Ekstremsportveko har vært arrangert siden 1998, og har utviklet seg til en aktivitetsfestival der både små og store kan delta.

Fyll sommeren med festivaler

Sommeren kan by på festivaler både til vanns, til lands og til fjells. Og det finnes langt mer enn musikkfestivaler å velge blant.

 

– Perioden fra mai til september er høysesong for festivaler, sier daglig leder for Norske festivaler, Anders Rykkja. Organisasjonen representerer rundt 75 av landets festivaler, to tredeler av dem er musikkfestivaler. Men Norge kan by på et større festivalmangfold enn som så, sommerens tilbud omfatter alt fra morellfestival til «hestival».

– Totalt er det rundt 900 festivaler i Norge. Antallet har økt mye de siste 15–20 årene. Mange av dem er på steder der det ellers er vanskelig å lage større arrangementer, sier Rykkja.

At nesten enhver by og bygd vil ha sin egen festival, er en av årsakene til at Norge har blitt «landet med de tusen festivaler».

Få flere reisetips på Dagsavisen.nos reiseside

– En viktig forklaring på at vi har så mange festivaler her i landet, er at de fleste er små og lokale. De er ikke drevet av et ønske om økonomisk gevinst, men for å skape noe for lokalmiljøet, sier professor i sosiologi ved NTNU, Aksel Tjora. Han har vært redaktør for boka «Festival! Mellom rølp, kultur og næring».

– Festivalene er gjerne knyttet til det lokale kulturmiljøet. En del er rotfestet i bygdekultur. Før kalte man det gjerne bygdedager: Noen ekstra festlige dager da det er mye liv og røre i bygda, sier han, og opplyser at antallet festivaler ser ut til å ha flatet ut, mens antall besøkende har økt.

– Folk er nok blitt flinkere til å oppsøke de tilbudene som er. Samtidig har festivalene blitt flinkere til å tilpasse seg et bredere publikum, med aktiviteter for både barna og de eldre, sier han. (NTB Tema)

 

Her er litt av hvert å velge i

Norsk fjellfestival i Romsdalen, 10.– 17. juli

Norsk Fjellfestival blir i år arrangert for 18. gang. Foruten et stort tilbud av felles fjellturer kan festivalen blant annet by på ulike foredrag, bryggedans og kurs om temaer som utendørs matlaging, fotografering, klatring og havpadling. Barna har selvfølgelig også tilbud om et bredt spekter av aktiviteter.

Les mer: Norsk-fjellfestival.no

Skalldyrfestivalen i Mandal, 10.– 14. august

Skalldyrfestivalen er en tradisjonsrik matfestival hvor hele Mandal sentrum stenges og gir rom for et yrende folkeliv. Her kan du spise god sjømat og gå på konserter. Hele Bryggegata er fylt med restauranttelt, og sentrum byr på musikk, tivoli, utstillere og nattåpne butikker.

Les mer: Skalldyrfestivalen.weebly.com

Karlsøyfestivalen 5.– 10. juli

Karlsøyfestivalen i Nord-Troms kaller seg en fest for og en feiring av alle positive motkrefter. Den skal være en markering av motstand mot et samfunn der de viktigste verdiene er lønnsomhet, konkurranse og grådighet. Her kan du delta på ulike seminarer og workshops, få med deg konserter og spise gratis middag fra folkekjøkkenet. Festivalen har også sin egen familiecamp.

Les mer: Karlsoyfestivalen.wordpress.com

Dyrsku’n i Seljord, 9.– 11. september

I hele 150 år har det vært dyrskue i Seljord, og i år er det dermed duket for jubileumsfeiring av et av Norges største og eldste arrangement. Husdyrutstillinga står fortsatt sentralt, men det er også utstillinger av husflid og håndverk, skogsdrift og annet knyttet til landbruk og bygdeliv. I tillegg er Dyrsku’n blitt en viktig møteplass med underholdning og ulike aktiviteter.

