Kultur

Historisk hvitvinsreise

Noen timer nordvest for Madrid finner du noen Spanias beste hvitvinsvinområder – på historisk og ørkenaktig grunn. Der en norsk prinsesse en gang regjerte.

Den ser ikke ut som noen gullgruve, akkurat. En tynt befolket høyslette, der lite annet enn en saueflokk her og der bryter monotonien. Med et barskt, kontinentalt klima. Jorda på den golde. ørkenaktige sletta er mager, temperaturene ekstreme, med kalde og lange vintre, sen vår og brennende hete somre. Faren for tørke lurer alltid.

Men regionen har skaffet seg et ry blant spesialister på spansk vin. Ikke bare for de kjente rødvinene fra Ribera del Duero – men også for sine hvitviner fra Rueda. Slanke, fruktige og fine dråper, med godt lagringspotensial.

Ekte spansk

Castilla y Léon har også et ry for å være et spennende område rikt på historie og historiske monumenter, som spanjolene selv elsker å besøke. Den historiske byen Valladolid er faktisk en av Spanias beste byer for tapas og pinchos. Her er tapas en kunstform, og hvert år i november er byen Spanias gastronomiske hovedstad, når VM i tapas blir arrangert her. I 2017 var det overraskende nok en nordmann, Øyvind Bøe Delebo, som gikk til topps, med en torskerett.

I gamlebyen kryr det derfor av barer med lekre tapasretter. To gode er Los Zagales (Calle Pasión 13) og Don Bacalao (Plaza Santa Brigida 5). Hos sistnevnte står naturlig nok torsk på menyen – også i indisk drakt, i form av lechazo Taj Mahal. Torsdagene, jueves de tapas, er den store tapasdagen i byen – med enormt utvalg!

Fra riktig gammelt av har Valladolid tilknytning til Norge. Høsten 1256 kom det sendemenn til Tønsberg helt fra kong Alfons X av Castilla y Léon, for å be kong Håkon IV Håkonsson om at hans datter Kristina kunne få gifte seg med en av hans brødre. Det gikk Håkon med på, og to år senere, i kirken Santa Maria la Mayor, ble Cristina de Noruega, som hun heter på disse kanter, gift med sin spanske prins Felipe. Kirken kan besøkes den dag i dag.

I kirken Santa Maria la Mayor i Rueda, ble den norske prinsesse Kristina, eller Cristina de Noruega, som hun heter på spansk, gift med sin spanske prins Felipe i 1256. Kirken kan besøkes den dag i dag. FOTO: ISTOCK

I kirken Santa Maria la Mayor i Valladolid ble den norske prinsesse Kristina giftet bort til spanske prins Felipe. Foto: IStock

Klosterby med lang historie

Den lille byen Tordesillas ved bredden av Duero-elven, bare 20 minutter fra Valladolid, har også en mektig historie. Det var her den spanskfødte paven Alexander VI i 1494 delte verden mellom Spania og Portugal. Juvelen i kronen er klosteret Real Monasterio de Santa Clara, reist i 1353, med sine ulike stilarter som maurisk og mudéjar, gotikk og barokk. Det er et aktivt kloster, og et titalls nonner bor her den dag i dag. Rundturen gir et mektig inntrykk. Og da Christofer Columbus i 1506 trakk sitt siste sukk, fortsatt i troen på at han hadde funnet bakveien til Asia, var også det i Valladolid.

Et hvitvinsrike

Men det er regionens vin som er hovedattraksjonen vår. En halvtime utenfor Valladolid ligger den lille landsbyen Rueda, kjent for sine gode hvitviner. Her bugner det av butikker som selger vin, ost og olje. Herfra kan du følge Ruta de Vino Rueda, vinruten som tar deg til de mange bodegaene, eller vinhusene i området.

Mange av vinene i Ruedas-området er basert på verdejo-druen. FOTO: ERIK R. SELMER

Foto: Erik Selmer

verdejo er Spanias mest populære hvitvinsdrue. og også den som benyttes mest i Rueda. Den aromatiske druen trives i det tøffe klimaet, med masse sol, lite regn og vind som holder vinmarkene tørre, slik at man nesten driver organisk. Røttene må grave seg dypt ned i den sandholdige, småsteinete jorda for vann og næring.

– Det gir vinen sitt mineralske preg, og den store temperaturforskjellen mellom dag og natt skaper en god balanse mellom sødme og syrlighet i druen, forteller ønolog Rubén Sanz hos Bodegas Garci Grande, mens han viser meg over 30 år gamle vinstokker.

Verdejodruen kom til Spania med maurerne, og er blitt dyrket i Castilla y León siden 1000-tallet. Den var en stor kommersiell suksess, helt til vinlusa kom og raserte vinmarkene rundt 1890.

I 1970 bestemte imidlertid de kjente Rioja-produsentene Marquéz de Riscal seg for å produsere sin hvitvin i Rueda i stedet for i Rioja. De reddet verdejo-druen og introduserte også Sauvignon Blanc i området. Dermed var en ny suksess født, også internasjonalt, og sammen med teknologiske nyvinninger revolusjonerte dette karakteren på regionens viner. Ruedavinene eksporteres nå til nesten hundre land, blant dem Norge, der salget er sterkt økende.

