Kultur

Mobilsvindelhovedstaden

KOMMENTAR: Pass ekstremt godt på mobilen i Barcelona. Mafiaer stjeler turisttelefoner som de tapper for titusenvis av kroner.

Det er så fort gjort. Oftest midt på hovedgata. Las Ramblas er lommeletternes paradis. Du knuffer deg rundt i de enorme folkemassene her, på metroen, i barene eller på matmarkedene. En liten dult. Du kjenner ingenting. Før plutselig.

– Faaaaaaae ...!

Barcelona er en av de hovedstedene i verden som er mest notorisk for småtjuveri. Spesielt bør du passe godt på mobiltelefonen. I Barcelona stjeles det i snitt 87 mobiltelefoner om dagen, rundt 31.600 i året. Turister er yndet mål for de notoriske «telefonmafiaene» som herjer i byen – og telefonen din stjeles ikke lenger kun for selges videre. Bandene følger med når du slår inn koden din, følger etter deg, og stikker av med herligheten. Deretter ringer de så mye de klarer til utvalgte rådyre telenumre i utlandet, som de står i forbindelse med. Helt til du sperrer simkortet.

Hundrevis av turister har opplevd dette, inkludert den stakkars britiske læreren Osian Rhys Edwards, som uheldigvis ble frastjålet telefonen sin, sannsynligvis av en «hjelpsom» mann. Samvittighetsfullt sperret han telefonen sin, ved hjelp av en lokal telefonautomat. Derfor var overraskelsen stor da han kom hjem, og en regning på mer enn 15.000 pund – nesten 194.000 kroner – dumpet ned i mailboksen. Det spanske telefonselskapet Vodafone hevder nemlig at han ikke kansellerte telefonen.

Men Edwards historie er ikke unik ifølge den britiske avisen The Guardian, som har satt søkelyset på problemet gjennom flere artikler. Etter at de tok opp saken hans, og flere lignende tilfeller, er heldigvis regningene blitt kuttet ned til rundt 500 pund – men fortsatt 6.500 kroner – for flere av ofrene.

Også norske turister er blitt rammet. I fjor ble en nordmann tappet for 17.600 kroner, da han ble frastjålet mobiltelefonen i Barcelona klokken ett om natten, men ikke fikk rapportert det før klokken ni neste morgen. Da hadde Telenor allerede sperret kortet på grunn av mistanke om svindel, etter at svindlerne ringte seks konferansesamtaler til Serbia samtidig. På grunn av hans sendrektighet, må han imidlertid betale mesteparten av kravet. Sperrer du kortet med én gang, slipper du som regel unna med et forbrukeransvar på maksimalt 1.000 kr. Ved grov uaktsomhet kan du imidlertid bli ansvarliggjort for beløp inntil 10.000 kr. Men venter du lenge med å sperre sim-kortet, er ansvaret ubegrenset.

Så pass på! Fordi det ofte tar lengre tid før turister får sperret sitt eget sim-kort, enn de lokale, er de ekstra utsatt. Ikke bare i Barcelona, men i hele Spania. Totalt ble nesten 280.000 mobiltelefoner meldt stjålet i fjor, en økning på hele 19 prosent sammenlignet med året før, ifølge den spanske avisen El Pais. Beregninger gjort av teleselskapet A&AT viser at bandene har svindlet folk og teleselskaper for mer enn 50 millioner euro. Både det spanske politiet og Europol jobber med saken, og har klart å få has på noen nettverk, hvor de blant annet fant sim-kortstasjoner som kunne ringe kontinuerlig til flere telefoner på én gang. Men det har vist seg svært vanskelig å få tatt mafiaene, da numrene som ringes ofte befinner seg i utlandet. Derfor bør du ta like godt vare på mobiltelefonen som kredittkortet, og alltid ha sperrenummer skrevet ned og for hånden. Ikke bare innlagt på mobilen ...

Mer fra Dagsavisen