du selvsagt Tingvollost, som ikke bare lager Kraftkar, men også lillebroren, den litt rundere Vismann. Samt andre VM-prisbelønte oster som Mild Mester, som er som en gulost inni og en kvitmuggost utenpå, med en nøttaktig og syrlig smak, og camembertaktige Edel Frue. Cisterciensermunkene på Munkeby Mariakloster i Levanger lager halvfaste, prisbelønte Munkebyoster, basert på franske ostetradisjoner. Den vant dessuten prisen for Årets ost under Det norske Måltid i år. Gangstad Gårdsysteri på Inderøya lager også en rekke oster som vant høythengende priser under VM i fjor, som blåmuggosten Blå Edel, rødkittosen Granstubben og Camembert-osten deres. De lager også kvitmuggssoster, krydder- og karveost. De har også nydelig is i gårdsbutikken! På Hitra kan du besøke Hitra Gårdsmat, med både ysteri, restaurant og gårdsomvisning. Melka kommer fra kuer som går ute hele året, og kalver som får ammemelk. Grotteosten deres er mest kjent, med de lager også førsteklasses blåskimmelost og den camembertaktige Kristines Myke.

Oslo-ost

Skal du på ostesafari i hovedstadsområdet, bør du ta turen opp til Eiker Gårdsysteri, nord for Drammen. Her kan du smake prisbelønte oster laget på melk fra kyrne i det flotte, nye løsdriftsfjøset. De har både halvfaste og myke kvitmuggsoster, rødkittoster som de vellagrede, VM-premierte Holtefjell XO og Gruvosten, som lagres i seks måneder i Koboltgruvene på Blaafarveværket på Modum. Gårdsbutikken selger også meieri- og bakervarer. Du kan også ta turen til Thorbjørnrud Hotell på Hadeland, der de har laget ysteri i det gamle svømmebassenget! Her produseres blåmuggostene Blå sau og Blå ku, en prisbelønt cheddarost, samt en pepperknollost som gjerne kan drysses over pasta. Melka kommer fra husdyrene på «hotellgården» Øvre Kjekshus. Du kan også legge turen innom Mathallen i Oslo, eller en av storbyenes mest velassorterte ostedisker, og be ostespesialistene sette sammen et brett av gode norske oster til høstens ostebord!

Ost i Ottadalen

Avdem Gardsysteri på Lesja er mest kjent for sin nydelige Fjelldronning, en prisvinnende kittmodnet, lagret kvitost. Prøv også Huldredronning, en litt annerledes brunost med kvannfrø, einerbær og akevitt. De selger også flere andre oster, prim, rømme, smør og mye annet godt i Avdemsbue, en gammel landhandel ved E 135 gjennom Ottadalen, som er omgjort til et lokalmatmekka med oster fra et dusin andre norske ysterier, samt spekemat, lokalprodukter og mikrobryggeriøl. Supergod lokalmat og ost får du også på Brimi Sæter, der de blant annet lager deilig Sæterost på kumelk av gamle raser og Sæterparmesan, pultost og flere andre varianter. Herlig Sæterbutikk og -kafé, som er verdt et besøk i seg selv, også gode speke- og kjøttprodukter.

Ost landet rundt

Det er også mange andre gårdsysterier det er spennende å besøke rundt i landet vårt. Dem kan du finne på Hanen.no og på Norsk Gardsosts hjemmesider norskgardsost.blogspot.com. Eller du kan besøke et de 18 gårds- og stølsysteriene i Osteløypa Sogn, Hallingdal og Valdres (stølsysteriene er kun åpne sommerstid) osteloypa.no. Vil du ha ostene servert på et fat, kan du også sjekke ut de nye, ferdigpakkede osterundturene til Up Norway, i Trøndelag, Osloområdet eller Lofoten (upnorway.com).

Mer fra Dagsavisen