Kultur

Med mat som kompass

For noen blir mat lite mer enn tilfeldig drivstoff når man haster mellom museer, sightseeing og stranda. For andre er maten selve målet med reisen.

Bilde 1 av 5

Vi kjenner alle til matbyen Paris, og har kanskje fått med oss at Tokyo har seilt opp som en kulinarisk hovedstad, men det finnes mange matbyer av rang spredd rundt på kloden. Vi har spurt noen profilerte norske matelskere hvilke byer det er verdt å reise til – for matens skyld.

– Barcelona best!

Helle Øder Valebrokk, matskribent som blogger på Helleskitchen.org, er ikke i tvil:

– Barcelona er min absolutte favorittby. Her er jeg like ofte som andre er på hytta. Du kan spise og drikke rimelig, men du kan også oppsøke prisbelønnede restauranter i høyere prisklasser, sier Øde Valebrokk.

Hun vil spesielt trekke fram stjernekokken Albert Adriás’ Tickets.

– En Alice in Wonderland-aktig tapasbar, og en av mine absolutt favorittrestauranter i hele verden. Her har jeg vært fem ganger, og det blir mange flere besøk. Men vær obs: Bordbestilling må gjøres to måneder i forveien.

Snakker man først om tapas og Spania, er kokk og medeier i Villa Malla på Filtvet utenfor Drøbak, Sonja Lee, klar i sin anbefaling.

– San Sebastian, i hjertet av Baskerland, har verdens beste tapas. Tapas har jo sin opprinnelse der. Nærheten til topp råvarer gjør opplevelsen unik. Og fordi tapas er mat der alle kan smake på forskjellige småretter, får måltidet en veldig viktig sosial dimensjon. Jeg kommer ikke på én spesiell restaurant, trikset er å se etter steder der det er mange mennesker, råder Lee.

Himmelske Hawaii

Både Lee og Øder Valebrokk har også lagt sin elsk på Hawaiis hovedstad Honolulu, som er blitt en smeltedigel for orientalsk mat.

– Byen overrasket meg veldig kulinarisk sett. Selvsagt må du spise poke der, og da gjerne på Pa’ina Cafe, som er selve stedet der den berømte trendretten poke bowl skal ha blitt oppfunnet, sier Øder Valebrokk.

Lee trekker fram det koreanske kjøkken, som er både anerkjent og utbredt i Honolulu.

– Og det er som med tapas – mange forskjellige retter som kommer samtidig. De som tror at kimchi kun er fermentert kål med chili, vil få seg en gledelig overraskelse, da det finnes mange varianter tilpasset de ulike rettene, sier Lee.

Skal man virkelig fråtse i koreansk mat, kan man alltids reise til Seoul, legger Lee til.

– Og her er min anbefaling å dra på Seoul Garden. Dette er en institusjon i byen, drevet gjennom generasjoner. Som mange virkelig gode restauranter preges den av en raushet overfor gjestene. Det er en filosofi jeg har veldig sans for: Det er mye bedre med en restaurant fylt med gjester som føler seg velkomne selv om de bare drikker te, enn et glissent lokale der alle stirrer ned i en eksklusiv treretters, sier Lee.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Verdensmetropolene

En to timer lang flytur unna ligger Tokyo, som har danket ut selveste Paris som byen med flest restauranter med Michelin-stjerner. Det overrasker ikke kokk Jostein Medhus, mat- og drikkefaglig rådgiver ved Kulinarisk akademi.

– Tokyo vil for de fleste nordmenn oppleves som svært fascinerende og spennende matmessig. En ting er selvfølgelig sushi, men det japanske kjøkken har også veldig mye annet å by på. Her vil jeg råde folk til å bruke Michelin-guiden, som gir veldig gode forslag – enten det gjelder stjernerestauranter eller mer folkelige spisesteder, sier Medhus.

Han slår i det hele tatt et slag for de store verdensmetropolene, som London og New York, dersom man er matinteressert.

– Sist jeg var i New York, ble jeg veldig imponert, både av de mer eksklusive gourmetstedene, som Eleven Madison Park – en av verdens beste restauranter – og de rimeligere «burgerstedene», sier Medhus.

