Kultur

Når hotellet er målet

Noen ganger er hotellet selve årsaken til reisen. Og noen ganger er det bare for svært spesielt interesserte.

Bare noen få veifarende stoppet i Harads før juli 2010. I dag finner folk fra hele verden veien til det lille stedet i den nordsvenske skogen. De kommer for å bo i en trehytte.

– Ja, vi har definitivt satt Harads på kartet. Her var det nesten ingen turisme før de første trehyttene sto ferdige. I 2014 hadde vi rundt 3000 gjester, forteller Britta Jonsson Lindvall, som driver Treehotel sammen med mannen sin, Kent Lindvall.

Nå har de fem trehytter, én hytte på påler og ni rom i Brittas Pensionat. Sistnevnte inneholder også hotellresepsjon, samt restaurant, bar og sauna.

Nordlig vintersuksess

En annen nordsvensk hotellsatsing har fått samme internasjonale popularitet som trehyttene. Det skjedde fint lite i Jukkasjärvi ved Kiruna før 1989, da det var et isskulpturarrangement der.

Året etter ble verdens første ishotell bygget – og overnattet i – i Jukkasjärvi. Siden da har det hver vinter blitt bygget et nytt hotell av isblokker hentet fra Torneälven. Det 25. ishotellet i rekken åpnet 12. desember.

Den svenske suksessen med is og snø har gitt inspirasjon til lignende hoteller i Norge. Ett eksempel er ishotellet Sorrisniva ved Alta. Det åpner 5. januar. Snøhotellet i Hunderfossen Vinterpark er ferdig 16. januar, mens snøhotellet i Kirkenes åpnet 20. desember.

I Saariselkä i Nord-Finland har de både snøhotell og igloer. Sistnevnte er iglolignende hytter med glasstak, slik at gjestene kan se nordlyset hele natten dersom nordlysforholdene er til stede og man ikke vil sove.

– Glassigloene er hovedårsaken til at folk kommer hit, og nesten samtlige turister er utenlandske. Hit kommer folk fra Australia, Asia, USA og Sør-Amerika, samt Sentral- og Sør-Europa, forteller Sonja Eiramo i Kakslauttanen Arctic Resort.

Veldig få turister fant på å stoppe i Harads, om lag én times kjøring fra Luleå, før de første trehyttene dukket opp der i juli 2010. Dette er The Mirrorcube.  FOTO: ANDERS WIKLUND/TT/NTB SCANPIX

 Veldig få turister fant på å stoppe i Harads, om lag én times kjøring fra Luleå, før de første trehyttene dukket opp der i juli 2010. Dette er The Mirrorcube.  FOTO: ANDERS WIKLUND/TT/NTB SCANPIX

Hoteller under jorden

Et litt mindre kjent hotellkonsept i Sverige befinner seg 155 meter under bakken. Sala Silvergruva, 12 mil nordvest for Stockholm, lokker med å ha verdens dypestliggende hotellrom. Her overnatter to personer, ofte et par, i en grottelignende hall som ble gravd ut for hånd for rundt 300 år siden.

Man tar heis ned til gruvesuiten med guide, og man kommer seg ikke opp igjen uten at guiden kommer ned med heisen. Heldigvis holder guiden vakt natten gjennom, og kommer ned om man vil opp og ut.

Det finnes flere hoteller under bakken, forteller Kristin Jacobsen, PR-ansvarlig for hotellsøkernettsiden Trivago.no. Hun har oppdaget et knippe med underjordiske hoteller, blant annet i Sveits, Frankrike, USA, Australia og Tyrkia.

– The Desert Cave Hotel i den australske gruvebyen Cooper Pedy virker kanskje mest forlokkende. Hotellet, i likhet med store deler av byen, er plassert under bakken fordi det gir avkjøling i den sterke heten i dette tørre ørkenlandskapet. Veggene i rommene viser tydelig at man er inni fjellet, sier hun.

Folk reiser til Cooper Pedy for å bo i fjellet og for å oppleve den spesielle, underjordiske byen – som omtales som verdens opalhovedstad.

