Kultur

Magiske Montserrat

Garantert himmelske opplevelser. Bare en time fra Barcelona.

«ET POETISK FJELL», står det på restene av en falmet reklameplakat.

Et potent fjell, kunne det like gjerne stått, siden synsranden er full av hundrevis av struttende, erigerte fjelltopper. Stakkars munker som holdt ut her.

Men de forunderlige fjellformasjonene får oss unektelig til å trå litt ekstra varsomt, her oppe rundt en kilometer over havet, på de svingete stiene som fører inn i fjellmassivet Montserrat i Catalonia.

Det er ikke vanskelig å se hvor arkitektgeniet Antoni Gaudí fikk inspirasjonen til den monumentale kirken Sagrada Família fra. Vann og vind har sakte, men sikkert formet det avrundede, spøkelsesaktige steinlandskapet. Stumme gigantansikter stirrer mot oss, én med en knallgul klatrer på overleppa. En forvitret sfinx vokter over buskaset der det kanskje kan skjule seg en svart, dødelig slange. Hold dere til stien, lyder formaningen, en amerikansk turist døde her for bare noen uker siden.

Toghaik

Men vi ser ikke snurten av verken slanger eller villsvin, som det også er mye av her. Bare et dusin søte firfisler som fisler over steinene. Vi treffer også en hyggelig katalansk familie og to halvgamle spanske hippier på syretripp.

- Det er utrolig nydelig her, mener Ricardo og Timiraos Maika Vidal, et pensjonistpar fra Galicia som benytter anledningen til å vandre seg en lett tur.

Han peker ut kjente fjellformasjoner med klingende kallenavn som «El Elefante», «Katten» og «La teta» - puppen.

- Og den ligner en spanjol som har spist altfor mange patatas bravas, flirer han.

For du må ikke svette livet av deg for å komme til topps. Du kan få haik med den grønne kabelbanen, som tar deg opp til utgangspunktet for en rekke fine vandreruter. Én mulighet er å gå opp til den høyeste toppen Sant Jeroni, på 1.236 m.o.h. Herfra har du utsikt helt til Mallorca og Pyreneene på en klar dag, og du bruker ikke mer enn en time eller to opp.

To millioner besøkende

Men mange velger også å rusle den fine turen ned til det unike benediktinerklosteret Santa Maria de Montserrat, som klynger seg dramatisk til fjellsiden. For å komme opp hit må du ta taubane - eller streve deg opp langs en smal fjellvei full av hårnålssvinger. I dag bor det omkring 80 munker i komplekset.

Nede ved klosteret er det et lurveleven uten like. Spanjoler er ikke kjent for å være verdensmestere i å holde kjeft akkurat, hellig grunn eller ei, og nå er den enorme borggården full av dem.

Nesten to millioner turister besøker Montserrat hvert år, noe som gjør helligdommen til et av de mest besøkte. På sommeren kan det være lange køer. Men de fleste er kun dagsbesøkende.

- Det har vært diskutert om vi skal sette tak på antall besøkende, men vi har ikke gjort det foreløpig, sier Montserrat-guide Esteve Serra.

Den svarte madonna

De fleste kommer for å se den hellige og berømte svarte madonnaen, som befinner seg inne i den vakre basilikaen. Køen er lang, men selv svorne ateister står pent og venter på tur. Det er jo ikke godt å si hvilke krefter som egentlig er i sving, og ett og annet mirakel har man alltid bruk for. Noen sier sågar at selveste den hellige gral skal befinne seg i umiddelbar nærhet. Elektromagnetiske forstyrrelser, mystiske lys og UFO-observasjoner hører også med til Montserrats mystiske sfære.

Før Jomfru Maria-kulten ble populær her, fra rundt 900-tallet og utover, hadde romerne dessuten bygd et tempel for å ære Venus her.

Inne i basilikaen dufter det av varme, vibrerende vokslys. Madonnaen er svart - av elde -, vakker, og beskyttet av en glassmonter. Men det er et hull der den hellige hånden stikker ut, blankpolert av alle de besøkendes hurtige berøring og kyss. Ifølge legendene skal hun ha blitt laget i Jerusalem under kristendommens tidligere dager, og gjemt i en hule i Montserrat, slik at maurerne ikke skulle finne henne. Statuen skal ha blitt gjenfunnet av noen gjetere rundt 880. Men sannsynligvis er hun egentlig en romersk treskulptur fra 1200-tallet.