Han trekker også fram Sushi Yasuda på Manhattan, et par steinkast unna FN-bygningen.

– Det er en av de beste sushirestaurantene jeg har opplevd. Men New York har også mange himmelske burgere, med kjøtt av høy kvalitet. Det italienske kjøkkenet er jeg derimot ikke så opptatt av når jeg er i New York. Spis heller italiensk i Italia, råder Medhus.

Nordisk på menyen

Også mer nærliggende reisemål har mye spennende mat å by på, ifølge kokken og matbloggeren bak «Foodie Stories», Anders Husa.

– Aarhus er fortsatt lillebror til København, og Stavanger lillebror til Oslo. Men størrelsen tatt i betraktning skjer det utrolig mye spennende i disse byene. Begge har mye nordisk mat og fokus på lokale og sesongbaserte råvarer. I Aarhus er nok økologi og naturvin viktigere. Stavanger, på sin side, har et par restauranter som burde kunne konkurrere i verdenstoppen, det handler kun om å fortelle verden om dem, mener Husa.

Dersom han skal rette blikket mot byer lenger unna, vil han trekke fram Taipei i Taiwan.

– Taipei er en av verdens beste byer for gatemat, men det er også en del gode restauranter som begynner å poppe opp, sier Husa. (NTB Tema)

Matmesternes tips

Barcelona: Tickets, Enigma (der du flyttes fra rom til rom i det 1700 m² store lokalet), Dos Pebrots, Disfrutar, Suculent og Bar Brutal (mest for de herlige naturvinene).

Singapore: Forvent norske priser på sterkt anbefalte Esquina, Burnt Ends og The Tippling Club. Men på de mange flott mathallene som finnes i hver bydel er det rimeligere. Singapore er rent og pent, og du slipper å bekymre deg for hygienen på stedene.

Seoul: På tradisjonsrike Seoul Garden får man autentisk koreansk mat servert av hyggelig personale i hyggelige lokaler.

Cape Town: Området The Old Biscuit Mill i bydelen Woodstock huser Afrikas kanskje beste restaurant, The Test Kitchen. Du finner også et fabelaktig matmarked i dette området hver lørdag. The Pot Luck Club serverer kreative småretter av meget høy kvalitet, og byr i tillegg på 360 graders sikt over Cape Town og Table Mountain.

Honolulu: Pa'ina Cafe er stedet der poke bowl skal ha blitt oppfunnet, og fortsatt i tet. The Pig & The Lady i Chinatown serverer vietnamesisk mat med moderne vri. Kaffebaren Kona Coffee Purveyors anbefales varmt for sin croissant med kokos og ananas. Helena's Hawaiian Foods, tre kvarter med buss utenfor Waikiki, er verdt turen og vel så det. Her kan du spise alle de tradisjonelle rettene man bare må prøve når man er på Hawaii.

New York: Sushi Yasuda har sushi i toppklasse. Eleven Madison Park er en av verdens beste gourmetrestauranter. Jean Georges, med sin asiatisk-franske fusion-mat kan også anbefales. For øvrig er det mye forskjellig og fantastisk mat i alle prisklasser i New York – ikke minst når det gjelder rimeligere retter som burger og sandwich.

London: Det er ikke engelsk tradisjonsmat som gjør London til et sentrum for matinteresserte, men summen av moderne internasjonale restauranter. Dinner by Heston Blumenthal er Michelin-bejublet for blant annet moderne vrier på historiske kontinentale retter. Hakkasan byr på kantonesiske retter servert med enorm sans for detaljer, både utseende- og smaksmessig.

Aarhus: Substans serverer nordisk mat som er 90–100 prosent økologisk. På Hærværk består kjøkkenet av unge kokker som ikke er bundet av tradisjoner, men forholder seg kreativt og lekent til det nordiske. Sårt byr på egenprodusert charcuterie og naturvin i rustikke omgivelser.

Kilder: Helleskitchen.org, Sonja Lee, Andershusa.com, Jostein Medhus

Mer fra Dagsavisen