Kultur

Legonirvana

Legoland fyller 50 år i år, med flere nye og renoverte attraksjoner. Men det aller kuleste er det nye legonirvanaet Lego House! Billund har også mye annen moro å by på for barna.

Bilde 1 av 6

– Vi får håpe at det er verdt det, sier Kristin Stahl, mens datteren Celine tripper utålmodig i den laaange køen bak oss.

Det er sol, det er langhelgfri–og det er VELDIG mange som vil prøve den nye berg-og-dalbanen Flying Eagle i Legoland.

– Ja, det sto 50 minutters ventetid ved starten. Og nå har det gått 44, sier pappa Helge, helt rolig.

Han forteller at de har vært i fornøyelsesparken under langhelger i mai flere ganger før.

– Det er alltid det samme. Det er bare å forberede seg, sier pappa.

Celine og Helge Stahl har stått i kø i 55 minutter for å teste den nye berg-og-dal-banen Flying Eagle i Legoland.

Celine og Helge Stahl har stått i kø i 55 minutter for å teste den nye berg-og-dal-banen Flying Eagle i Legoland.

Og så er det plutselig Celines tur. To minutters magesugende flygetur i berg-og-dalbanen, som er av den litt snillere typen. Og dommen?

– Det var dødsgøy!

Populær 50-åring

I år er det hele 50 år siden Legoland åpnet portene. Siden den gang har mer enn 50 millioner mennesker besøkt parken, som har svimlende 1,7 millioner besøkende i året. Noe som gjør den til Danmarks beste besøkte attraksjon utenfor København.

Det merkes også i parken på godværsdager i høysesong. Selv brukte vi nesten en halvtime i kø for å få parkert, en ny halvtime på å få inngangsbilletter (kjøp online!), og mellom 45–50 minutter i kø på mange av de mest populære aktivitetene. Og vanvittige 1 time og 15 minutter i kø for å få kjøpt to slappe hamburgere! Legoland kan absolutt trenge flere gode «ordentlige» matserveringer lengst inn i parken.

Så gå gjerne på en gråværsdag, og helst utenom de røde dagene (sjekk nettside for købarometer), om målet er å kjøre mange attraksjoner.

Nyrenovert Legoredo

50-års jubilanten feirer seg selv med å pusse opp et av parkens mest klassiske områder, «westernbyen» Legoredo, inkludert den fortsatt superpopulære kanoattraksjonen, som ender i et digert splash.

Miniland, med kjente bygninger laget i lego, og trafikkskolen er andre gamle kjenninger, som nok mange av foreldrene og besteforeldrene som nå følger nye generasjoner på besøk, nikker nostalgisk til. Og de er fortsatt like populære.

Kule Lego House

Den kuleste legonyheten ligger imidlertid ikke inne i parken. I fjor åpnet nye, freshe Lego House, som absolutt er verdt et besøk. Det er et supermoderne opplevelsessenter for legoelskere i alle aldre, inndelt i seks opplevelsessoner.

Her får du forskjellige oppgaver. Blant annet kan du lage din egen legofilm, og sette sammen biler som du kan bruke på en racerbane, bedrive avansert byplanlegging, eller lage fisker som plasseres i et virtuelt eller reelt akvarium. Alt du lager lages det morsomme, digitale bildefiler av, som du kan klikke deg inn på og se på, når du kommer hjem.

– Det er veldig gøy her! sier de norske kompisene Andreas Istad (7) og Daniel Christiansen (7), som setter sammen legofigurer som de lager kule bladforsider med.

– Dette er helt topp–og kjempefascinerende, både for voksne og barn, med mange digitale og interaktive opplevelser, synes mamma Karianne Himsett.

– Men vi kom hit altfor sent, klokka 17. Du kan absolutt bruke en hel dag her! Barna bruker nesten en time på hver stasjon, påpeker hun.

Lego House er imidlertid åpen helt til klokken 20, så et ettermiddagsbesøk er også mulig. Dessuten får du 20 prosent på inngangsbilletten til 199 danske kroner online, etter klokken 16.

Utenfor og oppe på taket er det dessuten mange artige leketerrasser–som er åpne og gratis for alle.

###

– Det er veldig gøy her! sier de norske kompisene Andreas Istad (7) og Daniel Christiansen (7).

Lego for 400.000 kroner

Den arkitekttegnede bygningen, som består av 21 enorme, hvite «legoklosser», huser også fabelaktige legoskulpturer. Både historiske og nye mesterverk, mange laget av dedikerte legobyggere rundt i verden. En av dem treffer vi i lesekroken.

– Jeg er vel det du kan kalle litt «avhengig», ja. Jeg har vel legoklosser for rundt 40.000 euro i kjelleren. Egentlig vil jeg bare slutte i jobben min innen media og informatikk, og bli «youtuber» på heltid, som legoklossbygger. Dessuten trenger jeg et nytt hus med større plass! humrer 36 år gamle Markus Maurice Rabish fra Tyskland.