Ønolog Rubén Sanz hos Bodegas Garcigrande viser fram 31 år gamle vinstokker på markene like utenfor den lille landsbyen Rueda. FOTO: ERIK R. SELMER

Ønolog Rubén Sanz hos Bodegas Garcigrande viser fram 31 år gamle vinstokker. FOTO: ERIK R. SELMER

Vidunderlig viura

Druen viura, som er hoveddruen for hvitviner i Rioja, er også å finne i regionen. de brukes blant annet av Bodegas Val de Vid. Den har en frisk, fruktig og lang ettersmak.

– Vi bruker den bare til å blande med verdejo, forteller eier José Antonio Merayo.

Vinmakeren går for å ha høy kvalitet på sine viner. I 2016 fikk produsenten gullmedalje for sin verdejo-vin under Brussels World Contest, som ble avholdt i Valladolid med 9.080 viner fra 50 forskjellige land.

Vi smaker oss gjennom flere prøveglass, inkludert den friske blandingsvinen Rueda, som har toner av tropisk frukt og den franske eikefatlagrede Barrica, som har eleganse og kompleksitet.

Norsk vinprinsesse

Bodega José Pariente satser ikke bare på unge og lette, men også på eldre og komplekse viner. De har vinstokker som er opptil 100 år gamle, som gir liten avkastning, men meget høy kvalitet. Da dagens sjef, Victoria Pariente, overtok i 1998, var hun den første kvinnelige eieren i et spansk vinhus. Sønnen, Ignacio Prieto Pariente, som er tredje generasjon i vinhuset, har dessuten funnet seg en norsk prinsesse, i likhet med prins Felipe.

– Vi møtte hverandre da jeg studerte i Madrid, forteller Siri Mette Fridén, som i dag arbeider med PR og markedsføring i vinhuset.

Vinhuset ledes i dag av Fridéns svigermor, som er en av de stadig flere kvinnene som har inntatt topposisjoner i spansk vinindustri. Derfor ble det på kvinnedagen 8. mars i år laget en egen verdejo-vin i begrenset antall, for å synliggjøre at kvinner de senere årene har kommet til å spille en stadig større rolle i spansk vinindustri, både som ønologer, eiere, gründere og ledere, og på den tekniske-, økonomiske- og ikke minst på eksportsiden.

Norske Siri Mette Fridén og hennes spanske ektemann Ignacio Prieto Pariente jobber begge på den familiedrevne vingården José Pariente. FOTO: ERIK R. SELMER

Norske Siri Mette Fridén og hennes spanske ektemann Ignacio Prieto Pariente jobber begge på den familiedrevne vingården José Pariente. FOTO: ERIK R. SELMER

Endrueviner

José Parientes bodega fra 2008 ligger på et høydedrag mellom landsbyene Rueda og La Seca, og regnes som en av Ruedas beste produsenter. Alle vinene er å få tak i her hjemme i Norge.

– Alle våre viner er endrueviner. Vi blander ikke, sier Ignacio Parientes.

verdejo-vinen, strågul med grønne toner, er husets flaggskip. Den er intens, frisk og krisp.

– Noen vil ha ett år gammel vin, men 2016-årgangen er vår beste akkurat nå, sier han.

Til sin dyreste vin, Verdejo cuvée especial, benytter Parientes betongtanker under fermenteringen. De puster, noe som gir en touch av mineralitet og en mer kremete og fyldigere vin, enn den som har vært i ståltanker. De tåler godt å lagres lenger, tipser Ignacio.

reiseliv@dagsavisen.no

Dagsavisen var invitert til Spania av Det spanske økonomi- og handelskontoret.

Fem vingårder som er verdt et besøk:

Det er et utall vingårder du kan besøke i Rueda. Her er noen av dem:

1. Bodegas Val de Vid

I 2016 fikk produsenten gullmedalje for sin verdejo under Brussels World Contest i Valladolid, der 9.080 viner fra 50 forskjellige land deltok.

www.valdevid.es

2. Bodegas José Pariente

Satser både på unge og lette, men også på eldre og komplekse viner fra vinstokker som er opptil 100 år gamle. www.josepariente.com

3. Finca Montepedroso

Eid av den Rioja-baserte Familia Martínez Bujanda siden 2012, Lager kvalitetsviner på verdejo. Flott besøkssenter. www.familiamartinezbujanda.com

4. Bodegas de Alberto – Hijos de Alberto Gutiérrez

Vingården har mer enn én kilometer med underjordiske ganger fylt med eikefat og flasker. De ligger under et kloster og en gammel gård som ble startet av dominikanere i 1567. Alberto Gutierrez overtok i 1941, og er femte generasjon. Vel verdt et besøk. www.dealberto.com

5. Bodega Reina de Castilla

Kooperativ, som får druene fra familieeide vinmarker. Arkitektonisk vakkert og funksjonelt vinproduksjonssenter, omgitt av gamle vinmarker i typisk kastiljansk landskap. Mange premierte viner som alle er rene verdejo-viner. www.reinadecastilla.es

reiseliv@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen