Kultur

Norske drømmedykk

Du trenger ikke reise til eksotiske land for uforglemmelige undervannsopplevelser. Du trenger ikke engang å vente på våren.

Bilde 1 av 2

Av Axel Munthe-Kaas Hærland

Drømmer du om dykkerlappen, har du kanskje sett for deg en reise til varmere himmelstrøk. Rødehavet, kanskje, en øy i Thailand eller en av de talløse dykkesentrene langs Australias vestkyst? Faktisk kan du gjøre prosjektet mye mer kortreist. Norge er nemlig en av verdens mest anerkjente, varierte og uberørte undervannsdestinasjoner.

– Norskekysten er like spektakulær under vannflaten som den er over, sier Gry Henriksen, visepresident i Norges Dykkeforbund (NDF).

Alltid noe nytt

Henriksen startet sitt undervannseventyr i havgapet utenfor Bergen for snart 20 år siden, og har siden den gang gjennomført mer enn tusen dykk ved den langstrakte norskekysten. Fremdeles er det hele tida noe nytt å oppdage, sier hun.

– Mange nordmenn tror at det stort sett er mørkt og kjedelig under overflaten her hjemme, sammenlignet med varmere strøk. Sannheten er en helt annen. Nesten uansett hvor du dykker i Norge, fra svenskegrensen og helt opp mot Kirkenes, er det fantastiske ting å se.

Nevn en hvilken som helst undervannsopplevelse, sier Henriksen, og du finner det her: fra korallrev til tareskoger til grotter og vegger, samt en myriade av skipsvrak som bare venter på å bli utforsket. Særlig sistnevnte, sier hun, har gitt Norge en særegen status i det internasjonale dykkermiljøet.

– Vi har hundrevis av velbevarte vrak strødd om på havbunnen langs kysten vår, fra norske, tyske og britiske krigsvrak til det 300 år gamle skipet som nylig ble oppdaget av lokale dykkere utenfor Søgne.

Til tross for røffere værforhold og lavere vanntemperaturer enn på dykkerdestinasjoner i Østen, er norskekysten i stor grad tilgjengelig for nybegynnere, sier Henriksen. Det er likevel noen elementære forskjeller på dykking i kaldt og varmt vann. Den åpenbare kontrasten handler om utstyret, at vi her til lands er avhengig av å bruke tørrdrakt istedenfor våtdrakt. Henriksen sier man ikke har noe å frykte som nybegynner, selv om dykking i tørrdrakt kanskje ser noe mer «teknisk» ut.

Mer komfortabelt

– En tørrdrakt isoleres av luft, som gjør at man får litt mer oppdrift enn med en våtdrakt, men etter en kort tilvenningsperiode på et dykk eller to opplever man at det faktisk er mer komfortabelt med denne løsningen. Temperaturen er langt mer stabil i en tørrdrakt, slik at man kan oppholde seg under vannet året rundt uten å fryse.

I desember 2019 annonserte havbunnsprosjektet Maraneo oppdagelsen av hele 200.000 korallrev på kontinentalsokkelens yttergrense. Oppdagelsen vakte generell begeistring, for Henriksen – og de 9500 medlemmene i NDF – er det ingen nyhet at havbunnen i Norge består av langt mer enn bare sand, stein og tare.

– De fleste av korallrevene i norske farvann ligger for dypt til at en kan dykke på dem, men det finnes noen steder hvor det er mulig. Alle våre korallrev er kanskje ikke like fargerike som de i varmere strøk, men de er like spektakulære, med masse ulikt marint liv.

I tillegg til selve landskapet under overflaten har vi også et variert artsmangfold i norske farvann – fra levende eksemplarer av det man til daglig ser i ferskvaredisken, til fantastiske maneter og fargerike nakensnegler. Henriksen, som er en lidenskapelig undervannsfotograf, finner alltid noe nytt å knipse når hun drar ut med Bergen Dykkeklubb.

– Ingenting er så gøy som å vise fram bildene til folk som ikke dykker. Ofte aner de ikke hva som faktisk er der nede, sier hun.

Vinter er best

Du trenger absolutt ikke utsette ditt første dykk i påvente av mildere temperaturer. Forholdene er nemlig på sitt beste nå om vinteren, forteller grunnlegger av Gulen Dykkesenter i Sogn, Ørjan Sandnes, som holder åpent året rundt.

– Folk flest stikker bare hodet under vannet i badesesongen, når vannet er rikt på alger og sikten er på sitt aller dårligste. Hadde de gjort det samme om vinteren, ville de fått et helt annet inntrykk. Da kan man regelmessig se opptil 40 meter langs hele kysten vår.

Da Gulen Dykkesenter startet opp i 2001, var det primært svensker og nordmenn som tok turen til øyriket på Vestlandet, der hele 30 skipsvrak er spredt rundt på havbunnen. Siden den gang har Ørjan Sandnes og forretningspartneren Monica Bakkeli mottatt reisende fra 96 land, noe som bekrefter det Sandnes kaller «en tydelig trend».

– Norge er utvilsomt på vei opp som dykkedestinasjon, ettersom folk mer og mer får øynene opp for nordlige reisemål. I tillegg har vi ikke de samme utfordringene rundt masseturisme som en del asiatiske land, der antall båter og dykkere utgjør en betydelig belastning på miljøet.

Fleksibelt

Ved å ta dykkerutdanningen i Asia får du kanskje en solskinnsferie med på kjøpet. Men å lære seg sporten her hjemme har flere fordeler om du først blir bitt av basillen, mener Sandnes.

– Tar du utdanningen i Norge, lærer du å dykke under alle forhold, ikke bare tropiske. Du vil i tillegg ha muligheten til å dykke året rundt her hjemme, istedenfor å måtte oppsøke varmere strøk hver gang. Man har nemlig en tendens til å ville dykke igjen og igjen når man først har prøvd det.

Skulle Sandnes oppsummert Norges dykkemuligheter med ett ord, velger han «variasjon».

– I Norge er det noe nytt å se rundt hvert hjørne, enten du dykker for første gang eller har holdt på med sporten et helt liv. Og til forskjell fra i tropiske farvann har vi hele fire ulike sesonger for dykking. Det åpner for en endeløs variasjon av opplevelser, selv på ett og samme sted. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen