Rica Hotell Narvik har en oppsiktsvekkende fasade, og rom med utsikt. FOTO: HOTELLET

Hotellboom i Norge

Det bygges hoteller i rekordfart i Norge, og bare den siste måneden har flere oppsiktsvekkende hoteller åpnet sine dører for gjester som trenger en seng å sove i.

- Ssssj, hør!

Olav Langli, daglig leder på det nyåpnede Comfort Hotel Grand Central slår ut armene entusiastisk.

- Hør så stille det er!

Vi er midt i Oslo-gryta. Utenfor vinduet har trærne fått blomster og havet glitrer rundt operabygningen. Bilene står i stampe på hovedveien der ute og mennesker løper forbi med kofferter på vei til viktige møter. Vi hører bare en svak lyd fra livet der ute.

- Vi vil gi gjestene våre en behagelig velkomst til byen vår. Om du er første gang i Oslo, er det dette som venter deg så snart du har steget av flytoget, sier Langli og peker ut mot operaen og oppover paradegaten Karl Johan.

Den vernede Østbanehallen har i det siste gjennomgått en stor forandring. Mye av den originale bygningsmassen fra den gamle jernbanestasjonen er beholdt, og bærebjelker, tapet og veggmalerier fra tidlig 1800-tall er integrert i hotellets nye stil inspirert av New Yorks klassiske loftsleiligheter.

- Når man gjør om et verneverdig bygg, må vi bruke det vi har innenfor rammene vi er gitt. Det har gitt oss 170 unike rom med særpreg, sier Langli.

 

Fire meters takhøyde

De mange underlige og krokete vinklene, i gangene og rommene i den fredede bygningen gjør at entreprenørene har måttet utnytte hver kvadratmeter av bygget. Noen rom har takhøyde på over fire meter. I kongesuiten har riksantikvaren restaurert det fredede originaltapetet i et halvt år, og på badet kan du nyte et glass med champagne i badekaret med utsikt oppover Karl Johan. Kunstneren Ariel McMillion har fått utfolde seg på rommene, og nakne kvinner, øglemenn og mytiske geiteguder eksploderer i farger utover veggene.

Den hvite suiten i tredje etasje har en rosa plysjsofa der businesskvinnen kan hvile sine slitne Jimmi Choo-ben, og i den svarte suiten kan rockeren våkne siklende fra russøvnen og kikke inn i øynene på en diamantbelagt hodeskalle. Kokken Ole-Johnny Eikefjord har satt sin signatur på den italienske restauranten som er tilknyttet hotellet og sørger for at gjestene får i seg god og internasjonal mat.

Grand Central har strukket seg etter metropolforbilder som New York, Tokyo og London og satser på å gjøre Østbanehallen og Oslo hakket mer tøft, røft og kontinentalt.

 

Rom for flere

Mange nye hoteller ser altså dagens lys disse vårdagene. Men er det plass til dem alle sammen, spør vi Innovasjon Norges reiselivsdirektør, Per-Arne Tuftin.

- Det er alltid en fare for overkapasitet når det investeres så mye i nye hoteller som det nå gjøres, men samtidig ser vi at det er behov for fornyelse av hotellene. Vi må ta med i betraktning at en stor del av investeringene som gjøres, skjer i de største byene der det er behov for mer kapasitet, sier han.

Det har skjedd store endringer i etterspørselsmønsteret i Norge de siste årene, og det er denne endringen som kommer til syne i det nye tilbudet. Flyplasshotellene og hotellene i byene er spesielt ettertraktet. De tradisjonelle høyfjellshotellene som ligger litt utenfor allfarvei, derimot, mister gjester både fra kurs- og konferansemarkedet og fra de ferierende generelt.

- Vi tror at dette er trender som vil forsterke seg. Kurs- og konferansegjestene ønsker ikke å bruke mye tid på å reise og etterspør lett tilgjengelige hoteller, sier Tuftin.

Norges nye senger er godt tilpasset de nye trendene. Blant annet er de nyåpnede hotellene miljøsertifiserte, de har tilknyttet seg et godt kjøkken og tilbyr unike opplevelser. Alle viktige elementer for den moderne hotellgjesten og en nøkkel for å lykkes i et hardt marked i 2012.

reise@dagsavisen.no

 

 

Nye rom


Her er et lite utvalg hotell som er åpnet i Norge nylig, eller skal åpne snart.

Rica Hotell Narvik

Et annet Rica-prosjekt er Rica Hotel Narvik som med sin hellende glassfasade speiler de mektige fjellene rundt byen. Hotellet hadde åpning 1. mars i år. I 18. etasje kan du nippe til en drink i hotellets skybar og få spektakulær utsikt over Ofotfjorden, fjellet Den sovende dronning og ellers den vakre naturen i området.

The Thief, Oslo

Petter Stordalen satser på ekstrem luksus når han åpner The Thief på Tjuvholmen januar 2013. Hotellet har allerede fått mye oppmerksomhet på grunn av sin hotellstandard. Hotellet ligger helt i vannkanten. Stordalen og co vil også tilby en 160 kvadratmeter stor suite med takterrasse, balkonger på alle rom, et 1.000 kvadratmeter stort spaanlegg og sjømatrestaurant.

Rica Rock City Hotell, Namsos

Rica Rock City Hotell ligger midt i Rock city i Namsos og tar for seg den folkekjære trønderrocken både på rommene, i fellesområdene og i dusjen. Rockehistorien er flettet inn i tepper og gravert på vegger, og kjente artister som Åge Aleksandersen, D.D.E og Hans Rotmo har fått sette sitt navn på de ulike etasjene. Hotellet åpnet i november og er det eneste i sitt slag i Norge.

Park Inn Trysil Mountain Resort

Trysils nye stolthet åpnet rett før jul i fjor og er en kombinasjon av leiligheter og hotell. Ferie- og fritidsreisende etterspør i større grad leiligheter og hytter når de er på skiferie, og hotellkjeden følger sånn sett en gryende trend i markedet. Allerede før åpningen hadde hotellet solgt 60.000 gjestedøgn, ifølge lokalavisa Østerdalen. Fjellhotellet tilbyr spa, afterski, skiutleie, eget bakeri og både utendørs og innendørs svømmebasseng samt 193 rom og 173 leiligheter.

Clarion Hotel & Congress, Trondheim

Det gigantiske kongresshotellet i Clarionkjeden åpnet på havnen i Trondheim i april i år og er et av Skandinavias største av sitt slag. Det er den danske arkitekten Adam Kurdahl som har tegnet bygget og ved hjelp av nyeste teknologi er hotellet blitt et signaturbygg i energiklasse A som har skapt debatt. Hotellet har konsertscene med plass til 2.500 mennesker, og 3.000 kvadratmeter er satt av til konferanser.