Hongkongs hemmelige topprestauranter

HONGKONG: En kulinarisk skattejakt kan føre deg til «private kitchens» med strålende mat og personlig stemning.

Hongkong har verdens tetteste, mest overfylte bymiljø - og verdens høyeste leiepriser for lokaler. Derfor er det vanskelig å starte restauranter med god beliggenhet i sentrale områder. Og derav spisesteder av typen «private kitchens». Dette er restauranter som er plassert i leiligheter, kontorbygninger og ombygde kjellere.

Man får fort følelsen av å ha avslørt en fantastisk hemmelighet når man besøker et private kitchen. Det er sjelden skilt eller andre visuelle tegn som avslører restauranten. Som gjest har man bare adressen å gå etter, kanskje også koden til dørlåsen eller, om man har riktig flaks, restaurantens navn skrevet med vestlig alfabet ved siden av en ringeklokke.

Mat over gjennomsnittet

Når man er vel framme, er det ikke bare beliggenheten som åpenbares, men også storartede kulinariske hemmeligheter. Mange private kitchens er rene funn for en matinteressert turist. Restaurantene drives av ildsjeler, og lovende kokker prøver seg fram med retter som kvalitetsmessig ligger langt over gjennomsnittet - til priser langt under gjennomsnittet.

Flere av dagens kjente restauranter i Hongkong, som Bo Innovation og matstudioet TBLS, ble startet som private kitchens. Siden er de blitt hyllet som restauranter i verdensklasse.

Neste stjernekokk

Alle private kitchens har det til felles at man må bestille bord på forhånd. Det er nesten alltid snakk om små steder, iblant bare med noen få sitteplasser. Det ekstra besværet med å lete opp stedene er ingenting mot det man får igjen. Unike matopplevelser er nesten garantert, og sjansen er stor for at man spiser mat tilberedt av kommende stjernekokker.

 

Et utvalg «private kitchens»

Ta Pantry
 - fransk eleganse
Nr 8 Watson Road, Block C, 5th floor, North Point
Tlf. +852 25218121
www.tapantry.com

Ester Sham har gjort suksess med sin minimale hjemmerestaurant Ta Pantry, som nylig flyttet til større lokaler. At Esther har jobbet på flere Michelin-restauranter i Frankrike, kan man nærmest smake på maten, som forener fransk og kinesisk kjøkken. Retter som «penne med confit på andelever» og «sprø crêpe med is av japansk te» holder meget høy klasse. Ester Shams bror er en anerkjent vinimportør, og listen med franske kvalitetsviner imponerer. Her serveres både lunsj og middag.

Magnolia 
- et privat cajunparty
17 Po Yan Street, Sheung Wan
Tlf. +852 2530 9880
www.magnolia.hk

Å besøke Magnolia er som å gå på privatfest hjemme hos noen som serverer autentisk cajunmat. Den entusiastiske kokken Lori Granito tolker jambalaya, krepsepai og andre cajun-favoritter på sin egen måte. Alle gjestene sitter ved samme bord, og en vennskapelig stemning pleier å oppstå. Alkohol inngår ikke i menyen, men kan forhåndsbestilles dersom man ikke vil ta med sin egen. Åpent torsdag, fredag og lørdag.

Da Ping Huo 
- klassiker med kinesisk opera
Hollywood Road 49 (inngang fra Graham Road)
Tlf. +852 2559 1317

På denne klassikeren blant private kitchens serveres middag i to bordsetninger, klokka 18 og 21. Restauranten gjemmer seg i et kjellerlokale ved Hollywood Road. Gjester må vente utenfor nummer 49 og slippes inn i samlet tropp. Innenfor lager paret Wang Hai og Wong Siu-King kryddersterk Sichuan-mat. Smaksmenyen består av milde og hete retter om hverandre. Iblant meget hete, noe man bør være innforstått med. Til høydepunktene hører lekre dumplings og ingefærmarinert kylling i søt soyasaus. Og ja - Wong synger stadig kinesisk opera etter maten.

Club Qing 
- 1920-tallets Shanghai
8-11 Lan Kwai Fong, Cosmos Building, tiende etasje
Tlf. +852 2536 9773
www.clubqing.com/english.html

I en anonym kontorbygning i underholdningsdistriktet Lan Kwai Fong trer man inn i noe som ligner et tehus fra 1920-tallets Shanghai. En lunsj her blir en rolig, fin opplevelse, akkompagnert av tradisjonell kinesisk musikk. Den kantonesiske maten serveres i vel avstemte menyer. Blant de mange høydepunktene er for eksempel kongereker i tamarindsaus. Club Qing er kjent for sin førsteklasses te, som fylles på kontinuerlig under hele måltidet.

Yin Yang 
- økologisk fra egen gård
18 Ship Street
Tel +852 2866 0868
www.yinyang.hk

Ett eneste kjøpmannshus fra 1800-tallet står igjen blant skyskraperne på Ship Street. Der finner man Yin Yang, en liten bistro med bare et fåtall bord. Kokken og innehaveren Margaret Xu Yuan kaller maten sin «New chinese». Presentasjonen er innovativ og moderne, men smakene distinkt kinesiske. Det viktigste er den kompromissløse kvaliteten i hver detalj. Alt tilberedes etter strikt tradisjonelle metoder, selv chilisausen og plommevinen. Råvarene, som alle er økologiske, kommer fra Margarets egen gård utenfor Hongkong.

Xi Yan 
- Hongkongs Jamie Oliver
83 Wan Chai Road, tredje etasje
Tlf. +852 2575 6966
www.xiyan.com.hk

Jacky Yu er Hongkongs svar på Jamie Oliver. Han er kjendis, har laget en rekke kokebøker, har eget TV-program og et restaurantimperium som har forgrenet seg både i Hongkong og Singapore. Men det var i kontorbygningen på Wan Chai Road alt startet, da Jacky droppet reklamebyråkarrieren og gjorde om kontoret sitt til restaurant. Retter som ingefærsuppe med peanuttfylte dumplings og osmanthus-røykt egg med trøffelskiver vekker en sterk lengsel etter neste lunsjopplevelse akkurat her. (NTB Tema)