Kultur

Kaldt mot nord

Tromsø kan by på en besøkelsesverdig blanding av kaldt hav, skummende øl og varm atmosfære.

- Det er greit å bade i kaldt vann så lenge en får varmet seg etterpå, hevder Anja Strømme, og gjør seg klar for dagens andre dupp i 3-4 grader kaldt tromsøhav.

På dekk venter varm saltvannsstamp og vedfyrt sauna, i byssa rykende fiskesuppe, og under dekk et tyrkisk dampbad.

- Båten var egentlig klar til å vrakes. Det er artig når gamle fiskere går forbi, ser rart på den og lurer på om det virkelig kan være det gamle skrapet av en fiskeskøyte som sto her, sier daglig leder på MS Vulkana, Stig Pettersen.

MS Vulkana ble bygget i 1957, og ble fra den gang brukt til alt fra sildefiske til hvalfangst, under mange ulike navn. I 2008 tok noen entusiaster over båten, og byttet fangstutstyr ut med spafasiliteter, overnattingsmuligheter og tilbud om utleie for kortere eller lengre turer.

- Hver lørdag formiddag er laugardag. Da kommer mange lokale tromsøværinger for å bade og hygge seg gjennom en totimers båttur. Det er fint å ha et tilbud som ikke bare er for turister, sier Pettersen.

Liten kosmopolitt

«Nordens Paris» er et uttrykk som flittig blir brukt i Tromsøs egenreklame. Navnet skal stamme fra 1800-tallet, da byens beliggenhet ved Atlanterhavet gjorde Tromsø til et møtepunkt for handelsmenn fra mange land, noe som tilførte stedet nye impulser og en kosmopolitisk atmosfære.

Paris føles langt unna når allværsjakker og joggesko tusler mellom lave trehus på en gråværsdag. Men to faktorer har ført byutviklingen i en retning som kan gi besøkende en smak av storbysus: For det første skaper byens 10.000 studenter levevilkår for et stort antall kafeer og barer. Legg til de langt flere tusen turistene som hvert år besøker byen, enten vinterstid for å se nordlys, eller sommerstid for å oppleve midnattssol, og du får en by som er godt tilrettelagt for et weekendopphold.

- Jeg tror folk går mer ut her enn mange andre byer i Norge. Det er i hvert fall veldig mange hyggelige steder å velge blant, sier Kristina Larsby, som tar en lørdagskaffe med sine svenske venninner på kafeen til Verdensteatret. Verdensteatret er Norges eldste kino som fremdeles er i drift, og byr dessuten både på kafé på dagtid og livlig utested på kveldstid.

I alt har Tromsøs barer, nattklubber og restauranter plass til 20.000 mennesker, hvilket vil si at en av tre tromsøværinger kan gå ut samtidig. Ifølge egenreklamen kan ingen annen by i Norge skilte med noe lignende.

Polare drikkevaner

For en ekte turistopplevelse kan du ta turen innom Tromsøs mest besøkte severdighet, museet og akvariet Polaria. Her lydlegger en dyp amerikansk røst bildene av vakker nordnorsk natur i panoramakinoen, mens vinden uler og isbjørnene brøler i det kunstig oppbygde polare landskapet. Kitsjy eller ikke er det i hvert fall gode muligheter for å lære mer om Arktis her. For en mer hverdagslig opplevelse av livet i nord, kan du ta turen innom Tromsøs eldste pub, Ølhallen. Puben ble etablert i 1928 og serverer kun Mack, byens eget ølmerke.

- Alle i Tromsø har et nært forhold til Mack-øl, sier Sverre Braathen Thyholdt, som venter på at kompisen skal komme tilbake med den lokale spesialiteten «blanding».

- Jeg aner ikke hvor det å blande pils og bayer kommer fra. Det var vel kanskje noen som syntes ren bayer ble for sterkt, sier han, og forteller at puben har gått fra å være et sted for de litt slitne og alkoholiserte, til å bli et sted der alt fra turister til studenter stikker innom.

- Det er vel en klisjé, men her møter du folk fra alle samfunnsklasser, påpeker han. Erik Eldjarn tipser dem som vil ha en genuin opplevelse om å møte tidlig.

- Puben åpner ti hver dag. Det er nok større sjanse for å møte noen lokale helter da enn etter arbeidstid. (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen