Marit Ekre er åttende generasjon på Nordre Ekre i Heidal. Sammen med kokkemann Øyvind Johansen fra Drammen lager de norsk gårdsmat med urban vri. FOTO: CHRISTINE BAGLO

Gårdsgourmetene

Det er ikke bare i byene du får norsk mat i toppklasse. På Nordre Ekre i Heidal kan du kjenne smaken, lukten – og følelsen – av det ekte Norge. Og overnatte i sjelfulle stuer fra 1700-tallet.

 

– Vi lager mat vi liker selv, flirer Øyvind Johansen.

Drammensgutten ble bergtatt av gudbrandsdalsmøya Marit Ekre, som tok ham med seg hjem til familiegården Norde Ekre i fjellbygda Heidal, et par mil unna Otta.

– Det var vel ikke akkurat planen da vi møttes … Men det lå vel i kortene at jeg skulle ta over etter hvert, sier Ekre, åttende generasjon Ekre, som sammen med mannen har reist rundt i mange land.

Reisingen, kombinert med kokkeutdannelser, ga inspirasjon til å fjonge opp gården der familien hennes har huset veifarende turister siden 1988. Før var det bare bjellekuklang å høre på tunet.

Gammelt utenpå

På utsiden framstår de solsvertede, verneverdige tunbygningene fra 1700-tallet som like autentiske som før, men rommene har fått en modernisering, selv om alt er holdt i tradisjonstro stil. Mange av rommene har nydelige, tunge tresenger med flotte utskjæringer. Det er også en felles «bibliotek-lounge», der gjestene kan slappe av.

– Det er mange arkitekturinteresserte som reiser i området, siden det er spesielt mange flotte, velbevarte gamle tun her. I gamle kirkebøker har vi funnet ut at Ekre-gårdene har røtter kanskje så langt tilbake som 900-tallet, forteller Johansen.

Derfor blir Heidal ofte kalt Norges største levende museum.

Fjøsrestaurant

Ute råder gårdsidyllen. En gammel rød gråtasstraktor står og vipper på kanten av jordet. Det er dørgende stille og dufter godt av saftig gress og grønn skog da vi er på besøk.

Det er også ypperlig kost for de mange utegående dyrene i dalen, som ofte ender sine dager på en tallerken nede i det gamle fjøset. Det er nå ombygd til en sagnomsust restaurant, selv om den ikke har vært åpen lenger enn siden 2013. Fokuset er på «urban gourmetmat med lokale røtter».

– Vi lager en ny meny hver dag, som består både av lokale råvarer og annet godt. Blant annet bruker vi lam fra Stensgård i Skjåk og and fra Norsk Gårdsand, forteller Johansen.

En av dagens menyfristelser er foie gras av andelever med rabarbra og eple fra gården og panna cotta av yoghurt Avdem Gårdsysteri på Lesja, med sorbet og tindevedgelé.

Gourmetsyltetøy

I tillegg lager det driftige paret en rekke matprodukter som er å få kjøpt i gårdsbutikken, som er åpen daglig i sommerferien. For eksempel deilig syltetøy med litt uvanlige ingredienser, som skogsbær med vanilje og anis, tyttebærsyltetøy med konjakk og rosiner i portvinssirup.

Mange av disse er ypperlige å bruke til de mange håndverksostene som produseres i området, og som garantert vil havne i magen din enten under gårdsfrokosten eller som en del av den tre-fire retters menyen som serveres om kvelden.

Da dalens ysteri ble lagt ned, tok lokale krefter opp pinnen, startet sitt eget håndverksysteri og i dag produserer den landskjente mysosten Heidalsost.

– Den er en blanding av ku- og geitemelk, en mild variant av gudbrandsdalsosten, forteller Johansen.

Osten stappes for hånd i treformer laget av en lokal treskjærer. I gamle dager hadde alle gårdene sine egne mønstre. Ostene kan kjøpes på lokalbutikkene i dalen.

Kokkene serverer også nydelig geitebrie fra Valbjør Gård.

Føler du for å brenne av noen av kalorier før eller etter restaurantbesøket er det gode muligheter for det. Det er fotturmuligheter i de mange nasjonalparkene i nærheten, og nede i dalbunnen har Sjoa gravd ut en av landets beste raftingruter. Juving er en annen populær aktivitet.