Guttekoret

Klokken 18.45 strømmer det plutselig himmelsk musikk ut fra kirkedypet. Det er stedets guttekor, Escolania de Montserrat, som øver. Hårene på armene mine reiser seg, og frysningene klatrer fra ryggen og helt opp til ørene. De, klare, rene guttestemmene kan få selv en trestokk til å begripe begrepet salighet. Det er så vakkert at det nesten gjør vondt.

- Guttene bor som regel her i fem år, mange på internatet vårt. Her får de en full musikkutdannelse, forteller guiden Estve Serra.

Guttene blir utvalgt på grunnlag av ferdighets- og stemmeprøver, og de 50 barna har 50 lærere til disposisjon. Tidligere ble koret ledet av en munk, men i dag har de en ikke-religiøs sjef.

Guttekoret på Montserrat er i dag verdensberømt, og har gitt ut mer enn 300 CD-er. Det er også ofte konserter av ulik karakter her, som absolutt er verdt å få med seg. Orgelet har flest antall piper i Europa, sammen med Sagrada Família i Barcelona.

Severdig kunstsamling

Klosteret har også en fantastisk kunstsamling, som er utstilt i museet.

- Vi har vel verker fra en 40-50 kunstnere. Mange av dem flyktet opp og søkte ly i klosteret under den spanske borgerkrigen, forteller Serra.

Museet har også fått flere viktige donasjoner, inkludert Spanias verker av Caravaggio, samt malerier av Picasso, Dalí, Monet, Degas og de viktige katalanske modernistkunstnerne Santiago Rusiñol og Ramon Casas.

Stille natt

Etter kirkesangen forsvinner dagsturistlarmen i et siste taubanesus. Snart stopper den, og lar mørket og månen legge et stille, stjerneklart teppe over de mystiske fjellformasjonene. Heldigvis går rødvin og hellighet trygt hånd i hånd i katolikkenes verden, og det blir en natt du ikke har lyst til å legge deg i. Men som likevel er uendelig god å sove i.

Og ikke minst våkne etter, tidlig, til en slik morgen du alltid drømmer om, der du bare vil bli sittende i en bred vinduskarm for alltid. Betrakte den lette morgensiden som leker seg i ulike blålilla nyanser over de rullende åsene under oss. De lange skyggene fra mursteinsbuene, det lille mennesket i borggården. Fuglekvitteret og den milde, gode luften.

På vei ned kan vi trygt si at vi har vært litt nærmere himmelen …

christine.baglo@dagsavisen.no

Reisefakta Montserrat:

Nasjonalpark, fjellmassiv og klosterområde som ligger vel 40 kilometer nordvest for Barcelona. Klosteret ble grunnlagt i 888 og har tilhørt benediktinerne siden 1030. Deler av det ble bombet under den spanske borgerkrigen, men er nå bygd opp igjen. Området ligger i den kjente vin- og savaregionen Penedès, og du kan besøke landsbyen El Bruc.

Slik kommer du deg dit: Norwegian, Ryanair og SAS flyr direkte til Barcelona fra flere flyplasser i Norge. Fra Barcelona tar det én time med tog fra Plaça Espanya, mot Manresa.

Aktiviteter: Vandring, besøke kunstmuseum og den nye, interaktive utstillingen om Montserrat, høre guttekoret synge (øvelse daglig kl. 13 og 18.45). Det er også mange klatreruter i området. Santa Cecília-klosteret skal også skal bli en ny kulturell scene.

Overnatting: Det er mulig å overnatte på klosteret. Hotel Abat Cisneros tilbyr enkle, rene rom til en rimelig penge, fra 17-62 euro. Be om utsiktsrom - det er verdt et par ekstra euro! Du kan også leie en hel leilighet for lengre opphold, Abat Marcet Apartments.

Det er to restauranter med god mat og en enklere cafeteria på stedet. Eller kjøp med deg ferskt brød, vin og serrano-skinke fra den lille butikken - og nyt en piknik ute i naturen.

Can Serrat er et norskeid senter for kunstneriske aktiviteter, som også tilbyr overnatting, som ligger ved landsbyen El Bruc, ved foten av Montserrat. Overnatting fra 57-100 euro per natt. Senteret tilbyr også fireårlige månedsstipender til kunstnere/forfattere som ønsker å bo og jobbe ved senteret i en periode. www.canserrat.org

På nett: www.montserratvisita.com, 
www.montserrat-tourist-guide.com

Mer fra Dagsavisen