Kapp Verde - et mylder av øyer

KAPP VERDE: Gud børstet av seg på hendene etter å ha skapt verden, sier kappverderne. Smulene han mistet, ble Kapp Verde.

Kapp Verdes øyer ligger spredd over et enormt havområde, og noen bærer navnet sitt fortjent (verde = grønn). Men de fleste er nesten like tørre som Sahara. Her er en stor dose Vest-Afrika iblandet en mindre dose Europa: fremmed, spennende - og trygt. Og med et vell av valgmuligheter for en turist. Alt kun tre og en halv times flyreise fra Lisboa.

 

Mange valg

Fjellturer på øya Santo Antão fører deg forbi svimlende stup og gjennom svale furuskoger. Eller kanskje velger du forreven klippekyst med Atlanterhavet som bakgrunnsmusikk, havskilpadder og spermhval? Eller øya São Vicente og kulturhovedstaden Mindelo med Baia das Gatas - en tredagers musikkfestival i august. Sal tilbyr det gode og late strandliv, og Fogo en tøff marsj til sin vulkantopp på 2.829 meter.

Kapp Verde gir deg mange valg, men på grunn av avstandene må man fly mellom øyene. I praksis bør man derfor konsentrere seg om et par-tre øyer.

 

Flere turister

I dag er øyene langt mer enn den forsyningsstasjonen de på flere måter har vært opp gjennom historien. Nå kommer gjestene verken i skip for å proviantere eller i fly for å fylle bensin, nå er Kapp Verde selve målet.

Nordøstpassaten sikrer et behagelig klima hele året - rundt 25 grader om vinteren og ikke så veldig mye varmere om sommeren. Havet skal ha æren for at den kvelende varmen man kan oppleve på det afrikanske fastlandet, aldri setter inn.

For mange er det særlig øya Sal som frister, den begynner å få likhetstrekk med Kanariøyene som ligger ca. 1.000 km lenger nord. Men Sal er ikke representativ for Kapp Verde. På de andre øyene spiller turismen en mer beskjeden rolle.

 

Havskilpadder og spermhval

Vi vandrer langs nordkysten av øya Santo Antão i januar mens et mektig Atlanterhav buldrer mot klippekysten. Fraflyttede steinhus dukker opp, og det er få tegn til mennesker. Havskilpadder holder til rett utenfor brenningene. Er du tålmodig, kan du få øye på dem. Og på andre tider av året er det ikke umulig å se spermhval, kanskje de samme individene som hvalsafari-turister på Andøya beundrer noen måneder senere?

Dette er den yngste øya, «bare» noen millioner år gammel. Her har ikke naturkreftene fått virke så lenge at fjellene er slipt ned slik som på Sal. Stiene slynger seg i stupbratte fjellsider som ikke står tilbake for de bratteste heng på Vestlandet. I terreng som på avstand virker naturstridig å forsere, er stein på stein lagt for hånd til en meters bred vei, mange steder med solide steingjerder. Dette ble ikke bare bygd for mennesker, også esler og hester skulle fram.

I landsbyen Fontainhas løper barn i lyseblå skoleuniformer oss i møte, stopper i trygg avstand, og lar smilet gå over til et spørrende: What‘s your name? Where are you from? Kapp Verde har en av de høyeste andelene lese- og skrivekyndige i Afrika, og etter noen år med portugisisk og kreolsk lærer noen av skolebarna engelsk.

 

Ribeira do Paul

På østkysten av Santo Antão begynner neste tur, denne gang fra 0 til 1.200 meter over havet på noen få kilometer. Stadig nye landsbyer dukker opp langs en vei som blir brattere og brattere. Ordet oppoverbakke virker latterlig i sin utilstrekkelighet. Stein på stein er omhyggelig lagt på hverandre, enkelte steder som ti-tolv meter høye støttemurer. Andre steder er stien regelrett hogd inn i fjellet. Det er spektakulært - og slitsomt.

Bananplanter, sukkerrør og mais dyrkes i dalsidene som lyser i grønne sjatteringer. Men det som gjør mest inntrykk, er luktene: krydder og mat vi ikke kjenner, planter og jord. Lengst oppe kommer vi inn i en sval furuskog med et mykt, tykt teppe av furunåler.

I det fjerne kan vi skimte øya São Vicente og Mindelos havn, der slaveskip og kullfraktere nå er byttet ut med små seilskuter som har ankret opp for å forberede den siste, lange etappen over til Brasil. (NTB Tema)

 

 

Reisefakta

Generelt: Kapp Verde (portugisisk: Cabo Verde) er en stat og øygruppe i Atlanterhavet, 500 km vest for det afrikanske fastlandet. Verdensdel Afrika. Ti større og fem små øyer. Ubebodd inntil portugisernes kolonialisering på 1400-tallet. Ble et knutepunkt for handel med afrikanske slaver. Selvstendig i 1975.

Hovedstad: Praia (ca. 128.000 innbyggere)

Befolkning: ca. 500.000

Språk: Portugisisk og kreolsk (basert på en blanding av gammelportugisisk og afrikanske språk)

Valuta: Kapp Verde escudos (CVE). 
100 CVE = ca. 7,31 NOK

Tidsforskjell: To timer etter Norge

Reise dit: Fly fra Oslo via Lisboa, London, Frankfurt m.fl. til øya Sal fra ca. kr 7.500. Fra Lisboa til Sal er flytida ca. 3,5 timer.

Fly mellom øyene kr 1.000-2.000, men bare ferje mellom São Vicente og Santo Antão.

Les mer: Bøkene «Travellers Cape Verde» (2008, Thomas Cook) og «Cape Verde Islands» (2009, Bradt). Nettsteder:
http://www.capeverdetravel.com/og 
http://www.caboverde.com/