Museumstur for museumshatere

Føler du ikke at museer er helt din greie? Amerikanske Museum Hack tilbyr museumsturer for folk som egentlig ikke liker museer!

Nick Gray var en amerikansk fyr som hatet museer. Som bare tenkte på dem som et sted han måtte utforske når besteforeldrene var i byen. Og som var dørgende kjedelige.

Men så ble han med en dame han på date på kveldsbesøk på The Metropolitan Museum of Art (The Met) i New York, med dempet belysning og et par glass vin innabords. Og endte plutselig med å bli helt forelsket – i museet selv. Etterpå bestemte han seg å lage turer dit – og å vise dem bare det HAN virkelig satte pris på. Som tingene han kunne ha tenkt seg å stjele! Noe som ble en større suksess enn han kunne tenke seg.

– Museene har ofte problemer med å tiltrekke seg millenials (folk mellom 20–35 år. red. adm.), For det første, må de konkurrere med både smarttelefonene, Netflix og å gå på byen for å ta en drink med venner. For det andre, er det mange unge som føler seg, som jeg også tidligere gjorde, dumme og uintelligente i møte med kunsthistorikere og historiske referanser som ofte brukes i formidlingen på museer, sier Taisa Duske, som er administrerende direktør for Museum Hack.

Forrige uke gjestet hun Norsk Opplevelseskonferanse i Narvik, med foredraget «Museums are fucking awesome».

Les også: Lær deg å tyde hva hotellbeskrivelsene egentlig betyr...!

Helt uvanlige turer

I dag spesialiserer selskapet seg nemlig på å lage et vell av ulike, særdeles interaktive – og helt uvanlige – guidede turer, på noen av verdens beste og mest kjente museer i New York, Los Angeles, San Francisco, Washington D.C og Chicago i USA. Her kan du få bli med særdeles lidenskapelige guider, eller en slags «personlig museumstrener», som de også kaller det, til de delene av museet og de kunstverkene de liker aller best – og slippe å høre på en endeløs tirade av årstall og navnerekker. For eksempel på en «ikke høydepunkt»-tur på for eksempel TheMet eller American Museum of Natural Science. Der du garantert får se og høre ting som ikke de vanlige turistene får.

Eller du kan bli med på en «Badass Bitches»-tur med feminisme som fokus.

– Museumsguiding har ofte et opplæringsfokus. Mange føler at formidlerne snakker over hodene deres. Men det vi ser, ut fra publikumsundersøkelser, er at noen av de viktigste kriteriene for at folk skal føle at de har hatt en bra opplevelse på et museum, at de føler at de ble underholdt. Læring kommer faktisk helt nederst – langt etter «renslighet på toaletter», forteller hun.

Ha det gøy

Derfor fokuserer de på at de besøkende skal få underholdende anekdoter underveis og ikke minst ha det gøy med gruppen – og interagere med både hverandre og kunstverkene. For eksempel kan deltakerne bli bedt om å dramatisere et kunstverk, for så å bli tatt bilder av, eller finne opp en historie bak en av figurene i et annet kunstverk.

– Dermed involverer deltakerne seg mye mer i det de ser, forteller Duske.

De fleste turene har 16 års grense, men selskapet tilbyr også familievennlige turer og VIP-turer for små grupper. Og jo da, de fungerer også godt for deg som er glad i museer fra før også – men kanskje vil ha en litt annerledes museumsopplevelse.

Selskapet håper nå på raskt å ekspandere til andre deler av verden også. Og nye formidlingsformer blir stadig utforsket. Nylig satte Museum Hack at the Art Insitute of Chicago opp en egen museumstur med dragartisten Wanda som guide!

MUSEUM HACK

Tilbyr helt uvanlige, og svært underholdende, guidede turer til det du ikke visste at du ville se, på berømte museer i flere av de største byene i USA. De har både turer for voksne, familier og private turer. Seansen koster ofte rundt en 49–69 dollar for to timer.

 

Les også: Er dette neste års hotteste reisemål? Ja, sier Lonely Planet!