Kultur

Matmagi på Senja

Hva er vel mer perfekt enn et supermoderne matstudio – midt i verdens vakreste matfat?

Bilde 1 av 4

Vi kommer selvsagt altfor sent. Det er umulig å snu ryggen til en nådegitt, nordnorsk solnedgang i storhavet, i en kveld som er så stille at du kan høre en duggdråpe sprekke. Og himmelen drar til med alle regnbuens varmeste fargetoner mot en kjølig nattdrakt, som aldri blir helt svart, bare dypere og dypere blå.

Derfor er det nesten helt mørkt inne på det vesle tunet når jeg ankommer. Bare de varmgule lysene fra et ensomt, hvitt hus ved havet, en rød stue – og en brun låve.

Fra den strømmer det… jazz!

Ekte studiofølelse

Senja er en rå og utemmet øyperle, der de små dryppene av sivilisasjon er som frekke og freidige protester mot naturkreftene. For de kan være skikkelig sinna her. Derfor blir overraskelsen desto større når vi rusler opp låvebrua – og plutselig føler oss mer som i en trendy bydel i New York. Digre panoramavinduer rammer inn de dype, slanke blåtonene som er i ferd med å omgjøre Bergsfjorden til et maleri av typen vi elsket å ha på veggen på 1980-tallet, der fargene nesten var litt for intense til å være sanne.

Lære bort triksene

Bak en stor, hvitblank kjøkkenøy er matstudiogründer Eirik Nilssen allerede i full gang med å tilberede dagens ferske fangst – nytrukket torsk fra Bergsfjorden – og en nydelig potetmos basert på olivenolje.

– Ja, vi er heldige her oppe! Vi kan fråtse i det meste fra havet, sild, torsk, sei, hval – og det er også veldig mye kveite her oppe, forteller matelskeren, som nå skal leve av å lære bort alle de gode triksene han har lært gjennom 30 år som en av Norges mest aktive kokebokfotografer – og -skapere.

Han har selvsagt også laget en kokebok om maten fra sin egen hjemøy, Senja. Og bak ham troner en vegg dekket med andres kokebøker, fra gulv til tak.

– Jeg har nok over tusen, sier kokken, som påstår at han ikke bruker oppskrifter når han lager mat selv – men bare henter inspirasjon til å gjøre det på sin egen måte.

Perfekt stekt fisk

Men noen av oss trenger å begynne helt på begynnelsen. Som meg. Jeg kan ikke engang steike en fisk med vellykket resultat!

– Se her – først steker du fisken med en nøytral olje på skikkelig høy varme med skinnet ned, til den blir svidd skikkelig, og karamelliserer seg. Så slår du ned varmen og snur den, og har i litt smør som du øser over, forklarer han.

Etter 20 i reklamebransjen i Tønsberg, satt Nilssen satt kursen nordover til hjemøya, og er i ferd med å skrive om sitt eget liv.

– Jeg hadde hjemlengsel og et ønske om å finne på noe helt annet i livet. Vi snakket om alt fra et år på Kreta og diverse andre prosjekter, men så hadde vi dette huset på Senja, da. Til slutt bestemte vi å satse på matstudioet, siden jeg har et stort kokkenettverk og har jobbet mye med matkommunikasjon. Huset bruker jeg også som fotostudio, forteller Nilssen, som tilbyr matkurs for bedrifter og vennegjenger året rundt.

– Først drar vi ut på fjorden for å fange råvarene, så tilbereder vi dem etterpå, forteller han.

Les også: Ville og vakre Utladalen

Pop up-restaurant

Stedet har også selskaper og fungerer som pop up-restaurant i sommersesongen.

– Vi regner med å ha åpen restaurant de to siste ukene i juni og de to første i juli i år, og tilby enkel tradisjonsmat innen fisk og vilt, forteller Nilssen.

Noen ganger kan du også møte på noen av landets beste kokker, som holder matkurs eller byr på en helaften her. Blant annet har Eivind Hellstrøm vært på besøk.

Nilssen tilbyr også overnatting i to rom i den koselige rødstua på tunet, og holder på å lage ferdig fem som på låven, som skal være ferdig til sommeren.

– Det er hyggelig med gjester. For litt siden hadde vi besøk fra New York og Los Angeles, som var her for å se på hvalene, forteller han.

Les også: Norgesdasser i verdensklasse

Dagsavisen var invitert som gjest på Matstudioet.

Mer fra Dagsavisen