Nyt vår, varme og churros og kjærlighet på flotte Plaza Mayor i Madrid. FOTO: ISTOCK

Møt våren med en romantisk langhelg

Turtelduer! Her er tre herlige storbyer å riste av seg sibirkulde i, og dyrke varme og kjærlighet. I april får du også rimelige flybilletter!

Eksotisk i Marrakech

Du må fortsatt et godt hakk sørover for å være garantert virkelig varme. Marrakech er dessuten aller finest om våren, når temperaturene er perfekt og blomstringen i full gang.

Sjekk inn på en av byens utrolig mange flotte riader, de små gjestehus-perlene, som ofte skjuler seg bak en unnselig tredør. Innenfor finner du som regel et knippe utsøkte rom, konsentrert rundt en hyggelig bakgård, ofte med en fontene og duftende appelsintrær. For eksempel lekre Riad de Tarabel eller overdådige La Sultana, som også har svømmebasseng og hammam, noe finnes på flere av de større riadene. Ellers kan dere løsne opp med dampbad og massasje på Hammam Rosa Bonheur. Det bugner også av gode, rimelige overnattingsalternativer.

Etterpå går dere på oppdagelsesferd blant krydderhandlere og håndverkere i den labyrintiske souken i medinaen, gamlebyen, før dere tar en herlig lunsj på en av de hippe takterrassene, høyt over kaoset, som herlige Terrasse des épices i souk Cherifia. Etterpå kan dere besøke noen av byens store severdigheter, som den aldeles nydelige Majorelle-hagen, der den franske kunstneren Jacques Majorelle skapte sin eventyrlige blåfarge.

Og når mørket senker seg, setter dere kursen for Djemaa el-Fna, slangetemmernes, hennamalernes og eventyrfortellernes marked, som også forvandler seg til et rykende, fantastisk gatematmarked. Spis her, eller omgitt av fløyel og stjerner på Le Founduks takterrasse (foundouk.com). Eller gå for en helaften i den rålekre art nouveau-villaen der sexy Le Comptoir (comptoirmarrakech.com) byr på syndige retter og magedans.

Kom deg dit: Norwegian har direktefly fra Oslo.

Les også: Slik får du en skikkelig romantisk ferie

Marrakesh riad tarabel (2)

Vakre Riad de Tarabel. Foto: Christine Baglo

Lysegrønne Paris

Paris! Det er kanskje en klisjé, men det er veldig romantisk å møte våren i den sensuelle, franske hovedstaden. Temperaturene i april ligger rundt 13–17 grader, og det spirer overalt. Dermed begynner det å fylles opp på fortauscafeene igjen, når solen titter fram. Finn gjerne et hyggelig hotell nær Latinerkvarteret eller i den koselige bydelen Le Marais.

Har dere aldri vært i Paris før, hopper dere på metroen til stasjonen Trocadero, rett overfor Eiffeltårnet. Her får dere de absolutt beste vistas over selve symbolet på Paris. Så går dere ned til tårnet gjennom parkhagen Jardin de Trocadero, med sine flotte fontener og vannbassenger. Det ligger også et brasseri inne i tårnet, som faktisk byr på en spesiell opplevelse. Den er best på de roligere kveldene. Og husk å gå en tur ut på uteplattformen som mellomrett – når det nesten ikke er noen folk der! 

Det bugner også av andre romantiske restauranter i Paris. Hovedregelen er å booke bord så fort du bare kan! Intime og gode restauranter blir raskt fylt opp. Så ikke nøl! En meget hyggelig og litt mer uformell bistro er Les Papilles, eller førsteklasses Boutary.

Dersom solen skinner, er det også veldig hyggelig å gå på et av byens herlige matmarkeder (finnes i de fleste nabolag) eller matgater, som Rue de Mouffetard i Latinerkvarteret, eller litt mindre turistifiserte Rue des Martyres i Pigalle, nærmere Montparnasse. Kjøp med deg en fersk bagett og et par håndplukkede oster og gourmetsnacks, og ta en utelunsj på en benk ved Seinen eller i en av de flotte parkene.

Regner det, kan dere velge og vrake i spennende utstillinger og museer (kjøp billetter på nett på forhånd! Ingenting er så uromantisk som å stå seg sliten i kø!). Et av de mest romantiske er Musée d’Orsay, som ble tegnet som en togstasjon til Verdensutstillingen i 1900, med den største samlingen av impresjonistiske og post-impresjonistiske malerier i verden. Imponer kjæresten med lunsj i den overdådige speilsalen her (NB! Ikke forhåndsbooking).

Kom deg dit: Norwegian, Air France og SAS har direktefly fra Oslo, og Norwegian flyr direkte fra Stavanger to ganger i uken.

Les også: Dette er absolutt IKKE romantisk på ferien

Utelivsdronningen Madrid

Nattelivet i den spanske hovedstaden legendarisk! Og våren er kanskje den beste tiden å oppleve byen, som kan bli stekende het om sommeren. I april er temperaturene kommet opp i deilige 17 grader på dagtid i snitt, perfekt for å nyte lysegrønnheten i den vakre Retiro-parken og de brede bulevardene. Og ikke minst for å ta en cortado på Plaza Mayor, byens praktfulle stortorg fra 1500-tallet, mens flamenco-gatedanserne underholder. Sjekk også ut gatekunsten og artige småbutikker i det trendy Triball-området. Lunsj kan inntas på en av de herlige takterrassene, som for eksempel The Roof at ME på toppen av Reina Victoria Meliá Hotel, som byr på noen av byens mest eksklusive cocktailer, og også er flott å overnatte på. Ta også med din kjære på noen av verdens beste kunstmuseer, som Pradomuseet for klassisk kunst, eller til moderne godbiter på Reina Sofia- eller Thyssen-Bornemisza-museet.

Så en liten siesta, så dere er klare for en skikkelig tapasrunde til kvelds. Oppsøk de livlige plazaene, når los gatos, «nattkattene», strømmer ut og gjør byen til en gedigen gatefest. Start gjerne på Plaza Santa Ana, og gå videre til de kule klubbene og barene i Chueca og Malasaña. Bare se etter køene – så vet dere hvor dere skal gå ... En av kveldene kan der booke plass på et av byens lidenskapelige flamencosteder, som Villa Rosa eller Casa Patas , som også byr på konserter i andre etasje. Heftig!

Kom deg dit: Norwegian flyr direkte fra Oslo.

Les også: Er det mulig å ha en romantisk ferie når man er småbarnsforeldre?