Kultur

Fjongt i Firenze

Kunsten er kanskje Firenzes sjel. Men klærne er byens kropp.

Runde bryster som skamløst velter ut av bølgende kjoler, struttende ryggtavler og bulende lårmuskler. Det meste dreier seg om kropp og sensualitet - og ikke minst makt - i det urbane utendørsgalleriet Firenze, byen der selve gjenfødelsen ble født. Der mennesket og skjønnheten har stått i sentrum helt siden renessansen, og moteguruene sakte, men sikkert, har overtatt plassen for Gud.

Ikke langt fra Davids forførende blikk og sensuelle lemmer, husjer en høyhælt mamma med Prada-veske, fullastet med poser, sine to barn inn forbi den kvalitetsdresskledde dørvokteren i en av byens mest eksklusive motebutikker. Jenta, på en ni-ti år, er kledd i en leopardfuskepels.

Ungt og gammelt

For man begynner tidlig med stiltrening her i byen - både Gucci og mange av de andre mest luksuriøse merkene har egne butikker for barn. Om man da synes det er greit å betale et par tusen kroner for barnehagejeansen. Men italienske moteløveunger ruller seg kanskje ikke så mye i gresset som norske. Dog handler ikke alt om nye fjær.

- Ja, vi liker å kle oss fint her i byen. Men vår familie lever og ånder for vintagemote, forteller den usedvanlig stilsikre familien Mancuso/Rauchenberger, som vi møter i et av byens smug.

Både mor, far og de to guttungene er kledd i lekre klassikere fra 1950-tallet. De er på vei til en stor, årlig vintagemesse som avholdes litt lenger opp i byen.

Velkledd by

Så farsi bella - kle deg opp, du også! Tross alt er dette en by som har basert store deler av sin enorme rikdom på produksjon av tekstiler, ulltøy, og sine gode handelsforbindelser. En by der menneskene har håndverk og kvalitet sydd inn under huden. Og der damene heller vil dø enn å bli sett med allværsjakke i Via della Vigna Nuova.

Om du vil begynne på begynnelsen, kan du se vidunderlig vakre kreasjoner på Galleria del Costume i Pitti-palasset, som byr på et fantastisk overblikk over den italienske motehistorien, med flere enn 6.000 plagg og tekstiler fra 1500-tallet og fram til i dag.

Moteløvenes fødested

Firenze var også fødestedet for den italienske moteindustrien. Guccio Gucci og Salvatore Ferragamo var motorene som satt fart på haute couture-bølgen i 1920-årene.

- Ferragamo kom fra en fattig familie, og var selv nummer elleve i rekken. Som niåring laget han sine første sko til søstrene - som skulle konfirmeres. Det ble hans kall, forteller guiden på Ferragamomuseet.

Siden fulgte en eventyrlig karriere, via skomakerlærling i Napoli og Boston - før han endte opp som Hollywoodstjernenes yndlingsdesigner. Siden kom han tilbake og åpnet sin egen skobutikk I Firenze, der du fortsatt finner hans flaggskipsbutikk. I museet kan du se de ulike skomodellene som berømtheter som Sophia Lauren og Marilyn Monroe har brukt.

Var koffertbærer

I fjor åpnet også et splitter nytt, lekkert Guccimuseum, til ære for byens andre store motesønn. Også Guccio Gucci begynte på gulvet - som koffertbærer på eksklusive hoteller i London og Paris. Her ble han inspirert av den luksuriøse bagasjen han så, og reiste hjem til hjembyen - kjent for de gode lærhåndtverkerne - og startet sitt eget utsalg. I dag er Gucci en av verdens mest kjente (og mest kopierte) merkevarer.

- Vi har en representant som har som fulltidsjobb å reise verden rundt for å finne vintage-Gucci-objekter til museet vårt, forteller pressetalskvinne Claire Hen­­nessy.

Et annet vendepunkt i Firenzes motehistorie kom i 1951. Da arrangerte den velkledde adelsmannen Giovanni Battista Giorgini den første prêt-à-porter-motevisningen i et fasjonabelt privat palazzo. Trendspotterne observerte her italiensk eleganse til langt lavere priser enn i Paris, og siden den gang har ikke et buksebein eller skjortekrage sluppet unna moteindustriens lange, velmanikyrerte negler.

Nye merkenavn

Med flere anerkjente mote- og designskoler innen en ermelengdes avstand, er det også mange andre designere som har slått seg opp i byen. Roberto Cavalli, Emilio Pucci, Patrizia Pepe og Allegri er blant de mest kjente merkenavnene. Sjekk også ut navn som Ermanno Scervino, Sonia Fortuna og jetset-merket Bonora.

Lurer du på om du ser bra nok ut til å tørre å bevege deg inn i de lekre butikkene deres, er vindusutstillingene i seg selv godteri for øyet.

Og er du ute etter å gå ut av ditt gode, gamle skinn - er du også kommet til rett sted. En rekke håndverksbutikker lager fortsatt de mykeste, deiligste skinnprodukter - sjekk rundt markedene eller i området mellom Piazza Santa Croce og Borgo dei Greci. Firenze er også en av de siste byene der du kan få ekte, håndsydde sko.

Og på den litt mer rufsete siden av Arno-Oltrarno finner du mange litt mer alternative designere, samt de gjenlevende håndverkerne i ulike laug.

Gode, gamle

For Firenze handler ikke bare om nye, trendy navn. Det handler vel så mye om gamle. Hos Loretta Caponi har det håndlagede broderiet fremdeles en hedersplass, og under takbuene finner du nattkjoler som smyger seg rundt kroppen som en sexy silkehanske.

