Kultur

Gatekunstens hovedstad

Grensene mellom gatekunst og gallerier smuldrer opp i Berlin. - Kvaliteten har aldri vært høyere, sier initiativtakerne til en av dagens mest besøkte attraksjoner i Berlin: The Haus.

Bilde 1 av 10

Tiden da gatekunst ble likestilt med simpel vandalisme er forbi. I dag blomstrer «street art» på alle hold og fungerer som et speilbilde på byens kulturelle, politiske og historiske tilstand. Bra gatekunst reflekterer byens sjel – og ingen steder er dette mer tydelig enn i Berlin.

Mange har allerede besøkt verdens største og mest kjente utendørsgalleri for urban kunst, East Side Gallery. Hundrevis av kunstnere har fått sette sitt preg på den kilometer lange biten av berlinmuren som står igjen som et symbol for frihet langs bredden av Spree i Friedrichshain.

I dag er muren et opplagt stopp på de utallige street art-turene man kan melde seg på i Berlin, som tar for seg alt fra Kreuzbergs utsmykkede fasader til det røffe Urban Spree-området, der man nærmest drukner i gatekunst. I september får Berlin til og med sitt – og verdens – første permanente gatekunstmuseum. Men den som vil se street art i Berlin holder det å løfte blikket. For det finnes overalt.

Men gatekunsten har også funnet veien innendørs i den tyske hovedstaden.

Byens heteste severdighet

Der de tre velstående berlinbydelene Schöneberg, Charlottenburg og Tiergarten møtes, et steinkast fra Zoo og KaDeWe, strekker det seg en lang kø foran et slitent kontorbygg. På den grå fasaden lyser en enorm «H», fylt med graffiti i alle regnbuens farger.

– Jeg visste at dette kom til å bli stort, men ikke så enormt som dette! Politiet måtte stenge gaten på åpningsdagen, fordi det var for mye folk. Vi har hatt besøk av TV og radio fra Tyskland, USA, England, Japan og mange andre steder fra hele verden. Og våre guidede turer er fullbookede én uke i forveien, forteller Kimo von Rekowski fornøyd.

Han er medlem av street art-kollektivet die Dixons, som er initiativtakerne til vårens heteste turistmål i Berlin, The Haus. I et tidligere bankbygg har gatekunstnere fra 17 land fått boltre seg fritt i åtte uker over 10.000 kvadratmeter, fordelt på 80 rom og fem etasjer. 1. april åpnet utstillingen, som vil tilintetgjøres i august – som all forgjengelig gatekunst.

Materialer og øl

Vi går opp trappene til andre etasje og møtes av en kakofoni av veggmalerier, seriefigurer, stensilkunst, typografi, fantasiverdener, fotografi, skulpturer og abstrakte verk. Korridoren er et psykedelisk mesterverk i svart-hvite striper, som har krevd kilometervis med teip.

– Vi stilte alle materialene og en masse øl til disposisjon og sa: «Gjør det dere vil, så lenge dere følger våre to regler: Det dere lager skal holde høy kvalitet – og ingen slåssing». Mange av kunstnerne er konkurrenter til daglig, men det har gått kjempefint. Energien har vært fantastisk! sier Kimo.

I et «Alice i eventyrland»-lignende rom har kunstnerne plassert trær og grener, og vi famler oss gjennom en skog av remser hengende fra taket. En vegg er dekket av geometriske mønstre laget av tråd, som skinner i UV-lyset. Et annet rom byr på en gigantisk pornografisk kreasjon som ser ut som et oljemaleri. I et fotballrom skyter barn baller mot et mål.

Like ved siden av finner vi Guillermo S. Quintanas revir. Den mexicanske kunstneren har stått for utsmykningen av etasjens toaletter, som har fått store hodeskaller formet av blomster på dørene. I korridoren utenfor har han satt sitt preg med teip i neonfarger.

Varierte reaksjoner

– Å jobbe så hardt for noe som så skal forsvinne, er fantastisk! Det tvinger deg å være i nuet, sier han, og henviser til at alt vil bli ødelagt og fjernet når utstillingen er over i august. Da skal bygningen skal bli til luksusleiligheter.

Mexicaneren skal straks være guide for sin første gruppe i huset, men har allerede rukket å treffe mange besøkende.

– Reaksjonene er herlige! Barna kan ikke tro det de ser. Og så har du gamlingene som sier «Usj! Det der ville jeg ikke hatt på veggen hjemme», mens andre mener det totalt motsatte. Men det er det som er så morsomt. Man får også lov til å berøre kunsten og skape sine egne ideer og tanker, sier han.

