Verden

Mission: Possible

De unge og hippe valfarter til San Franciscos bydel Mission. Men fortsatt har det dynamiske nabolaget klart å beholde sin latinamerikanske sjel.

- Jeg er ikke så vill etter gatekunst, men det er han, sier Amanda fra Sydney og titter bort på kjæresten Alex som står å beundrer et stort veggmaleri.

Alex er på rett plass. Den smale grenda Clarion Alley som knytter gatene Mission og Valencia sammen er dekket av fantasifulle verk i sprakende farger.

Hipt, men autentisk

Etter noen få dager her, har de totalt forelsket seg i området. Og det er de ikke alene om. I fjor kåret finansmagasinet Forbes bydelen til USAs andre hippeste, etter Silverlake i Los Angeles. Og turistene begynner å strømme til.

En graffitikunstner holder på å ferdigstille et verk, og tar litt motvillig av høretelefonene når vi nærmer oss. Hun bekrefter at det kryr av slike små bortgjemte kunstskatter i området, men blir raskt utålmodig:

- Beklager, men jeg kan ikke snakke med dere nå, jeg må konsentrere meg. Google det! sier hun før hun vender tilbake til arbeidet.

Missions historie som et latinoområde reflekteres ikke bare her i Clarion Alley, der flere av verkene har tydelige referanser og estetikk hentet fra Mellom- og Sør-Amerika. Vegger og tak fikk sine første penselstrøk allerede på 70-tallet av Chicano Art Mural Movement, som var inspirert av den tradisjonelle mexicanske stilen som gjort berømt av kunstnere som Diego Rivera.

Smeltedigel

Som så mange andre minoritetstette områder i populære storbyer, har Mission i løpet av de siste årene sett en økende tilstrømming av en ny type innbyggere. Først de unge, kreative, fattige kunstnerne - og etterpå dem med penger, som tiltrekkes av den bohemske atmosfæren. Gentrifiseringen og de stigende husleiene har ført til at latinobefolkningen i området har minsket med 20 prosent det siste tiåret.

- Det har skjedd veldig mye her de siste årene. Mission vokser i alle retninger. Det har blitt litt av et knutepunkt for «cool kids», sier Ivan C. Lopez.

Kunstneren og industridesigneren med colombianske røtter vokste opp i området, og har akkurat vendt tilbake etter noen år i New York. Han arbeider med sine eksklusive håndmalte T-skjorter i studioet på bakrommet i bu­­tikken, og galleriet han har åpnet, Artillery Apparel Gallery, når Dags­­avisen treffer ham.

- Det var deilig å komme tilbake hit. Her har vi en fantastisk kombinasjon av naturen byen omgis av, og det urbane livet, med en boblende kunst- og designscene. Dette nabolaget er en smeltedigel, men samtidig ser jeg hvordan latinokulturen langsomt må vike, sier han.

Lopez er opptatt av å engasjere seg i lokalmiljøet, og butikken og galleriet hans, som ligger i sørenden av Mission, der området har forandret seg minst og latinokulturen fortsatt dominerer, er med på å bevare den opprinnelige atmosfæren her - men på et moderne vis.

Som i Mexico

- Da jeg var ung fantes det tiltak for å sysselsette ungdommer i nabolaget her. Det var slik jeg lærte meg silketrykk og foto. Nå vil jeg gjerne noe gi tilbake til mitt eget lokalsamfunn, ved å bevare så mye av latinokulturen som mulig her i butikken, sier han.

Her kan man fråtse i moteklær og kunstverk signert lokale latinodesignere. Rommet fylles av mexicanske toner, og på veggene henger Juan Fuentes grafiske svart-hvite illustrasjoner.

- De er fantastiske, ikke sant? Fuentes er en av de viktigste kunstnerne i latinomiljøet i San Francisco, forteller Elena Sophia, som står bak kassa.

Familien hennes kommer fra Guatemala, men hun har vokst opp i Mission.

Kollegaen Maria Galvan har derimot flyttet hit fra Mexico for et drøyt år siden.

