Annonse
På vakre Café en Seine møter parisisk eleganse irsk pubkultur. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Gøyale Dublin

Den irske hovedstaden er som en liten, herlig landsby - full av hyggelige og morsomme etablissementer av alle slag. Den økonomiske berg-og-dal-banen satte nemlig også fart på kreativiteten.

Annonse
Reise

- What‘s the story?

Får du ingen ny venn i Dublin, får du det ingen steder. Kandidatene er overalt - taxisjåføren, butikkdama, det syngende sykkelbudet - eller de på nabobordet. Irene er nesten verdensmestre på smalltalk - the craic - av den gode sorten. Et smil - og en kommentar - og du er i gang.

Som for eksempel ute på gata, der designer Eoghan Riordan Fernandez holder på å lage en bølgeformet og beplantet sitteinstallasjon på en parkeringsplass.

- Jeg utforsker nye måter å plante i byen på, forteller han om sitt bidrag til «Parking Day», der kreative folk viser fram alt det spennende de dyrebare kvadratmeterne egentlig kan brukes til.

Å vise seg fram i offentligheten er viktig. Det er nemlig fortsatt trangt om arbeidsplassene og de offentlige bevilgningene.

 

Krisetemming

R-e-s-e-s-j-o-n-e-n. Ordet runger fortsatt mellom mursteinshusene. De keltiske tigersprangene preger fortsatt hverdagen: Fra den lynraske klassereisen fra grå fattigdom til økonomisk optimisme på 1990-tallet - og den strålende begynnelsen på 2000-tallet - før den irske økonomien gikk på en av de verste hangoverene i hele Europa.

Men nå er Irland offisielt ute av resesjonen - og i desember også av eurokrisen. Da har presidenten erklært at landet ikke lenger trenger kriselån fra EU. Likevel weekendpendler mange fortsatt til Tyskland og England på grunn av mangelen på jobber. Arbeidsløsheten er på vei ned til 13 prosent, etter å ha vært oppe i 17.

 

Tok sjansen

- Vi startet for fire år siden, da den irske økonomien gikk på trynet, forteller Michael McDermott, en av gründerne bak nettguiden Le Cool Dublin - som tar for seg kule ting som skjer i byen.

- Vi ville fokusere på det positive. Blant annet vokste det fram veldig mange kreative småskalabedrifter og private initiativer. Plutselig raste husleieprisene og folk kunne ta sjansen - og starte opp med det de hadde drømt om - et galleri, barberer eller en café, forteller han.

En tur i de trange smågatene mellom Drury Street og handlepromenaden Grafton Street forteller at han snakker sant. Her ligger små dropsfargede sjapper tettere enn pubene Temple Bar.

 

Mer kreative

- Hvis du vil ha med deg noe - så bare ta. Gratis i dag! hilser ekspeditrisen i klesbutikken Om Diva, og peker bort på et 20-talls bruktklær som henger under et digert speil.

- Vi har håndplukket design, samt vintage i kjelleren, forteller hun.

I andre etasje, Atelier 27, får unge, irske designere vise seg fram. Der treffer vi Clara Murphy, som viser fram sin første kolleksjon.

- Den har en industriell look som er inspirert av jernbanestasjoner som ikke lenger er i bruk, forteller hun.

For selv om tidene har vært harde, utdannes det stadig flere unge designere som tør å satse litt.

- Mange ble mer kreative under resesjonen, mener Murphy, som påpeker at folk fortsatt er litt forsiktige med penger, selv om det ser ut til å gå mot litt bedre tider.

 

Treffe kule folk

McDermott i Le Cool tar også av og til turister med på en litt annerledes rundtur i byen - der man får treffe folk som gründeren selv har lyst til å prate litt med akkurat der og da. I dag går turen til kompisen Peter O´Brien, som har laget en artig «pop up»-park i et sosialt belastet område. Parken skal stå i en måned.

- Etter den økonomiske krisen sto mange tomter brakke på grunn av boligboblen som brast. Derfor lager jeg sosiale prosjekter der folk kan komme sammen og skape noe sammen på frivillig basis - og vise folk potensialet i ting. Hvis ideen er god nok kan det kanskje gå an å skaffe midler til å gjennomføre noe permanent, forteller den samfunnsengasjerte kompisen.

Området yrer av folk. Like utenfor snubler vi midt oppi et livlig filmsett. Sentrum av Dublin framstår i det hele tatt som en usedvanlig trivelig landsby med påfallende stor takhøyde inne i de lavbygde mursteinsbygningene.

 

Politikk og humor

Litt lenger ned i byen høres det klassiske toner fra en utendørs konsertscene, som er tegnet av den spanske stjernearkitekten Santiago Calatrava.

