Annonse
Manta er en av de råeste attraksjonene i Sea World. I sommer åpner berg-og-dalbanen Mako, som blir den råeste i hele Orlando. FOTO: SEA WORLD

Moro-hovedstaden Orlando

Elsker du kjente filmfigurer, høye hvin og skikkelig magesug? Da skal du sette kursen mot Orlando i Florida, verdens feteste fornøyelsespark-nirvana.

Annonse
Reise

Hvordan ble et nitrist område av våtmarker og beiteland, bebodd av mygg, krokodiller og slanger, til verdens festligste hovedstad?

Svaret satt i et propellfly i 1963. Da tittet nemlig en herremann ved navn Walt Disney ut på det ugjestmilde landskapet i Floridas indre, mellom Tampa i vest og Daytona Beach. Og mente at han nettopp hadde funnet det perfekte stedet for sitt «Floridaprosjekt».

LES OGSÅ: Sprø fornøyelse - Jesus egen fornøyelsespark  

Ti av de 20 beste

Resten er et eventyr i ekte disneystil. Walt begynte å kjøpe opp store landstykker i all hemmelighet, og i 1971 sto Walt Disney World Resort ferdig.

Kimen til et underholdningsnirvana uten like på kloden var skapt.

Orlando har i dag så mange attraksjoner at noen har regnet ut at en gjennomsnittsturist ville brukt 67 dager på å besøke alle sammen.

På reisenettstedet Trip Advisors har brukerne rangert de beste fornøyelsesparkene i verden, og av de 20 beste i 2015, ligger fem av de seks mest populære i Orlando i Florida, den solfylte delstaten som totalt huser ni av de 20 beste temaparkene i hele verden.

Med Norwegians mange direkteruter til Orlando og Florida, er veien dessuten både blitt langt kortere og rimeligere enn før, selv om den høye dollarkursen har spist opp mye av moroa.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

Vil til kjente parker

– Førstegangsreisende vil gjerne besøke de kjente parkene, som Disneys Magic Kingdom og Universal Studios Adventure Island. Sistnevnte har vokst og er blitt veldig populær etter at de fikk det store Harry Potter-området, sier Elisabeth K. Stai, som er produksjonssjef i Nordmanns-reiser.

Blant de utallige fornøyelsesparkene, vannparkene, akvariene og dyrehagene i delstaten, er det tre store gigantkonglomerater, knyttet til henholdsvis Universal Studios, Disney World og Sea World.

– Vi pleier å anbefale folk å velge å holde seg til én av disse. Dagsbilletter er svært dyre, men man kan få veldig prisgunstige fleksible kombibilletter til samarbeidende parker, dersom man holder seg til én av konglomeratene, sier Stai.

Inkluderer andre parker

For mens grunnprisen for en dagsbillett på nett ofte ligger mellom 60–150 dollar, kan man få ekstradager i samme eller samarbeidende parker for 10–30 dollar ekstra per dag – jo flere dager, jo billigere. De aller fleste attraksjoner er da som regel inkludert.

– Prisene varierer i forhold til sesong og billettyper. Billetter som selges på norske markedet har en annen prisstruktur enn de du får kjøpt lokalt, og er ofte mer fleksible. Vi har for eksempel kombinasjonsbilletter for Sea World for i underkant av 1000 kr, som du kan bruke i løpet av en 14-dagersperiode. Billetten kan kombineres med vannparken Aquatica og Busch Gardens i Tampa, og inkluderer gratis shuttleservice fra Orlando, tipser Stai.

Det finnes mange flere mindre parker i Orlando, som alligatorparken Gatorland, og andre steder i Florida.

Bor ikke på hotell

Siden familieparkene er ganske dyre, velger de fleste norske familiene å bo i prisgunstige hus eller leiligheter, ifølge Stai.

– Det er dessuten mye billigere å bo i Orlando enn andre populære steder i Florida. Herfra er det bare 1-1,5 timers kjøring ut til stranden og til Kennedy Space Center, som får en ny attraksjon i år, «Heroes and Legends», som vil vise pionerene innen romfart, forteller Stai.

Men ønsker du å få maksimalt ut av ferien, kan det faktisk lønne seg å bo på et av de dyrere hotellene inne i temaparkområdene.

– Da får du ofte ekspressbillett inkludert, så du kan gå forbi køene. Skal du kjøpe det på egen hånd, koster det ofte fort opp mot 1000 ekstra kroner dagen i høysesong. Dessuten har noen tilbud til egne gjester om å komme inn én time før vanlig åpningstid, påpeker hun.

Best om våren

Ellers må man være innstilt på kø. Ofte i timevis.

– Når på året best å reise?

– Du får de billigste billettene i perioden januar til medio mars, men hotellprisene kan være høyere. For best vær og gode priser, er april-mai kjempebra, men prisene går opp i påsken. I juli og august kan det fort bli veldig varmt og fuktig, tipser Stai, som forteller at norske reisende ofte kombinerer en fire-fem dager i Orlando med cruise eller noen dager på Gulfkysten eller i Miami.

 

Parkguide

Universal Orlando Resort

Universal’s Islands of Adventure ble kåret til verdens beste av Trip Advisors brukere. Den er delt inn i tematiserte øyer: Jurassic Park, Marvel Super Hero Island, Toon Lagoon, The The Lost Continent og Seuss Landing. Her møter du dinosaurer, superhelter, tegnefigurer og andre kjente figurer. Men det er The Wizarding World of Harry Potter som er den største attraksjonen. The Incredible Hulk Coaster går for å være en av USAs heftigste berg og dalbaner. I sommer åpner øy nummer åtte, Scull Park: Reign of Kong, basert på filmen «King Kong», som blir en ny storattraksjon.

