Annonse
Damene bestemmer: Kvinnene tar oftest initiativet til feriereisen, i tillegg til å ta seg av planlegging og forberedelser. FOTO: GPOINTSTUDIO/ISTOCK

Kvinnene er feriesjefene

Damene planlegger og bestemmer hvor ferieturen skal gå. Men han er ikke alltid like fornøyd med resultatet.

Annonse
Reise

 

– Hei kjære, hadde det ikke vært fint å ta en tur til Roma i vår?

– Jo… Det kan vi vel...?

Kjenner du deg igjen? Slik begynner nemlig veldig ofte ferieplanleggingen i norske hjem, skal vi tro undersøkelser og erfaringer fra reisebransjen.

– Kvinner er feriesjefen, ja! I hovedsak er det kvinnene som både finner på hvor de skal reise, bestiller og ordner med alle detaljene rundt reisen. Damene står for rundt 80 prosent bestillingene av feriereiser hos oss, forteller Anette Maltun Koefoed som er kommunikasjonsdirektør i reisebyrået Berg-Hansen.

Hun tror årsaken er at det ofte er kvinnene som er sjefer og kontrolltårn på hjemmebane.

– Det er gjerne de som har oversikt over alles ferieplaner. Dessuten er hun opptatt av å dekke alles behov, både på familie-, par- og venneturer, sier Maltun Koefoed.

Les også: Slik får du en romantisk ferie

Prisen teller

Hun forteller at kvinner også ofte vet mye mer om reisemålet på forhånd og hva de ønsker seg, når de skal bestille, enn menn.

– Damene har gjerne gjort en ganske grundig research, mens menn er mer åpne og sier «hei, kan dere finne et fint sted vi kan reise?» forteller hun.

Kvinner og menn fokuserer også på litt forskjellige ting før turen.

– Kvinner er mye mer opptatt av pris og «value for money», også når det gjelder jobbreiser. De bruker også mer tid på detaljstyring, og bestiller tidligere. Menn går ikke like mange runder på forhånd, og er ikke så opptatt av pris. Kvinner legger dessuten mer vekt på valg av bosted og om det er mange avganger på flyruten. De vil komme seg hjem, og forsøker i større grad å sjonglere jobb og privatliv. Menn er mer opptatt av lounger og bonuspoeng, forteller kommunikasjonssjefen.

Maskuline flyplasser

Hun etterlyste i Aftenposten tidligere denne uka mer fokus på kvinners behov i flybransjen og på flyplassene.

– Flybransjen og flyplassene mest tilrettelagt for menn på jobbreise. Me nå bør de snart begynne å ta inn over seg de økende kvinnebehovene, som tilgang på sunnere mat og mer bagasjeplass. 35 prosent av damene sier at «bagasje er viktig for meg», mot 25 prosent menn, i en kundeundersøkelse vi utførte nylig. Kvinner vil gjerne ha med seg både høyhælte sko, lave sko og joggesko på forretningsreisen, eksemplifiserer hun.

Kvinner er også mer opptatt av miljøvennlige alternativer.

Les også: Så mye kan du ta med deg på flyet

Far betaler

At det er stort sett damene som tar initiativet til og bestemmer hvor ferieturen skal gå, bekrefter også Ellen Wolff Andresen, som er markeds- og administrasjonssjef i reisebyråkjeden Ticket.

– Det er jo ofte vi som styrer konstellasjonene og tidsplanene i familien. Menn synes kanskje også at det er praktisk at mor tar initiativet og tar seg av planleggingen, påpeker Wolff Andresen.

I TUI ser de også på bookinginformasjonen at det er damene som bestemmer – mens far betaler.

– Vi ser også at det er en trend at ferieturen bookes i lunsjen på mandager, klokken 11, forteller Nora Aspengren, som er kommunikasjonsansvarlig i feriearrangøren TUI.

Ulike ferieønsker

– Hva slags type ferier vil gjerne damene på?

– Damer er kanskje noe mer opptatt av sol- og badeferier om de har familie, selv om menn også har sansen for det. Damer er også litt mer opptatt av All Inclusive-hoteller enn menn. Kanskje fordi de ikke gidder å bruke ferien på å stå å lage mat, sier Ellen Wolff Andresen i Ticket.

Men hvis ferieaktiviteten vi ønsker oss ikke passer for far, drar vi på venninnetur i stedet.

– De går ofte til et storbyreisemål som ikke ligger så langt unna, som for eksempel Amsterdam, en by som har eksplodert hos oss i år. De baltiske byene er også populære, forteller hun.

– Hvor reiser menn hvis de får bestemme?

– Da reiser de ofte på fotball- og golfturer, forteller hun.

Les også: De beste fotballferiene går til Tyskland 

Dyrke egeninteresser

I Virkes ferieundersøkelse kommer mange av de samme funnene fram.

– Menn og kvinner er i grunn opptatt av ganske mye av det samme på ferien. Kvinnene er litt mer opptatt av familie, miljøet og av pris, mens menn er mer opptatt av å dyrke egeninteresser i ferien, som jakt/fiske, båt/motor, samt å utøve aktiviteter og å besøke kultur- og idrettsarrangementer, sier Line Normann Endresen, som er direktør for Virke Reise Norge og Kultur.

Kvinnene er også litt mer bekymret for den politiske situasjonen på et feriested. Men de er mer nysgjerrige på å oppdage nye steder, på ferieturer utenom hovedferiene.

Mer misfornøyde menn

Men når det kommer til stykket, burde kanskje mennene kreve litt mer innflytelse på ferieplanleggingen. Generelt sett er nemlig kvinnene mer fornøyde med ferien sin enn mennene, ifølge tall fra reisebyrået Berg-Hansens reiseundersøkelse. To av tre kvinner kvinnene gir reisen sin toppscore, noe kun 59 prosent av mennene gjør, på en skala fra én til fem. Også etter parturen er kvinnene mer fornøyde enn mennene, 73 prosent mot 64 prosent.

– Det kan ha noe med at det er kvinnene som planlegger å gjøre, og at ferieturen derfor ofte blir lagt opp mest i forhold til hennes egne forventninger, Som kanskje ikke treffer helt i forhold til hans, påpeker kommunikasjonsdirektør Anette Maltun Koefoed.

– Så kanskje damene bør bli flinkere til å spørre partnere om hva han egentlig vil?

– Ja! I alle fall på parferien!

Les også: Dette er IKKE romantisk på ferien

 

Annonse