Annonse
Har du en hemmelig drøm om å være drag queen for en kveld? Det kan Airbnbs nye lokalverter fikse!

Glam Kitch Disco Queen

KOMMENTAR: Paraplyguidenes tid er over. Nå står tusenvis av gøyale lokalguider klare til å vise deg det særeste og kjæreste de vet om!

Annonse
Reise

 

Sightseeing handler ikke lenger om paraplyguider som spyr ut historiske fakta, mens du kveler et gjesp og prøver å se interessert ut. Hva med en natt som Glam Kitch Disco Queen i Los Angeles? Eller en sumobrytingsleksjon i Japan? Airbnb, som både omformet måten vi overnatter på når vi er ute og reiser, rullet nylig for alvor ut sitt nye store satsingsområde: Airbnb Trips, som også vil formidle lokale opplevelser. Konseptet er lagt over samme type lest som overnattingsbiten – her kan hvem som helst tilby omtrent hvilken som helst opplevelse til reisende.

I praksis er Airbnb Trips delt inn i tre kategorier:

«Opplevelser», som kan være alt fra klovnekurs i USA eller trøffeljakt i Italia til muligheten til å lære deg «upsycling» på et designstudio i Sør-Afrika. Eller å bli med «Mr Makover» på en full dag med styling og shopping i Japan. Andre verter inviterer deg rett og slett hjem på en typisk lokal middag.Du kan også filtrere opplevelsessøkene på interesser, som «kunst», «mat & drikke», «historie», «sport», «moro» eller linkende. De har også en egen kategori kalt «sosial impact», der non profit-organisasjoner som for eksempel Nelson Mandela-stiftelsen tilbyr innsiktsfulle opplevelser med et formål. Det tilbys både timelange opplevelser og opplevelser som går over flere dager, som for eksempel et motefotograferingskurs i Paris. Du vil kunne avbestille opplevelsen innen 30 dager før den skal finne sted uten avbestillingsgebyr.

«Steder», som er Airbnbs innsideguide. Her kan du finne tematiserte guider skrevet av lokale kjennere og Airbnb-verter, som for eksempel en pianist som skriver om hvor du skal høre bra musikk i Havanna, eller en bartender som forteller deg hvor du finner det beste utelivet. Her vil det også etter hvert komme nedlastbare audio- og GPS-turer rundt i byene. Dette er foreløpig bare tilgjengelig i Los Angeles, gratis. Her vil du også kunne finne informasjon om aktuelle «Meetups», der den lokale restaurant og utelivsbransjen inviterer sammen dem som vil på en sammenkomst.

«Hjem», som er den tradisjonelle overnattingsformidleren, der du kan leie et av de rundt tre millioner stedene som tilbys på plattformen.

Konseptet med opplevelsesformidling er ikke nytt, det finnes i dag allerede en rekke nettsteder som tilbyr det samme, blant annet lokalii.com, toursbylocals.com, trip4real.com, Vayable.com, Letsplayplanet.com, eller norske Booknanook.com, som ble lansert i vår, og har Norge og Skandinavia som nedslagsfelt. De internasjonale plattformene har også det beste og mest geografisk varierte tilbudet av opplevelser fortsatt. Men med Airbnbs utrulling av sin «Verden av turer», har de fått seg en seriøs konkurrent. For med den rålekre designen med filmposteraktige «reklameplakater» for hver opplevelse, ratinger og muligheten til å kommunisere med guiden direkte (du kjøper ikke bare en pakke, som mange andre steder), er dette selvsagt ekstremt proft gjennomført. Verter, og de som vil booke, må identifisere seg gjennom å laste opp ID i form av pass, førerkort eller annen offisielt godkjent identifikasjon, og ta en selfie i real time for å vise at du er riktig person – noe som de hevder er bra for sikkerheten. Men det representerer også definitivt et stort personvernsproblem, da de både lagrer bildet og deler informasjon om deg med tredjeparter, ifølge New York Times.

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseseksjon

Foreløpig har Airbnb bare rullet ut konseptet i 13 storbyer – men til neste år regner de med å ha minst 50 byer i portofolioen. Og dette er bare begynnelsen. Airbnb ønsker nemlig å ta en enda større bit av reisekaka. De siste årene har de inngått kompaniskap med flere flyselskaper, blant annet Delta og Virgin, for å gi reisende som booker opphold gjennom dem bonuspoeng hos dem. Snart vil også brukerne kunne gjøre reservasjoner på restauranter gjennom et samarbeid med bookingplattformen Resy, og de ønsker også å begynne med å formidle alt fra bilutleie til dagligvareleveranser og flyturer, ifølge New York Times. Alt dette gjør at Airbnb er i ferd med å gjøre deg til et av verdens største og mektigste fullblods reiseselskaper. Viktige internasjonale reiseanalytikere spår at selskapet snart vil puste noen av verdens største reisebookingnettsteder, som Expedia, i nakken.

Annonse