- Mange av kundene mine har brukt dem som festkjoler på kvelden også, forteller datteren Lucia Caponi.

Og noen av skattene må du lete litt ekstra for å finne - for de har ikke panoramaglassdører mot hovedgatene.

Pola Cecchi holder til i en litt unnselig bygning ved togstasjonen. Men når du forserer glassdøren, er det som å komme inn i et lite eventyr - med vovede italienske, tidløse kreasjoner til kropp og hode, som til og med får Siv Jensens dildokjole til å blekne. Med englefresker i taket og muranokrystallkroner verd flere italienske årslønner, og fullt av kunst på veggene, viser den blide designeren oss rundt. Sykunsten har hun lært av moren, Giulia Carla Cecchi, som er en av byens store moteikoner, og som moteatelieret er oppkalt etter.

Asiatiske kunder

- Det er ikke så lett for klassiske designere av alta moda i dag, forteller hun.

Søreuropeerne har ikke råd, og nordeuropeerne er nok hakket mer praktisk anlagte i sine plaggvalg.

- De fleste kundene mine i dag kommer fra Japan, Russland og Midtøsten, forteller hun.

Det er også de samme kundene som nå strømmer til de nye og stadig større luksusforretningene i sentrum, sammen med kinesere og andre asiater. Så de alle, med rak rygg, kan promenere ned sidegaten med det passende navnet: Via delle Belle Donna.

christine.baglo@dagsavisen.no

Dagsavisen var invitert av Italias turistkontor.

Trendy godlukt

Inn en dør og opp fire trapper i en grå, bortgjemt gate på den andre siden av elva Arno, finner vi et av byens heteste navn for tida: Parfymemakeren Lorenzo Villoresi.

- Villoresi jobbet tidligere som forsker på antikkens filosofi ved universitet her i byen. Men etter en reise til Midtøsten ble han interessert i duft, og begynte å lage og gi bort egendesignede parfymer på 1980-tallet. Etter det begynte folk å be ham om å lage en egen duft til dem, og så ballet det på seg, forteller kona Ludovica Villoresi.

Hun introduserer oss til de deilige signaturparfymene hans oppe på en praktfull florentinsk glassveranda, med nydelig utsikt over elven og Firenzes røde terrakottatak. Hit kan alle som vil komme opp og få en sniff av Villoresis vidunderlige duftunivers - uten å måtte kjøpe noe.

I 1993 sto den første kommersielle parfymekolleksjonen klar, og i 2006 vant han parfymebransjens «Oscar».

Parfyme handler vel så mye om å gjenskape gode minner fra barndommen, får vi vite. En av bestselgerne er en pudderduft som kan bringe minnene tilbake til Belle Epoque, og lukten av nye dokker og gamle sminkesaker. En annen lukt minner om høy og gress - og den argentinske drikken mate. Parfymen heter da også Yerba Mate. Du kan også booke din egen parfyme-session med Villoresi - til 3.600 euro. Men da får du også en duft for resten av livet …

Lorenzo Villoresi, Via de Bardi 14, parfymeatelier og showroom, åpent man-lør 10-19, men du bør avtale besøk via telefon eller nett, tlf. +39 055 234 1187. www.lorenzovilloresi.it

Reisefakta Firenze

Slik kommer du deg dit:

KLM har åpnet en ny flyrute til Firenze, men du må reise via Amsterdam. Eventuelt kan man fly med Norwegian eller Ryanair til Pisa. Herfra tar det en time med buss fra flyplassen.

Overnatt med stil:

Gallery Hotel Art, luksushotell med fokus på kunst og design, midt i sentrum. Stilig bar og restaurant. www.lungarnocollection.com

Hotel Santa Maria Novella, bo som en fyrstinne i Middelaldren, rett ved en av de fineste piazzaene. www.hotelsantamarianovella.it

Lungarno Hotel, luksushotell med den perfekte Arno-utsikten. Tilhører Ferragamo-familien. www.lungarnocollection.com

På nett: www.firenzeturismo.it

Shoppingtips: Alle de eksklusive varemerkene er representert i de fasjonable gatene Via de Tornabuoni, Via Della Vigna Nuova, Via Roma og i sidegatene. Også Via dei Calzaiuoli og Via del Corso har mange stilige butikker. Om ikke lommeboken tillater luksusshopping, kan du snoke litt rundt i gater som Borgo S. Lorenzo, Via de Cerretani eller Via Panzani - eller kjøpe rimelige skinnvarer ved markedet Mercato di San Lorenzo og Mercato Nuovo. På den andre siden av elva Arno finner du flere litt mer alternative designere.

Mange av butikkene er åpne på søndager.

Salget starter i midten av januar, og varer til ca. 7. januar, og fra midten av juli og ut august.

For dyrt i byen? Ta bussen ut til Barberino Designer Outlet - 40 minutter utenfor sentrum.

Skreddersydde museer:

Museo Salvatore Ferragamo, viser historien om livet til skokunstneren, og godbiter fra samlingen på over 10.000 sko! Piazza Santa Trinita 5/R, www.museoferragamo.com

Museo Gucci, Piazza della Signoria 10, lekkert, nytt museum som fokuserer på vintage Gucci-produkter og Guccis historie. www.gucci.com

Galleria del Costume i Pitti-palasset byr på et fantastisk overblikk over den italienske motehistorien, med flere enn 6.000 plagg og tekstiler fra 1500-tallet og fram til i dag, samt skiftende utstillinger. www.uffizi.firenze.it

Mer fra Dagsavisen