Les mer: Dyrskun.no

Hestivalen i Savalen, 26.– 31. juli

Hestivalen i Savalen på Tynset har blitt en årlig begivenhet for hesteinteresserte folk, først og fremst dem som liker å bruke hesten på tur. Foruten rideturer kan Hestivalen blant annet by på lavvofest, lassokasting, hesteskokasting og hesteflettekonkurranse.

Les mer: Hestivalen.no

Morellfestivalen i Hardanger, 28.– 31. juli

Sentrumsområdet på Lofthus i Hardanger danner kulissene for morellens egen festival. Det største trekkplasteret er NM i morellsteinspytting, hvor både små og store har finpusset på spytteteknikken før den store dagen. I tillegg blir det ulike show, konserter og salgsboder.

Les mer: Morellfestivalen.no

Tankeranglingfestivalen i Hedalen, 28.– 31. juli

Festivalen er inspirert av Arne Næss’ «rangling» i både fjell og tanker. Tankeranglingfestivalen skal være en møteplass for mennesker som vil tenke, samtale, leke og oppleve. Gjennom dialoger, foredrag, naturopplevelser og fordypelse i utvalgte temaer skal festivalen bidra til å bygge nettverk og relasjoner mellom mennesker på tvers av alder, kultur, religion og sosial plattform.

Les mer: Tankeranglingfestivalen.no

Gladmatfestivalen i Stavanger, 20.–23. juli

Gladmat kaller seg den ledende matfestivalen i Norden og skal skape en møteplass for forbrukere og foredlere av mat. Her kan du smake på både nisjeprodukter og oppleve det siste innen mattrender.

Les mer: Gladmat.no

Ålesund Båtfestival, 13.– 16. juli

Arrangøren kaller festivalen en viktig maritim festival og en ramsalt folkefest for byens befolkning og besøkende. Festivalen har tilbud for både små med både utstillere, konserter, underholdning og aktiviteter.

Les mer: Batfestivalen.no

Dei nynorske festspela, 23.– 26. juni

Festspillene avholdes på Ivar Aasen-tunet og andre steder i Volda og Ørsta og er en årlig mønstring av nynorskorientert kultur, representert med alt fra litteratur og nynorskhistorie til musikk og bildekunst. Programmet består blant annet av opplesninger, litteratursamtaler, språkdebatter, prisutdelinger, konserter og kunstutstillinger.

Les mer: Festspela.no

Norsk laksefestival i Surnadal, 23.– 26. juni

Laksefiske står selvsagt i festivalens sentrum, med blant annet fiskekonkurranse med 30.000 kroner til vinneren. Samme sum går til den som vinner det tradisjonsrike andeløpet: Et tresifret antall badeender kastes i elva Surna, den som «svømmer» raskest vinner. Festivalen kan også by på konserter, show og annen underholdning.

Les mer: Norsklaksefestival.no

Seljordfestivalen, 6.– 10. juli

Seljordfestivalen ble tidligere kalt Dansebandfestivalen i Seljord, og kan fremdeles by på mye dansbar musikk. Av andre aktiviteter kan nevnes humorshow, dansekurs, kurs i ølbrygging og fjellturer.

Les mer: Seljordfestivalen.no

Ekstremsportveko på Voss, 26. juni–3. juli

Ekstremsportveko er et av verdens største ekstremsportarrangement. I tillegg til å være en sportsfestival med konkurranser for profesjonelle utøvere, er det også en musikkfestival og aktivitetsfestival. Her kan både barn, ungdom, voksne og eldre prøve seg på ulike friluftsaktiviteter av mer og mindre ekstrem karakter.

Les mer: ekstremsportveko.com

Tomatfestivalen på Finnøy 19.– 21. august

Hvert år ser man bilder av den elleville tomatfestivalen i Spania, men også Finnøy har sin egen tomatfestival. På Finnøy dyrkes det mest tomater i hele landet, og festivalen har faglig fokus på tomater i tillegg til underholdning og aktiviteter for store og små.

Les mer: Tomatfestivalen.no