Kultur

Lek lofotfisker

23.-24. mars er det klart for VM i skreifiske. I år det 666 påmeldte fiskere.

- Antallet deltakere har økt jevnt år for år, og har nok nå nådd taket. Det begynner å bli utfordrende å finne nok båter, forteller koordinator Sten Ståle Sortland. Hvor mye som fiskes varierer veldig fra år til år.

- I 2000 var vi nede i 1,1 tonn, men i 2012 ble det fisket hele 14 tonn, forteller han. Det skjer også mye på land i forbindelse med mesterskapet, med liv og røre på land og et stort torsketog med barn.

Lofotfisket starter i februar og varer helt ut i april. Da yrer det av liv ute på havet. Bli med på en guidet fisketur (noproblemsportfishing.com), lei båt eller fisk fra land. Om du vil kan du få hjelp av profesjonelle kokker på flere av byens restauranter til å tilberede fangsten. Ta gjerne en svipptur ut på øya Røst, ytterst i havgapet, der lofotfisket er på sitt mest intense (vær ekte lofotfisker, nordlandturselskap.no).

Festivaltid

Det er mange store festivaler i Lofoten om vinteren, som Lofoten kammermusikkfestival (februar), og i mars gjennomføres vanligvis blant annet Lofoten Free Ride, Lofoten Arctic Challenge (Stamsund) og VM i toppløsaking i Laukvik - som i år går av stabelen i dag. Camp Lofoten Det er også blir stadig mer populært med vinterklatring, med en egen vinterklatrefestival.

Nordlysjakt

Dra på jakt etter det magiske nordlyset. Nordlyset kan oppstå i rødt, fiolett og blått, men den gulgrønt er mest vanlig. Et sted med fri sikt mot nord og lite lysforurensning, er det beste utgangspunktet for å se det. Gimsøya er et bra alternativ, Lofoten Golf Links forvandles til nordlyscamp om vinteren (northernlightsbasecamp.com). Også utleie av vintersportsutstyr som skøyter, kjelker, akebrett, truger med mer, og cafeen er åpen i helgene og noen kvelder. Det går også an å leie snille islandshester. I den lille bygda Laukvik på yttersiden av Austvågøy finner du Polarlyssenteret (polarlightcenter.com), et lite opplevelsessenter for nordlys drevet av et hollandsk par, fast foredrag fredager.

Havsafari

På stille, fine vinterdager er det utrolig vakkert å padle under de mektige, snøkledde fjellene. Jann Engstad i økoturismesertifiserte Lofoten Kajakk (lofoten-kajakk.no) i Kabelvåg leier ut kajakker og guider padleturer, også fjellturer på truger og ski.

Raftingturer i RIB-båt er også populært. Lofoten Explorer tilbyr Trollfjord & ørnemating, en to timers tur, ons-lør fram til mai, 750 kr, samt Fiske- og ørnesafari i Austnesfjorden hver lørdag i vår, oftere i påsken, 700 kr. Ellers på bestilling. Natursafari, båttur til Trollfjorden med ørnemating og naturguiding, hver lørdag ut mars. 1150 kr. Trollfjordsightseeing med Lofoten Charterbåt, daglig fra 25. mars, 500 kr.

Inneting

Mange av museene og galleriene i Vågan holder åpent om vinteren også. Blant annet Lofotmuseet, Galleri Espolin og Lofotakvariet på Storvågan rett utenfor Kabelvåg. I Svolvær kan du blant annet besøke Nordnorsk Kunstnersenter og flere gallerier, krigsminnemuseet og Magic Ice, med flotte isskulpturer. I Henningsvær kan du besøke Galleri Lofotens Hus, med den største samlingen nordnorske malere fra rundt forrige århundreskifte, håndverkerne på Engelskmannbrygga og se fotoutstilling av nordlysbilder. En tur til Lofotr vikingmuseum på Vestvågøy er også å anbefale. Flere severdigheter sørvest i Lofoten.

Shopping

Kabelvåg og Henningsvær har mange artige og personlige småbutikker, med klær, redesign, interiørartikler, gaveting og krimskrams. Få med deg en kul lue eller et pannebånd av det lokale merket Haddock - som designes i Henningsvær i Lofoten og lages i Nepal.

God mat

Det er et utall hyggelige cafeer, lune puber og gode spisesteder i Svolvær, Kabelvåg og Henningsvær. Førstnevnte har bredest tilbud, med gourmetrestauranter som lune Børsen Spiseri og Anker Brygge, eller omgitt av moderne design på kaikanten, med Du Verden (god og rimelig lunsjbuffe) og Restaurant Bojer. Café/baren Bacalao er også en klassiker. Kabelvåg har espressobaren Nicolina og vannhullet Præstengbrygga. I Henningsvær er en kanelsnurr på Lysstøperiet obligatorisk. Sjekk ellers hva som er åpent her - Henningsvær Bryggehotell har god mat.

Overnatting

En natt i en rorbu er å anbefale. Anker Brygge (anker-brygge.no) og Svinøya Rorbuer (svinoya.no) har høyklassebuer i Svolvær, og i Kabelvåg ligger anlegget til Lofoten rorbuferie eller Tyskhella Rorbuer (begge visitlofoten.as) fantastisk til, eller gå for Lofoten Ski Lodge, nye høystandardsbuer (lofotenskilodge.com). I Henningsvær kan du bo på kaikanten på Henningsvær Bryggehotell. (dvgl-lofoten.no/henningsvaer-bryggehotell-lofoten) eller Lysvold Rorbuer (henningsvarbooking.no), mens Nordnorsk Klatreskole tilbyr enkel overnatting (nordnorskklatreskole.no). Visit Lofoten er et fellesskap av flere bedrifter som tilbyr vinterpakker med overnatting og opplevelser (visitlofoten.as

Mer fra Dagsavisen