Besøk julemarkedet på Tivoli i Danmark - billetten koster knapt et par norske juleøl. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Nå er det rekordbillig å fly

Ta juleshoppingen i november! Stor overkapasitet i det europeiske flymarkedet gir ekstremt lave 
billettpriser denne måneden.

Denne måneden kan du reise med Norwegian fra Oslo til byer som Helsinki, London eller København til 199 kroner, og Wien, Dublin, Malta, Malaga og Barcelona til 299 kroner. Eller ta en svipptur til Reykjavik eller Marrakech (tur-retur) for under en 1000-lapp. Og vi snakker ikke om én eller to billetter, men en hel haug fordelt på mange dager på de fleste destinasjonene. Det er også mulig å få rimelige billetter til New York, fra 1199 kroner.

Hos Ryanair ligger det også hauger og lass med tilbudsbilletter ute, fra 119-759 kroner. Blant annet kan du reise på handletur til Krakow for 250 kroner tur-retur, eller komme deg til Tenerife for 268 kroner én vei. Og nylig forlenget SAS en stor billigkampanje med én million seter til rimelige priser.

 

For mange flyseter

Stor overkapasitet på antallet av utbudte europeiske flyreiser har nemlig ført til dramatiske prisfall på flybillettmarkedet. Denne måneden kan du fly til en rekke storbyer for rekordlave priser, på et nivå som aldri før er sett på det norske markedet, ifølge den 55. og siste utgaven av Norsk Flyprisindeks, som utgis av reisesøkemaskinen Travelmarket.no.

Reisesøkemotoren sjekker de laveste billettprisene til ti utvalgte europeiske destinasjoner fra fem norske flyplasser hver fjerde uke.

Prisfallet er spesielt stort hos Norwegian der snittprisene har falt med opptil 37 prosent i forhold til samme periode i fjor.

 

Reiser mindre

Informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, avviser at selskapet har stor overkapasitet.

- Vi har god fyllingsgrad på flyene våre og opplever at vi har riktig kapasitet. Generelt er jo november en måned da nordmenn ikke har så mye fri - det er midt mellom høstferie og juleferie, så man reiser litt mindre. Da blir det også mange billige billetter tilgjengelig. Spesielt i midtuken, og på de destinasjonene vi har mye trafikk til, som Spania og London, sier Sandaker-Nielsen.

Selskapet åpnet for øvrig akkurat en ny base på den spanske kanariøya Tenerife.

Ole Stouby, som er administrerende direktør for reisesøkemaskinen Travelmarket.no, tror imidlertid at det kan komme en justering i markedet.

 

Kan svi på pungen

- Mange av lavprisselskaper har åpnet en rekke nye ruter både på det norske og europeiske markedet, og Norwegian har jo vært en av de mest aktive. Derfor har volumet på antall reiser gått opp, og skapt en overkapasitet i markedet, sier han til Dagsavisen.

Han mener at prisutviklingen er bekymrende, og at det neppe er plass til å senke prisene ytterligere uten at det kommer til svi skikkelig på flyselskapene.

Men foreløpig er prisfallet gode nyheter for forbrukerne, som kan få seg et utenlandsopphold for samme pris for en kveld på byen her hjemme i Oslo.

- Ja, du kan fint komme unna med 1500 kroner for en helgetur til flere storbyer, inkludert overnatting. I desember kommer prisene til å gå opp, men i januar vil vi nok se like - eller kanskje til og med enda lavere flybillettpriser, spår han.

christine.baglo@dagsavisen.no