Historiske Hastings

Den engelske kanalbyen Hastings er verdt å dra til. Her kan du lese hvorfor.

Byen er et hyggelig dagsturmål fra London, dersom du trenger pause fra hektisk storbyliv. Her kan du kan gå i kriminalsjef Foyles fotspor, ta den stupbratte kabelbanen og nyte fersk sjømat på bryggekanten. Først og fremst er byen forbundet med slaget ved Hastings i 1066, og området markedsfører seg da også som «1066 Country».

Les også: Disse festivalene er verdt et besøk i sommer

TV-kjendis

De siste årene er det politimannen Foyle som har trukket tusenvis av turister hit. Det er i de trange gatene her den populære serien om kriminalsjef Foyle er spilt inn. Serien er lagt til andre verdenskrig og tida rett etter, og det er ikke mye TV-teamene har måttet forandre for å skape et troverdig sett. Gamlebyen i Hastings er idyllisk, med et lite nett av gamle steinsatte gater. Det er som om man venter å møte Foyle rundt neste gatehjørne.

– Visst kommer det mange turister hit på grunn av Foyle. Mange har reist langveisfra, spesielt populær kan det virke som om Foyle er i Australia. Men fra Norge har vi ikke hatt så mange innom ennå, sier den vennlige damen på turistkontoret og anbefaler en guidebok som leder oss rundt i Foyles fotspor.

Morris-dansere fra store deler av England og Wales samles hvert år i mai i Hastings til sommerfestival.

Morris-dansere fra store deler av England og Wales samles hvert år i mai i Hastings til sommerfestival.

Med bjeller på knærne

Vi oppsøker Foyles hus i Croft Road 31. For anledningen er det pyntet med løv og fargerike bånd. Det er klart for et av Hastings høydepunkter – «Jack in the green»-festivalen som arrangeres hvert år i mai for å feire at sommeren er i anmarsj.

Vi setter kursen mot havna, og går gjennom George Street, den koselige bilfrie hovedgata i gamlebyen. Her er flere butikker i gammel stil, og rikelig med kafeer og restauranter.

Hele byen er festivalpyntet denne dagen, og rundt om på gater og torv er det «morris dancing». Mer engelsk blir det ikke. Morris dancing er en type folkedans der menn – det er som regel menn selv om kvinnene etter hvert også har kommet med – med bjeller på knærne og stokker eller lommetørklær i hendene framfører ulike danser der takten er det viktigste.

– Morris-dansen er en flere hundre år gammel tradisjon. Er det ikke flott? spør Hastings borgermester Nigel Sinden, som vi møter nede på havna der folk flokker seg rundt danserne.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Aktiv fiskehavn

Havna – eller The Sade – er en aktiv havn og et paradis for fiskeelskere. Her går det til og med i fisk som hurtigmat.

På stranda i havna ligger fiskebåtene på rekke og rad. Fiskerne drar nemlig båtene opp på stranda før fisken landes. Hastings skryter av å ha den største flåten i Europa som leverer fisken på denne tradisjonelle måten.

The Sade er blitt brukt som opptakssted i flere Foyle-episoder.

Les også: La pulsen synke i et øyparadis

Eldgamle festningsruiner

Gamlebyen har en kabelbane i hver ende. Begge gir en fantastisk utsikt over byen fra toppen. Den vestlige – West Hill Lift – går opp fra enden av handlegata George Street og bringer oss oppover i de opprinnelige viktorianske trevognene. Kabelbanen går gjennom en tunnel, noe som skal være uvanlig for et slikt transportmiddel.

På toppen ligger ruinene av Hastings Castle. Festningen var opprinnelig bygd i tre, men ble gjenoppbygd i stein etter ordre fra Vilhelm Erobreren etter at han hadde vunnet det avgjørende slaget i 14. oktober 1066. Seieren førte til at normannerne klare å invadere England. Vilhelm Erobreren, hertugen av Normandie, ble da konge av England.

Det er ikke så mye igjen av Hastings Castle i dag, men når man går rundt blant ruinene, er det åpenbart hvorfor festningen ble bygd akkurat her. I fint vær ser man milevidt i flere retninger.

Britenes bratteste

Rett ved havna går den østlige kabelbanen opp til Hastings Country Park, der det er merket flere turer dersom en ønsker å gå seg en tur langs kysten. Kabelbanen er Storbritannias bratteste, og utsikten blir bare flottere og flottere der den stupbratte banen fører oss opp til toppen. Banen ble åpnet i 1902, og fra toppen kikker vi rett ned på de smale gatene i Gamlebyen og havna.

Hastings har også en rekke strender langs den nesten 5 kilometer lange promenaden. Som enhver britisk badeby med respekt for seg selv har Hastings også en pir, altså en stor utstikkerbrygge. Den ligger ikke rett utenfor gamlebyen, men vestover forbi det moderne handlesenteret.

Piren ble bygd i 1872 og har vært brukt både til fornøyelsespark og konsertarena. Blant dem som har opptrådt her, er Pink Floyd, Jimi Hendrix og Rolling Stones. På 1990-tallet forfalt piren, og i 2008 måtte den stenge. To år etter ble den nesten helt ødelagt av brann, men i dag er Hastings Pier gjenoppbygd – til glede for både lokalbefolkning og turister. (NTB Tema)