Han er på besøk i legonirvana med nevøen sin på 19, som også er glad i å bygge.

– Jeg liker best å bygge temaer fra middelalderen, western, pirater eller fantasi, forteller nevøen.

– Jeg lager mest byer, forteller Rabish, som heldigvis har klart å finne seg en kjæreste som også liker å bygge lego.

– Men hun er mer sånn som liker å lage aliens og tegneseriefigurer. Og så er hun en sånn en sånn som ødelegger dem etterpå! forteller Radish.

###

Markus Maurice Rabish fra Tyskland har lego for 400.000 kr hjemme i kjelleren...

Legokokker

Lego House har også Billunds morsomste restaurant, Mini Chef.

– Her er det legokokker som lager mat. De har ikke gått på vanlig skole, og snakker bare legospråk. Derfor må dere «bygge» bestillingen med legoklosser og sette den inn i denne maskinen, forklarer vår blide servitør, Louise Hansen.

På en skjerm kan vi følge med på «kokkeleringen» inne på legokjøkkenet. Og bygge lego, som ligger i store kasser bak alle ryggene.

Og når maten er klar, kommer den i legoklosskasser, susende ned en spiralbane, før den serveres av to digre legorobot-servitører.

– Dette er den kuleste restauranten jeg har vært på! sier danske Oliver Bredtvedt.

God, sunn mat er det også. Du trenger ikke billett for å gå hit, eller besøke legobutikken i komplekset.

Lego House har Billunds morsomste restaurant, Mini Chef, mener danske Oliver Bredtvedt.

Lego House har Billunds morsomste restaurant, Mini Chef, mener danske Oliver Bredtvedt.

Flere fornøyelser

Byen Billund har også utviklet seg til å bli et fornøyelsesmekka for familier, med stadig flere aktiviteter i nærheten. Et steinkast unna ligger det enorme vannlekelandet Lalandia Aquadome, Nordens største tropiske vannland, med noen av de råeste vannskliene som finnes. Og mange snillere. Det utgjør en del av et stort Lalandia-feriesenter, med mange leke-, sports- og aktivitetsområder, inkludert bowlingbaner, akebakke, skøytebane, minigolf og et slags liksomsyden-land.

Ti minutters kjøring unna ligger også Givskud Zoo, som byr på en blanding av kjøre selv-safari og gå-safari. Dyrene har brukbart store hegn i forhold til mange andre dyreparker, og det vrimler av små, nyfødte skapninger, noe tyder på at dyrene trives godt nok til å yngle.

Spesielt søt er den vesle gorillaungen Nuru, som ble født i januar. Når hun går inn i glassburet i hegnet sitt, oppdager hun plutselig den lille menneske-Nellie på to år på den andre siden av glasset. Plutselig farer hun bort, og småtassene utveksler et spontant kyss på hver sin side av veggen.

– Neimen, guuuud så søte, utbryter mamma Mayling Knudsen.

Spontant kyss! Den vesle gorillababyen Nuru og danske Nellie (2) fant tonen gjennom glassveggen.

Spontant kyss! Den vesle gorillababyen Nuru og danske Nellie (2) fant tonen gjennom glassveggen.

Tilbake til istiden

Stoppested P1 i parken er det mest trafikkerte, og minst hyggelige. Så bruk heller brorparten av tida på stoppested P2, med en superduper lekeplass og den hyggeligste restauranten, ved et naturreservat, og fine piknikområder. I Danmark kan du ta med deg mat selv i de fleste fornøyelsesparkene, noe som kan være et pluss, både for å spare penger, men også for å slippe å stå i kø på travle dager.

På stoppested P3, sist i parken, er det også flott, med en diger, moderne lekeplass med masse aktiviteter, i tillegg til en kjempekul dinosaurpark, der du kan oppleve fortidsdyrene i sin opprinnelige størrelse. Og de var stoooore!

Nytt i år er også en stor, interaktiv utstilling om istiden, der du kan se mammuter og ullhårene «neshorn» i naturlig størrelse, og en innendørshall med interaktive opplevelser, der du kan lære mer om istiden og hvordan den formet landskapet og historien vår. Utstillingen står ut 2019.

###

Bunkersuksess

En drøy times kjøring mot vest finner du dessuten Danmarks råeste nye museum, Tirpitz. Den gamle krigsbunkersen er omgjort til et helt fabelaktig flott opplevelsessenter, der du kan oppleve krigshistorie og lære mer om rav og kysthistorie ved hjelp av supermoderne og interaktive fortellergrep som gir deg ståpels. Museet vant prisen for årets museumsdesign i Danmark, og er blitt en enorm publikumssuksess på kort tid.

Les også: De dejligste danske kroene

Dagsavisen var invitert på testbesøk av Billund Resort.

Mer fra Dagsavisen