Montaña Mágica Lodge ligger i det private naturreservatet Huilo-Huilo, 850 kilometer sør for Chiles hovedstad Santiago. FOTO: OLIVER LLANEZA/PLAINPICTURE/NTB SCANPIX

Montaña Mágica Lodge ligger i det private naturreservatet Huilo-Huilo, 850 kilometer sør for Chiles hovedstad Santiago. FOTO: OLIVER LLANEZA/PLAINPICTURE/NTB SCANPIX

Oljerigg, fort og vulkan

Ellers drar mange til Australia for å dykke. Utenfor Borneo – en bit lenger nord i samme område av kloden – har de tatt dykkernes komfort et stykke lenger. I nærheten av øya Mabul kan dykkerne bo og dykke fra en omgjort oljerigg.

Noe lignende er gjort med et nesten 140 år gammelt militærfort utenfor Portsmouth i Sør-England. Fra 2012 har det vært et luksushotell, med priser fra nesten 9000 kroner per natt. Eierne pusser nå opp et lignende fort i nærheten.
Det finnes dessuten noen undervannshoteller, og flere luksuriøse utgaver er planlagt, for eksempel ett ved øya Katafanga i Fiji.

«Vulkanhotellet» Montaña Mágica Lodge – som ligger i naturreservatet Huilo-Huilo i Chile – har høyest mulig «wow»-score på nettstedet Unusual Hotels of the World. Det koster rundt 2000 kroner for en natt i dobbeltrom, men kan nok for mange være like spektakulært som å overnatte på et fort eller under vann.

Fra toppen av det kjegleformede hotellet – som er dekket med steiner, grønne planter og vindusglugger – renner det vann. Ifølge Daily Mail ser det ut som den typen hotell hobbiter, Star Wars-ewoker og na‘vi-skapninger fra «Avatar» ville dratt på ferie til. Men hobbitene har sitt eget hotell, nærmere bestemt i Woodlyn Park i New Zealand. (NTB Tema)

12 rare hoteller

I en trehytte: Treehotel, Harads, Nord-Sverige (priser fra ca. 4450 kroner per natt for to personer). www.treehotel.se

I en glassiglo: Kakslauttanen Arctic Resort, Saariselkä, Nord-Finland (ca. 4900 kr). www.kakslauttanen.fi

På et rundt sjøfort: Spitbank Fort, utenfor Portsmouth, England (ca. 8800 kr). www.amazingvenues.co.uk

På en oljerigg: Ved øya Mabul, Øst-Borneo, Malaysia (pakkepriser: tre, fire eller fem netter, mellom ca. 1660 kr og 1860 kr per natt). www.seaventuresdive.com

I et vinfat: De Vrouwe van Stavoren, Stavoren, Nederland (fra ca. 1050 kr). www.hotel-vrouwevanstavoren.nl

I en gruve: Sala Silvergruva, Sala, Midt-Sverige (ca. 4650 kr). www.salasilvergruva.se

Bare 12 m²: Central Hotel & Café, København (ca. 2100 kr). www.centralhotelogcafe.dk

I et betongrør: Das Park Hotel, Ottensheim (Østerrike) og Bottrop (Tyskland) (betal det du ønsker, kun åpent fra mai til oktober). www.dasparkhotel.net

I en cockpit: Jumbo Stay, Arlanda, Stockholm (fra ca. 3150 kr). www.jumbostay.se

I en «vulkan»: Montaña Mágica Lodge, ved Panguipulli, Chile (ca. 2000 kr). www.huilohuilo.com

I en kirke: Martin's Paterhof, Mechelen, Belgia (fra ca. 870 kr). http://www.martinshotels.com/en/hotel/martins-patershof

I «hus på pipe»: Villa Cheminée, Cordemais, Frankrike (fra 830 kr per natt). www.estuaire.info/en/oeuvre/villa-cheminee-tatzu-nishi/

PS. Alle prisene gjelder per rom (eller per rom for maks to personer), per natt og omregnet til norske kroner.

Mer fra Dagsavisen