Han tror The Haus kan være en øyeåpner for dem som ikke har en idé om hva street art egentlig handler om.

– Det er viktig at gatekunsten får komme inn i en bygning og vises fram, slik at folk innser at det er ekte kunst. Det gir også en større forståelse for verkene man ser utendørs.

Mer fargesprakende

I rom etter rom fortsetter opplevelsene. Verkene nekter å bare holde seg til veggene og kryper gjerne over i den tredje dimensjonen. Ett opprevet teppe brer seg ut i rommet som en regnbue. I et annet, totalt mørklagt, rom sitter en «person» i hettegenser med ryggen mot oss, kun opplyst av en mobiltelefonskjerm. Etter hvert som øynene tilpasser seg mørket oppdager vi at speil i rommet får han til å multipliseres til det virker som han er overalt rundt oss.

Mens vi beveger oss rundt i de siste rommene og prøver å sortere alle inntrykkene forstår vi at gatekunsten i dag er en bred uttrykksform.

– Street art har utviklet seg mye og kan by på fantastisk kvalitet. Vi ønsker mer respekt og anerkjennelse for at dette er ekte kunst. Og folk begynner å forstå det. Vi har faktisk fått mye støtte fra myndighetene. Nå er vi i dialog om å gjøre hele Berlin enda mer fargesprakende med hjelp fra kunstnere fra hele Europa, sier Kimo.

– De har forstått at Berlin er gatekunstens hovedstad!

Flere steder å oppleve gatekunst i Berlin:

Urban Spree

For gatekunstfrelste er Urban Spree i Friedrichshain obligatorisk. Dette 1700 kvadratmeter store området, et steinkast fra U- og S-banestasjonen Warschauerstrasse, har som mål å skape et artistisk rom tilegnet urban kultur. Foruten et galleri for urban kunst, er også bygningene i dette røffe kvartalet dekket av eksempler på den beste gatekunsten Berlin har å by på. Her finner du også flere barer og konsertsteder, klatrevegg og helsestudio. www.urbanspree.com

East Side Gallery

Langs bredden av Spree i Friedrichshain ble 1316 meter av berlinmuren forvandlet til East Side Gallery på 90-tallet. I dag er det verdens største utendørsgalleri for gatekunst. Muren er dekket av over hundre malerier av kunstnere fra hele verden, som har skapt et helt unikt minnesmerke. Muren går mellom S-banestasjonen Ostbahnhof og U/S-banestasjonen Warschauerstrasse. www.eastsidegallery-berlin.de

OPEN WALLS Gallery

Et av Berlins mest velrenommerte kunstgallerier ble startet av et fransk par, som etter en suksessfull soloutstilling med en gatekunstner, innså at de var på sporet av noe helt spesielt. I dag fokuserer de utelukkende på gatekunst i alle former, og har skapt seg et navn ikke bare i Berlin – men i hele verden. Ta U-banen til Rosenthaler Platz eller S-banen til Nordbahnhof. www.openwallsgallery.com

Kreuzbergs gater

Bydelen som en gang lå farlig nær muren, er i dag Berlins heteste områder for de unge og kreative, og et midtpunkt for gatekunsten. Her finner man f.eks. en av byens eldste vedlikeholdte veggmalerier, «Astronaut Cosmonaut», av den franske gatekunstneren Victor Ash. I år fyller astronauten på hjørnet Mariannenstrasse/Skalitzerstrasse ti år. For å se de nyeste og beste arbeidene kan man melde seg på en guidet tur, som for eksempel hos Alternative Berlin, der du også får prøve å lage din egen gatekunst. www.alternativeberlin.com

Berlin Street Art Museum

I september åpner Urban Nation, verdens første museum for street art, i Berlin. Akkurat nå pågår byggearbeidene i Bülowstraße 97 ved U-banestasjonen Nollendorfplatz. På innsiden vil det bygges sju meter høye vegger som skal dekkes med veggmalerier, og på utsiden vil det bli montert paneler som gjør det mulig å flytte på kunstverkene. I dag er bygningen dekket av stillaser med ulike kunstverk malt på en duk, så selv om de ikke har åpnet er det allerede kunst på plass. Museet kommer til å tilby seminarer, workshops og atelierer til kunstnere når det åpner til høsten. www.urban-nation.com

Mer fra Dagsavisen