- Men det er ingen grunn til hjemlengsel akkurat. Mission er akkurat som å være i Mexico! mener hun.

Urter og voodoo

Vi tusler rundt hjørnet, og forstår plutselig akkurat hva hun mener. I en liten butikk proppfull av urter, bønnelys påført helgener og mannen med ljåen, voodoodukker og små pakker markert med innhold som skal kunne fjerne forbannelser. «Botanica los Sueños» - «drømmenes botanikk»-sier skiltet over døren.

- Jeg kommer ofte hit. Hun som eier butikken har hjulpet meg med alt mulig, sier en kvinnelig kunde, som har kjøpt et lys med en helgen på.

Men også hippe og trendy butikker og barer dukker opp som paddehatter i området. Aller tettest ligger de langs Valencia Street og i smågatene mot Mission Street.

I likhet med Artillery Apparel Gallery prøver en del av de nye virksomhetene å utvikle og bevare latinokulturen, på en moderne måte. Som den veganske taqueriaen Gracias Madre og Campfire Gallery, der dødningskallene med langt fargerikt hår laget av den lokale kunstneren Michael Campbell fører tankene til den mexicanske høytiden «Dia de los muertos», de dødes dag.

Sjelen lever

Tross alt virker det som at Missions nye innbyggere omfavner nabolagets historie. Taqueria Cancún er en gammel institusjon på Mission Street. At personalet nesten utelukkende snakker spansk, gjør ikke stedet noe mindre elsket. Her møter man en salig blanding av hipstere, latinofamilier og byggearbeidere som gjerne står i kø for tacos og burritos.

Bak disken står Rico og freser en porsjon carne asada. Han har jobbet her i 23 år.

- Alle kommer hit, både turister og lokale. Men det blir flere og flere turister-men jeg syns likevel ikke nabolaget har forandret seg så mye, sier han mellom bestillinger og smiler så stort at det gnistrer i gulltanna hans.

Under de fargerike girlanderne sitter studenten Angela klar for å sette til livs en skål med nachos.

- Jeg kommer ofte hit, ikke bare til taqueria´en men også hele den søndre delen av Mission. Jeg liker blandingen av folk her. Det er ikke altfor hipt, og veldig hyggelig.

Hun synes fortsatt at nabolagets har sjel.

- Jo lenger sørover man beveger seg, jo mer latino og mindre gentrifisert er det-i hvert fall en stund til!

reiseliv@dagsavisen.no

Fem tips

1. Doloresparken er en av San Franciscos mest populære, med en fenomenal utsikt over byen. Her finner man seks tennisbaner, to fotballbaner, en basketbane og en lekeplass for både barn og barnslige voksne. Parken har vært et samlingssted for politiske, kulturelle og sportshendelser siden 60-tallet, og her feires fortsatt Cinco de Mayo og Aztec-høytider.

2. To kvartaler fra parken finner vi opphavet til bydelens navn: Mission Dolores. Misjonen ble grunnlagt lenge før byen og er i dag et senter for kultur og religion. Adresse: 3321 16th Street.

3. Fredag kveld er teaterkveld! På teateret Mash har flere prisbelønte produksjoner blitt satt opp, som for eksempel «Tings Dey Happen», ett enmannsshow om nigeriansk oljepolitikk. Billettene (fra $8 til $50) bør bookes i forveien og kom gjerne tidlig for å få en bra plass. Adresse: 1062 Valencia Street. www.themarsh.org

4. Dandelion er ikke bare en sjokoladebutikk, men en såkalt «bean to bar»-fabrikk. Her lages søtsakene helt fra bunnen av, fra kakaobønner til ferdig sjokoladekake. Her kan man også lunsje før man setter tennene i de velduftende lekkerbiskene. Adresse: 740 Valencia Street. www.dandelionchocolate.com

5. For dem som vil dykke dypere i San Franciscos graffititradisjoner, tilbyr Precita Eyes Mural Arts Center guidede turer til kunstverkene, som er i stadig forandring. Pris 10 dollar. www.precitaeyes.org

Mer fra Dagsavisen