Nick Cobb har de siste årene hatt en kometkarriere, med sitt eget spesialshow på HBO.

Følg smilebåndet i New York

Lukk opp latterdøra på komiklubb i New York. Det kan både være billigere, bedre og mer intimt enn Broadway-maskinene. Og mye morsommere!

- New York er verdens hovedstad når det gjelder komedie. Sånn er det bare.

Klubbeier Christopher Mazzilli er ikke i tvil. Vi befinner oss i kjelleren til Gotham Comedy Club i Greenwich Village, Manhattan, i det som nå kalles en av New Yorks mest prestisjetunge komedieklubber.

- Mange byer har en eller to scener der komikere kan leke og utvikle seg. Vi har kanskje 15 eller 20 her. Jeg har ikke helt oversikten, sier Mazzilli.

 

Rimelig og morsomt

Mange ord forbindes med New York, men intimt er sjeldent blant dem. Det er en by som angriper deg fra alle kanter, hele tida, for ikke å snakke om at den kan være hard mot lommeboken. Derfor burde ett besøk til en av byens mange komedieklubber stå høyt på agendaen, ifølge Mazzilli.

- Underholdning er sjeldent billig i denne byen. Et broadwayshow kan koste hundre dollar. Komiklubbene tar som regel langt under halvparten og kan være vel så minneverdige, tipser han.

Av andre enn Gotham er det spesielt Caroline’s på Times Square som skiller seg ut. Den New York-fødte og nå verdensberømte komikeren Todd Barry fra «The Wrestler» og «Flight of The Concords» møter oss i prøverommet, etter å ha fullført et timelangt show for en fullsatt sal.

 

Latterlig stor konkurranse

- Mye av det som gjør New York til et såpass godt miljø for komedie er formatet. I resten av USA er det vanlig å ha en komiker per kveld per klubb. I New York får du gjerne fire eller fem - og på grunn av byens flora av komikere er sannsynligheten stor for at de er veldig, veldig gode, sier han til Dagsavisen.

Mange av disse klubbene er i dag institusjoner med mange tiårs historie, der verdenskjente komikere tok sine første, skjelvende skritt mot scenekanten og legendestatus.

- Den enkle oppskriften på hva som gjør det så bra, er utrolig hardt arbeid, forteller stand-up komiker Nick Cobb, som de siste årene har opplevd stor suksess på New York-scenen.

- For komikere kan arbeidsmiljøet være brutalt. Men publikum er uansett vinnerne her.

reiseliv@dagsavisen.no

 

Topp tre stand-up klubber i New York City

1) Caroline’s Comedy Club, Times Square: Lekegrind for verdens mest profilerte stand-up-komikere siden det åpnet i 1981. Opplever fortsatt stor popularitet, særlig blant turister - på grunn av overraskende intime lokaler i sentrum av Times Square.

2) Gotham Comedy Club, Greenwich Village: Til tross for dens relativt unge alder blir den i dag ansett som en komiscene på øverste hylle, og ett av de mer prestisjetunge stedene en ung komiker kan debutere. Kjent for å være et sted der lokale går. Den 1920-tallsinspirerte cocktailbaren er alene verdt besøket.

3) Comedy Celler, Greenwich Village: En av New Yorks alle heteste klubber akkurat nå. Liten, intim og veldig populær. Reservasjoner er et absolutt must. Kan jevnlig sees på serien «Louie» som ofte er filmet her.