Kultur

Fra fjell til fjord

Det er først etter en tur i høyfjellet at smaken av fjord er best. Kjenn på fjellet og den uendelige utsikten, før du gradvis nærmer deg en vestlandsfjord.

Bruk tid i sommer og opplev historien bak stiene, stølene og høydegårdene du passerer underveis fra fjell til fjord. Du kan også starte vandringen helt nede ved vannkanten og telle høydemeter oppover. Følg gamle ferdsels- eller stølsveier som etter hvert går over i svaberg, stein og ur.

– Jeg synes jo likevel det er finest å starte på toppen og gå nedover. På grunn av kontrastene mellom blå fjord, hvite breer og grønne lier imellom. Da kommer nasjonalromantikken sigende, sier redaktør og forfatter Per Roger Lauritzen. Han har opplevd de fleste fjorder og fjell som forfatter av blant annet bøkene Kyst-Norge, Fjell-Norge og redaktør for DNTs årbøker.

Aurlandsdalen

– Det å gå tur er mye mer enn å bli svett. Du lærer noe underveis og vandrer gjennom historien. Dette er så tydelig i Aurlandsdalen, sier Lauritzen.

Aurlandsdalen ender ved Aurlandsfjorden, en sidearm av Sognefjorden og er kanskje den mest kjente fjell til fjord-ruta i Norge. Denne gamle ferdselsveien var den korteste vei mellom Hallingdal og Sogn. Før i tiden gikk folk fra øverste gård i Aurland til øverste gård i Hol på en dag! Slik er det ikke lenger. Nå er dalen en fin turrute for hele familien og barna får oppleve historie underveis – sammen med naturopplevelsene.

Høyfjellsterrenget ved Finse og Geiterygghytta går etter hvert over i grønnere landskap mot Steinbergdalen og Østerbø. Midtveis på den siste etappen ned til Vassbygd ligger Sinjarheim, som en gang ble regnet som en av de rikeste gårdene i bygda. Nå har elever ved Sogn Jord- og Hagebruksskole praksis her hver sommer.

– Det er jo spor etter folk hele veien. Her har det vært kløvdrift, buføring og gårdsdrift, forteller Lauritzen. Han skulle ønske folk tok seg mer tid når det er så mye å se og oppleve.

– Folk skal nå så langt, men disse turene er så fotogene. Stopp og ta bilder av blomster og detaljer underveis.

En tur ned Aurlandsdalen kan lett kombineres med en tur ut på Nærøyfjorden, som for to år siden fikk plass på UNESCOs verdensarvliste. Gudvangen og Nærøyfjorden er kun en liten busstur unna Aurland.

Geirangerfjorden

Lenger nord, innerst i Storfjorden finner vi også en verdensarv. Geirangerfjorden står også på UNESCOs liste og bør oppleves på nært hold.

– Gå en dagstur fra fjordbredden og opp i bratt vestlandsterreng, oppfordrer Lauritzen. Han skryter av høydegårdene Knivsflå og Skageflå som er restaurert. Storfjordens Venner spiller en viktig rolle for bevaring av fjord- og fjellgårdene her. Og Blomberg, beliggende på en fjellhylle 450 meter over havet er en av de fineste gårdene midtveis ved Geirangerfjorden.

Lustrafjorden

Men forfatteren og turmannen vil ha oss tilbake igjen til Sognefjorden, som er Europas lengste fjord på 20 mil. Innerst i Lustrafjorden – en del av Sognefjorden – stuper Mørkrisdalen og Feigedalen ned. Begge turene anbefaler Lauritzen at vi går ned. For å gå ned Mørkrisdalen må vi først opp fra Mørkri til Åsetevann og derfra inn til selvbetjeningshytta Fast og videre neste dag til Arentzbu.

– Fra Arentzbu og ned Mørkrisdalen blir det villere og villere, brattere og brattere og grønnere og grønnere, beskriver Lauritzen. Vi følger elva ned til bebyggelsen. Vel nede i Skjolden er det full sommer, men på vår tur over fjellet har vi kanskje opplevd både vinter og vår.

En av forfatterens «hemmelige» favoritter, og som han beskriver som en virkelig naturopplevelse, er Feigedalen. En dagstur for litt øvede, ifølge Lauritzen. Vi ordner oss transport opp Tindevegen mellom Turtagrø og Årdal. Herfra går fotturen over Gruvefjellet som har rester etter åpne brudd fra tidlige tiders gruvedrift.

– Tenk hvordan det var å jobbe der midtvinters på 1700-tallet, sier Lauritzen, og henviser til at det i en periode var helårsdrift i gruvene. På denne ruta er det mulig å oppleve Feigumfossen på nært hold. Fossen har et fritt fall 218 meter og er en av de høyeste fossene i Skandinavia! Vel nede ved Lustrafjorden kan du ta en tur til det 200 år gamle Munthehuset eller ut til Urnes stavkirke, som også er et verdensarvsted.

Husedalen

Vandringene vestpå kan gjerne avsluttes i Hordaland langs den gamle stølsveien mellom Stavali i fjellet og Kinsarvik ved Sørfjorden. Denne ruta var også en del av Nordmannsslepa, en gammel ferdselsåre mellom Numedal og Hardanger.

– På Stavali kan du oppleve støling på gamlemåten, her går gamle norske feraser og beiter om sommeren. Fra Stavali og ned Husedalen er det eventyrlige sva og du passerer det ene flotte fossefallet etter det andre, beskriver Lauritzen.

Han ber oss starte denne turen fra toppen av Hjølmodalen og gå inn til Hedlo. Derfra opp Veigdalen til Hadlaskard, kanskje en av de finest beliggende selvbetjeningshyttene på Hardangervidda.

Vi følger hans råd, og når vi ser Stavali i den siste dalen – helt på kanten av Hardangervidda – nærmest aner vi at noe stort er i vente. Fjell til fjord, eller fjord til fjell. Uansett hvilken rute du velger i sommer, bruk tid og kjenn etter.

Mer fra Dagsavisen