Lydmagi i mørket

Esoterisk og potensielt hjerneorgasme-fremkallende! Få med deg Københavns dypeste utstilling i høst. Bare hold kjeft!

– Det er strengt forbudt å snakke, formaner billettøren, før vi går ned i Københavns stupmørke undergrunn.

Det mystiske vannreservoaret under den gressgrønne Søndermarken, rett ved Frederiksberg Slot, ble opprinnelig bygget av Københavns Vandforsyning etter en grusom koleraepidemi i 1853, som kostet mer enn 4.700 københavnere livet. På 1930-tallet ble det imidlertid tømt, og er siden blitt stående og forfalle, inntil for noen få år siden. I dag er 16 millioner liter vann byttet ut med sublime og kritikerroste kunstopplevelser, og salene blir i dag benyttet som et helt unikt utstillingssted.

I år er det verkene til den danske installasjonskunstneren Jeppe Hein, som tidligere har vært assistent for den islandske stjernekunstneren Olafur Eliasson, som du møter i dypet, med utstillingen «IN IS THE ONLY WAY OUT».

Katedral og katakombe

«Man må først forsere mørket for å nå lyset». Hein gikk for noen år siden solid på trynet, men takket være utstrakt bruk av yoga- og meditasjonsteknikker, han kommet seg på rett kjøl igjen. Derfor inviterer han på en ytre og indre reise i mørket i de labyrintiske, fuktige søylegangene, som føles som både katedral og katakombe på én gang.

På veggene og ned fra taket henger det spøkelsesaktige, hvite kalkgardiner. Morsomme tunger har kalt stedet «Københavns eneste dryppsteinshule». Med en luftfuktighet på nesten 100 prosent, er det overflatevannet som trenger seg gjennom og tar med seg kalkholdige mineraler underveis, som sakte, men sikkert forandrer hele undergrunnen.

De underjordiske, mørke cisternene er delt i tre enorme haller, der du i den første bokstavelig talt må gjennom en ilddåp foran et gigantisk, glitrende prisme, før du i den andre hallen møter deg selv i et utall refleksjoner gjennom vakre sirkelformede «uroer», som henger fra taket og reflekterer og forvrenger rommet ytterligere. Alt mens gassflammens brøl og lyden av en enorm gongong runger gjennom de åpne, sakrale salene, så det gir ilinger nedover ryggen. Etterklangen under hvelvingene varer i opptil 17 sekunder!

Lydorgasme

Mange besøkende ender sitt besøk her i speilhallen. Det hadde Dagsavisen nok også gjort, hadde det ikke vært for at to kritthvite baller plutselig svevde forbi i mørket inne i en svart åpning, som leder inn i den tredje hallen. Der er det fullt av svevende baller som treffer vakkert spot-opplyste tibetanske «syngeboller», som produserer en symfoni av ulike over- og undertoner.

Still deg midt i rommet (men se opp for ballbanene!), lukk øynene og synk inn i de meditative lydene, som får en enda sterkere klang i denne spesielle salen. Ta deg goood tid, pust og gi deg muligheten til kjenne det enorme energikicket fra lydinstallasjonen, som aktiveres av antall besøkende i rommet. Det skjerper også sansene! Tillat gjerne også øynene litt visuell massasje, ved å følge etter de «svevende» ballenes myke dans i det svarte.

Magi i høstmørket, rett og slett. Bare hold munn. Og beveg deg som en vannløper på flueføtter.

Utstillingen varer fram til 30. november.

De tibetanske syngebollene skaper en helt utrolig klang i det hvelvede rommet. 

Dagsavisen var invitert til København av Danmarks turistkontor.