Høsten er nemlig festivaltid i Dublin - med stor aktivitet på alle byens scener og utesteder. Siden alt foregår på engelsk, er det bare å velge og vrake.

- Mange assosierer Irland kun med den tradisjonelle folkemusikken og litteraturen. Men Dublin har også en veldig sterk uavhengig scene, med dyktige designere, kunstnere og musikere. Det skjer veldig mye i det «nye» Irland, som er ukjent for mange, påpeker Kris Nelson, som er leder for Fringe Festival, en av de største årlige høsthappeningene.

- Hva kjennetegner disse utøverne?

- Samfunnskritikk - og sans for politiske undertoner. I tillegg til mye humor! knegger Nelson.

Og legger til:

- Det er en mer optimistisk tone i Irland nå.

 

Nybyen

Tonene fra tidligere optimistiske tider ses best i det nye havneområdet Docklands, et par kilometer unna sentrum - Dublins svar på Aker Brygge. I det tidligere industriområdet ruver glass- og ståpalassene, signert stjernearkitekter som Daniel Libeskind, side om side med gamle siloer og verksteder.

Inni en av byens svært få skyskrapere i holder selveste Google til - under et slør av mystikk og militær sikkerhet. De gunstige skattebetingelsene er årsaken til at flere store selskaper, som eBay og Intel har etablert seg i Irland.

- Mange irske arkitekter som reiste til utlandet kommer nå tilbake med nye erfaringer. Men det er ikke så mange signaturbygninger her. Myndighetene har satset mest på å remodellere og renovere enn å lage nye ting. Derfor er sentrum av Dublin så intakt. Det er spennende, for du kan lese hele vår historie i arkitekturen, fram til da vi ble «den keltiske tigeren», og Docklands ble skapt, påpeker Nathalie Weadick, som er direktør i Den irske arkitekturstiftelsen.

At tidene er bedre, er antallet unge som nyter dyre cocktail i loungen på takterrassen på toppen av det nye femstjernershotellet The Marker, et bevis på.

Nå gjenstår det bare å se om den keltiske tigeren har fått stødigere grunn under potene.

christine.baglo@dagsavisen.no

Kultur å utforske

Byens fantastiske bibliotek! 
Fra de endeløse rekkene antikvarisk gull på Trinity college Library og Marsh´s Library - og ikke minst Chester Beatty Library - der du kan se de mest fantastiske illustrasjoner i gamle manuskripter, bibler, koraner og andre religiøse tekster fra 2.700 år f.Kr. Anbefales!

Kunstmuseer
Dublin har flere fine kunstmuseer, som moderne kunst på Dublin City Gallery, Irish Museum of Modern Art og National Gallery of Ireland.

Litterære fotspor
Dublin er forfatternes by. Besøk Dublin Writers Museum, George Bernard Shaws Birthplace og James Joyce Centre.

Gå over broene. 
Se den moderne, lekre Samuel Beckett Bridge, som er tegnet av Santiago Calatrava.

Konsert/teater
Få med deg en konsert eller se et show i et av byens fine teatre! http://dublin.lecool.com.

Slik kommer du deg dit: Norwegian, SAS og Ryanair flyr direkte fra Oslo.

Overnatting: 5-stjerner: The Marker Hotel-nytt luksushotell i det nye området Docklands. Rom fra 1.450 kr. www.themarkerhoteldublin.com

Luksus: Brooks Hotel-super beliggenhet og lekre rom fra 1200 kr www.brookshotel.ie

Middels: Hotel St George-et lite kupp med fin beliggenhet fra 680 kr www.hotel-st-george.ie.

Budsjett: Generator Hostel Dublin-livlig og sentralt hostel, fra 460 kr, 100 kr for sovesal. http://generatorhostels.com

Gå ut

Temple Bar er turist- og nattelivsområde nummer 1. Men ta heller en turen til den vesle gatestubben Fade Street - der trivelige utesteder ligger på rekke. På hjørnet med 15 South William Street ligger den evigpopulære puben Grogan´s Castle Lounge.

Vintage Cocktail Club, 15 Crown Alley, byr på gode, glemte cocktails og 1920-talls stemning. Temple Bar. www.vintage cocktailclub.com

Café en Seine-Dawson Street. Parisisk eleganse og art deco møter irsk pubkultur. www.cafeenseine.ie

/

Spis godt!

Pig‘s Ear, 4 Nassau Street, irsk 
tradisjonsmat. www.thepigsear.com

Eden Bar og Grill-7 South William Street. Utrolig god mat. www.edenbarandgrill.ie

Fade Street Social - gastrobar med nydelig mat på Fade Street. www.fadestreetsocial.com

Du må selvsagt også på pub.

Reisefakta

 

Annonse