Kultur

Luggumt gårdshotell

På Sygard Grytting har de tatt imot farende folk, fra pilegrimer til dronninger, helt siden middelalderen. Det unike gårdshotellet i Gudbrandsdalen rommer nemlig både nostalgisk og rustikk luksus – og et ekte pilegrimsherberge.

Bilde 1 av 3

Frittgående høner tripper rundt ved hønsehuset sitt, uten å bevilge den selskapssyke gårdskatten så mye som et bekymret blikk. De glir perfekt inn i det utrolig lune, velbevarte og levende gårdstunet i Sør-Fron, med 700 år gamle røtter. Minst like lenge har gården tilbudt ly til dem som gikk hovedveien mellom Oslo og Nidaros, både som herberge for pilegrimer og vanlige veifarende.

– Slekta mi har sannsynligvis vært her helt siden 1300-tallet, forteller dagens eier, Stig Grytting, som er 17. generasjons driver på gården, der de fleste av hovedbygningene er datert til mellom 1650 og 1860.

I lange perioder har gården fungert som skysstasjon, og pensjonat mellom 1917 og 1958. Etter det sto det tomt gjennom en generasjon.

– Men så kom OL til Lillehammer, og vi tenkte at hvis vi skulle gjøre noe, så var det nå, forteller Grytting.

Hovedhuset har fem unike rom, laget i historisk og nostalgisk stil.

Staselige rom i hovedhuset.

Middelalderherberge

Dermed satt de i gang med en rekke store renoveringsprosjekter. Å trå inn i det gamle hovedhuset, er som å trå rett inn på en staselig gård fra midten av 1800-tallet, med nostalgiske rom som er skapt i tråd med gårdens historiske aner.

– Tapetene er kopier av det tapetlaget vi fant helt innerst, da vi skrapte ned alle ytterlagene, forteller Grytting.

Med moderne bad, og moderne kunst på veggene, er de blitt oppgradert til å tilfredsstille dagens komfort og smak. Og har huset selveste dronningen! Men også i middelalderen tok gården imot storfolket.

Samme resept er brukt på Bubygningen, som byr på lekre, rustikke tømmerrom med egen peis i en småskjev, men uhyre stemningsfull, eller luggum, lun og koselig, tømmerbygning. I tillegg strømmer moderne pilegrimer til det velstelte, middelalderherberget på tunet, på sin vei nordover langs Olavsleden til Nidaros.

Rommene i Bubygningen er rustikke og lune. På veggene er det moderne kunst!

Moderne kunst og komfort i middelalderbuene på tunet.

Solid gårdsmat

Her er det 20 sengeplasser, blant annet på det felles, fredede soveloftet med aner fra 1300-tallet, der du kan bre enorme saueskinnsdyner over deg for å få sove godt om natten. Akkurat som de gamle pilegrimene. Men dagens vandrere har tilgang på topp moderne dusj og toalett, i et reverserbart tilbygg på utsiden. Det er rett og slett blitt skikkelig luggumt, lunt og koselig!

I tillegg kan dagens pilegrimer bestille seg en solid middag, eller pilegrimssuppe, om de ikke har lyst til å lage maten selv, på felleskjøkkenet i Fantstugu, som også har badstue, vedfyrt badestamp og tørkerom. Inne i spisestuen i hovedhuset dekkes det opp med solid gårdsmat på kvelden, basert på gårdens egne råvarer.

– Vi har 20 sauer, og foredler lammekjøtt, som vi bruker hele året. Vi serverer også ofte kjøtt av elg, rein og fjellfisk fra lokalområdet, forteller gårdsfrua Hilde, som lager god bondekost fra bunn av inne på det romslige kjøkkenet.

Ofte bruker hun også vekster fra hagen, frukt, bær og grønnsaker, når det er sesong for det.

– Og så hermetiserer jeg mye, så vi har hele året, forteller hun.

###

– Ja, dette var skikkelig luksus. Det er fantastisk å oppleve slike historiske omgivelser, sier de to tyske pilegrimene, Heike Hegemann og Hermann Mullers, som har tilbakelagt mer enn 20 kilometer på sin vei fra Hamar til Trondheim, der de beregner å komme fram om tre uker.

– Å gå er å komme i flyt. Vi får ro i hodet, mens musklene arbeider. Og så blir de enkleste ting, som en liten blomst, så utrolig vakre! sier paret, som har bevilget seg en deilig tre retters, og avslutter måltidet med å synge en irsk velsignelsestrall til vertskapet før de går og legger seg.

De to tyske pilegrimene, Heike Hegemann og Hermann Mullers, får god, solid gårdsmat av gårdsfrue Hilde Grytting.

For riktig store anledninger er det også mulig å ta et dypdykk ned i gårdens flotte og meget velassorterte vinkjeller.

Utekos

Ute er det laget mange koselige sittegrupper, urtehage og en liten blomsterpark, der man kan sitte ute på fine dager og nyte roen, nå som E6 går på den andre siden av dalen.

Nede på jordet kan du også oppleve den fantastiske kunstinstallasjonen «Flokk» av Gitte Dæhlin, der en rekke slanke, lange og uutgrunnelige figurer står og speider utover dalen, som du bør få med deg. Her har også vikingene stått og speidet utover for rundt 1.000 år siden, og litt lenger ned i dalen kan du utforske flere graver fra vikingtiden.

Og når vinteren kommer, gjør snøen tunet om til en ekte eventyrgård. Da er det i hovedsak kun to av utleiehusene som kan leies.

Gården ligger langs Gudbrandsdalsvegen, en ny opplevelsesveg som går langs gamle E6 gjennom dalen, med en rekke ulike opplevelsestilbud.

###

Flere gårdshoteller

Det er også mange flere flotte gardshoteller i området rundt Gudbrandsdalen, Vågå, Lom og Folldal.

Nordre Ekre, Heidal

Stemningsfulle og renoverte Nordre Ekre i Heidal, ved innfallsporten til Jotunheimen og Rondane, tilbyr overnatting på flotte rom med tunge tresenger i sjelfulle stuer fra 1700-tallet. I det gamle fjøset kan du dessuten få førsteklasses mat- og vinopplevelser – odelsjente Marit Ekre, som er åttende generasjon på gården, og mannen Øyvind Johansen, er nemlig begge kokkeutdannet.

###

Nordre Ekre

Pilegrimsgården Budsjord, Dovre

Er også et sted med mye atmosfære. Et fredet gårdstun med 18 hus i solhellingen mellom Dovre og Dombås. Eldste hus er fra 1600-tallet. Her tilbys overnatting til pilegrimer og andre reisende, i hovedsak om sommeren.

Valbjør Gård, Vågå

Er en av de mest stemningsfulle overnattingsgårdene i området, like ved Reinheimen nasjonalpark. Her drives det økologisk gardsdrift på det fredede tunet med røtter i vikingtiden. Gårdens geitepølser og geitebrie kan nytes og kjøpes i gårdsbutikken, sammen med andre håndverksprodukter. Overnatting i lune, nyrestaurerte stuer fra 1600-1800-tallet. Noen har egen peis.

Gammel Kleppe, Vågå

Kulturarvhotellet Gammel Kleppe er en nydelig restaurert gårdsperle fra middelalderen i Sjårdalen, som bugner av kulturarv og spenstige, moderne detaljer og kunst. Alle rom har små bibliotek, og noen har peis. Høy kvalitet. Frokosten inntas i stuene i hovedbygningen med ferske gardsegg og lokale produkter på bordet. Stengt for oppussing i vinter.

Andvord Gard på Lom er blitt renovert til et førsteklasses overnattingssted.

Andvord Gard, Lom

Gårdsovernattinger, Lom

I Lom er det flere gårder du kan overnatte på, som er stappfulle av tradisjoner i veggene. Andvord Gård er staselig renovert med moderne stil, men tar kun imot grupper på minst ni for overnatting og middag. Selvhusholdningshytte for opptil 12. Sulheim Vertsgård byr også på tre eksklusive familieleiligheter i toppklasse. Galde Uppigard byr også på mange ulike overnattingsmuligheter i de koselige gårdsbygningene på tunet. Aktiv gårdsdrift. Strind Gård byr på hyggelig, rimelig og enkel overnatting i alt fra låvebrua til stabburet fra 1800-tallet, hytter og rom. Nydelig hage. Flere gårdshoteller i området finner du her.

###

Strind Gard, Lom

Kvebergsøya, Folldal

Er en stemningsfull gard med røtter tilbake til 1600-tallet og mange gamle, restaurerte bygninger. Her føler du deg virkelig hensatt til oldemors tid! Overnatt i den restaurerte Olastua, eller en av hyttene. Gården har både sauer og fjordhester, og tilbyr også rideturer i de nydelige furuskogene, der bunnen er dekket av hvit lav, og over fjellet.

Flere gårdshoteller i området finner du her: Nasjonalparkriket og i Gudbrandsdalen.

Hos Hanen finner du enda flere gårdshoteller, landet rundt. Fra de staselige og historiske, til de som er i aktiv drift, og de helt enkle, som også passer godt for barnefamilier.

Dagsavisen var invitert som gjest på Sygard Grytting.

Mer fra Dagsavisen