Universal Studios Florida er den største og beste av fornøyelsesparkene med filmtema. Her kan du se mange populære filmer i 3 D og 4 D, blant annet «Shrek» og «Haisommer», og spektakulære stuntshow. Det er mange attraksjoner og berg-og-dal-baner med temaer fra Hollywoodfilmer.

Neste sommer åpner konsernet en helt ny temavannpark, Volcano Bay.

Inngang: Dagsbillett fra 155 dollar, 220 dollar to dager, kombinasjon av parker mulig.

 

Walt Disney World Resort

Disneys verden består av fire selvstendige temaparker og to vannparker. Dette er det største og mest besøkte underholdningskomplekset i verden, med mer enn 200.000 besøkende hver dag.

Magic Kingdom er den klassiske hovedparken med det ikoniske Askepott-slottet, der du møter alle de kjente tegneseriefigurene fra Disney-universet, samt at du kan utforske de ulike temaområdene.

Animal Kingdom er Disneys egen dyrepark – og den andre største temapark i verden i utstrekning. Reis på «safari» og se mer enn 1500 dyr fordelt på 250 arter.

Epcot er delt i to deler: World Showcase har fokus på ulike kulturer i verden, der flere land har sine egne paviljonger. I Future World er fokuset på teknologisk innovasjon. Begge har flere kjørende attraksjoner. En ny attraksjon, med disneyfilmen «Frost» som tema, kommer i år i tilknytning til den norske paviljongen.

Disney’s Hollywood Studios har fokus på filmens verden, inkludert Star Wars, Muppets og Hall of Fame. Den har mange kjørende attraksjoner, inkludert Rock ’n’ Roller Coaster, en innendørs berg-og-dalbane i mørket til musikk fra Aerosmith.

Typhoon Lagoon og Blizzard Beach er disneykonsernets to store vannparker.

Inngang: Fra rundt 100 dollar for dagsbilletter i temaparkene, fra 60 dollar i vannparkene. Rabatt for flere dager.

 

SeaWorld Orlando

Går for å være verdens beste fornøyelsespark med den marine verden som tema. Men det er også mye spennende å gjøre på land, med verdensberømte show, flotte rides og 3D-filmer. Tempoet er litt roligere her. I sommer åpner den nye berg-og-dal-banen Mako, som blir den høyeste, lengste og raskeste i hele Orlando. Du sendes 61 meter til værs, og i løpet av de drøye 1,5 kilometerne vil du suse av gårde i opptil 117 kilometer i timen!

Inngang: 79 dollar, men for 20 dollar mer får du ekstra dag her eller i samarbeidende parker, som Aquatica (kombinert akvarium, vannpark, zoo og fornøyelsespark) i Orlando eller Busch Gardens (variert temapark med kjørende attraksjoner, dyrepark og show) eller Adventure Island i Tampa. Show og delfinmøte koster ekstra.

 

 

Discovery Cove

Er feriebudsjettet romslig, setter du kursen mot Discovery Cove. Parken er mer som et kjempeeksklusivt resort, som bare tillater 1300 besøkende per dag, så book lang tid i forveien. Her kan du svømme med delfiner og skater, snorkle med tropiske fisker og mate eksotiske fugler, slappe av på hvite strender og flyte rundt i vakre laguner.

Inngang: Fra 199 dollar, alt inkludert (måltider, drikke etc.). Delfin- og sjødyrmøter koster ekstra. Kan kombineres med Busch Gardens i Tampa for 25 dollar ekstra. Kan kombineres med SeaWorld.

 

 

Legoland Florida Resort

Er det største Legolandet i verden, med mer enn 50 attraksjoner. Passer ekstra godt for småbarnsfamilier, da den er designet for barn mellom 2 og 12 år.

Inngang: Fra 67/74 dollar for barn/voksen. Samarbeider med Sea Life Orlando Aquarium, Orlando Eye (enormt pariserhjul) og Madame Tussauds, alt i en pakke fra 94/99 dollar. Kombibillett med Florida Water Park koster 20 dollar ekstra.

Prisanslag basert på endagsbilletter, men vær obs på at billettprisene varierer med sesong. Skatter og avgifter kan komme i tillegg.

 

Priseksempel kombibilletter

Nordmanns Reiser har en fin oversikt over ulike kombibilletter (fleksible dager, kun én park per dag):

 

Disney World Resort: Magic Your Way Base Ticket (gyldig i de fleste parkene): Tre-fire dager 310 dollar, fem dager 321 dollar, seks dager 329 dollar.

Sea World: Kombinasjonsmuligheter med Discovery Cove, Sea World og Aquatica (uten delfinsvømming) fra 105 dollar for to dager, 116 dollar for tre og 143 dollar for fire dager.

Universal Studios: Kombibilletter fra 212 dollar for to dager, 231 dollar for tre.

OBS! Billettpriser kan variere med sesong, barn under ni år betaler som regel fem-ti dollar mindre.

 

Verdens beste fornøyelsesparker 2015

Ifølge Trip Advisors

1. Universal’s Islands of Adventure

2. Discovery Cove

3. Magic Kingdom

4. Universal Studios Hollywood, Los Angeles

5. Disney’s Hollywood Studios

6. Universal Studios Florida, Orlando

7. Europa-Park, Rust, Tyskland

8. Disneyland Park, California

9. Beto Carrero World, Brasil

10. Port Aventura Park, Salou, Spania

11. Disney’s Animal Kingdom

12. Tivoli, København

13. Disneyland Park, Frankrike

14. Cedar Point Amusement Park, Ohio

15. Sea World Orlando

16. Epcot, Orlando

17. Busch Gardens, Tampa

18. Universal Studios, Singapore

19. Dollywood, Tennessee, USA

20. Gardaland Park, Castelnuovo del Garda, Italia

 

Annonse