Kultur

Jungelsafari i Nepal

ELEFANTBAD: Mange kan skryte av å ha svømt med delfiner. Hva med å prøve et bad med elefanter - i en jungel i Nepal?

Jungelsafari i Nepal er ikke like kjent som fjellturene, men Chitwan naturpark er et godt alternativ eller supplement til fotturer.

Jungelen lokker med utrydningstruede tigre og neshorn, krokodiller, apekatter, villsvin, leppebjørner, leoparder og en rekke andre ville dyr - og ikke minst intens fuglesang i en skog som iblant kan ligne på enkelte områder på Østlandet. Men i Chitwan er det bare løvtrær, trærne er høyere og tettere, og mellom stammene lusker det altså bengalske tigre.

- Chitwan er en oase. Utrolig deilig etter fotturen i Himalaya, sier britiske Ian Sadler (69) som har tilbrakt noen dager her sammen med sønnen Duncan (42).

- Det mest fantastiske var kanskje å se neshornene. Neshornene er så massive, og så farlige. Å se dem på så nært hold, er bare stort, sier Sadler.

Kanskje litt barnslig, men selv vil vi framheve elvebading med elefanter. Da elefantene skulle bade, ble vi nemlig invitert med.

Elefantskrubbing

Sakte dirigeres våre to elefanter ut i elven. Vi følger litt engstelig med. Like før hadde vi nemlig fått vite at en vaktsoldat på svømmetur var blitt krokodillemat, men når elefantene tramper uti, regner vi med en viss beskyttelse.

Idet elefantene møysommelig har veltet seg over på siden, er det vår tur. Vi plasker oss til rette ved siden av den enorme, brune og ru kroppen og begynner å skrubbe den med en rund elvestein. Etter hvert forsvinner skrekken, og vi boltrer oss ved siden av elefanten som ligger helt stille og tydeligvis nyter skjønnhetsbehandlingen.

Så gir elefantpasseren oss beskjed om å sette oss overskrevs på den enorme ryggen. Vel oppe på den ruvende ryggen svinger elefanten uventet snabelen mot oss og sprøyter oss med vann. Rollene har snudd, nå er det ikke lenger vi som bader elefanten, elefanten bader oss. Vidunderlig deilig i de nærmere 40 gradene som dirrer over elva.

Elefantsafari

Senere blir vi med på en mer tradisjonell elefantrunde, godt sikret i en liten bås. Elefanten tråkker rett inn mellom busker og trær, og er det for tett skog, rydder den like godt vei med snabelen. Man får sett skogen på en svært nærgående måte og fra en uvanlig høyde. Og når vi møter ville dyr, som rådyr, villsvin og neshorn, reagerer de ikke på oss i det hele tatt. Vi kommer tett, tett innpå dyrene.

Skal vi tro guiden Harka Bahadur Kumal fra Eco Wildlife Logde, blir Chitwan bare mer og mer populær.

- Sesongen strekker seg fra midten av september til midten av mai, og det kommer stadig flere nordmenn. Totalt har parken besøk av rundt 50.000 turister i året, opplyser han.

Hovedattraksjonen er utvilsomt tigeren, men det er ikke mange som opplever å se den. Men neshorn og krokodiller får man nesten garantert oppleve på nært hold.

Det er utrolig fascinerende å se det livsfarlige neshornet fra ryggen på en elefant. Elefanten kan gå side om side med neshornet, uten at det reagerer.

- Kommer man på to bein mot dyret, er man derimot ille ute, forteller Kumal.

- Neshornet er svært irritabelt og lynraskt til å angripe.

Respekt for villdyr

Siden parken åpnet i 1970, har ingen turister omkommet, men ti har blitt skadd i ulike hendelser.

En gang holdt det på å gå virkelig galt. En kvinnelig japansk turist, som hadde opplevd at et neshorn ruslet fredelig rundt elefanten hun satt på, hadde fått lyst til å mate det.

- Neshornet ville ikke mates, men kvinnen overlevde med noen ribbeinsbrudd, forteller en hoderystende Kumal.

- Man skal ha veldig respekt for alle ville dyr, understreker han.

Likevel ledes vi turister gående inn i jungelen uten andre våpen til forsvar enn guidens bambusstang. Men guidene vet forhåpentlig hva de skal se etter.

- Jeg har møtt tigre til fots, sier Kumal.

- Da gjelder det bare å stirre den inn i øynene, ikke løpe, sier han leende.

Det anbefales absolutt ikke for turister å gå alene inn i jungelen.

Ian Sadler er svært imponert over den veldrevne naturparken.

- De har klart å øke antallet av både tigre og neshorn. De var nesten utryddet, nå er det 450 neshorn og 125 tigre her, sier han.

Selv ønsker Kumal seg enkelte forbedringer. Utsiktstårnene i tre er nesten falleferdige og må fornyes.

- Parken trenger dessuten noen bedre veier for jeepene og bruer, sier han.

Og gjerne flere turister. Nepal er fattig og trenger pengene sårt. (NTB tema)

Reisefakta Nepal

Fly: Flere flyselskap tar deg til Nepal, deriblant Qatar airways og SAS. Billetter for 7000-11.000 kroner. Du kan få billetter helt ned i 5.500-6000 kroner, men vær obs på at lavpristilbudene som regel innebærer svært lange flyreiser. Jo tidligere du bestiller, desto billigere får du som regel billettene.

Visum: Er påkrevet, men du får visum ved de fleste grenseovergangene til Nepal og ved ankomst til flyplassen i Katmandu. Visum kan også ordnes på forhånd gjennom Nepals ambassade i København. Koster 25 US dollar for 15 dager, 40 dollar for 30 dager og 100 dollar for 90 dager. Ta med kontanter i dollar!

Valuta: I Nepal brukes bare nepalske rupier. Det kan være vanskelig å ta ut penger utenfor storbyene. Noen dollar kan være godt å ha i reserve.

Hovedsesong: September-november, da er lufta klarest og gir muligheten for best utsikt, men også februar-april anbefales. Da er det varmere i været, og du får med deg blomstringsperioden. I denne perioden kan imidlertid lufta være mer forurenset og sikten dårligere. I slutten av april/mai begynner regntida.

Vaksine: Det anbefales at turister til Nepal har minimum følgende vaksiner: Hepatitt A, poliomyelitt, difteri og stivkrampe. Mot diaré kan drikkevaksinen Ducoral anbefales.

Det er hyppige strømkutt i hele landet. Ta med lommelykt!

Nepal har innført forbud mot at turister går fotturer på egen hånd.

Nyttige nettsider: www.norge-nepal.no, www.norway.org.np/norsk/nepal/, www.lonelyplanet.com/nepal, www.travelmarket.no/nepal/c-np/reiseguide.htm, www.nepal.com/, reise.no/byguider/asia/nepal/

Nepal2

BADESTUND: Å bade i elven sammen med de enorme elefantene er en skrekkblandet fryd. Her skrubber Kjell Ingar Bjørnstad elefanten, som tydelig setter pris på behandlingen.

Mer fra Dagsavisen