Kultur

Fjelltopper å strekke seg etter

Hva er vel mer tilfredsstillende enn å jobbe litt for utsikten? To fjellgeiter har listet opp sine favorittopper i Norge.

Av Hanna Skotheim, NTB

Hvis du gjør som veldig mange andre nordmenn, oppsøker du fjellet i løpet av ferien. Turer i fjellet er nemlig vår mest populære friluftsaktivitet ved siden av turer i skog og mark, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den nyvalgte styrelederen i Den Norske Turistforening (DNT), Per Hanasand, benytter all sin fritid til å søke ut i naturen. Enten det er på ski over store vidder eller i rask gange opp bratte lier, vil han gjerne innom på en fjelltopp der han kan speide ut over landskapet. Skal han peke ut en favorittopp, må det bli Sandfloegga i Hardangervidda nasjonalpark.

Ida Kathrine Knudtzon Eriksen, en av turjentene på bloggen turjenter.no, trekker fram Innderdalstårnet i Trollheimen. Eriksen skriver om egne turer fra perspektivet til «jenta i gata som er litt over gjennomsnittet glad i å være på tur».

– Jeg liker et allsidig friluftsliv, men hjertet mitt banker litt ekstra for toppturer, både sommer og vinter. Jeg smelter også fort av en god utsikt, sier hun. Helst skal turen ha kombinasjonen fjord og fjell, og den skal gå utenom terrenget de aller fleste andre trasker i.

Ønsker du å bestige en fjelltopp eller ni, kan du ta en titt på anbefalingene til fjellentusiastene Hanasand og Eriksen.

LAVTERSKEL: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen må ikke springe opp på de høyeste toppene for å ha det bra. - Til daglig nyter jeg heller lavterskelturer som gir gode hverdagseventyr. FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen   FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen /

Ida Kathrine Knudtzon Eriksen

Ni topper på topp:

Sandfloegga – Hardangervidda

Sandfloegga er et av de høyeste fjellene på Hardangervidda. På en klar dag kan du være heldig å få utsikt til blant annet Hardangerjøkulen, Hårteigen, Gaustatoppen og Vesle Nup.

Utgangspunkt for denne turen er Haukeliseter. Turen er aller best på ski om vinteren, ettersom det er et stykke til toppen, ifølge Per Hanasand.

Hvordan komme seg dit: Buss til Røldal, og eventuelt taxi inn til Valldalen.

Varighet: 10 timer

Les også: Sommerens beste padleturer (+)

Innerdalstårnet–Trollheimen

– Fjelltoppen ligger i Innderdalen. Der finner du flotte, spisse fjell og vakre fossefall som en ellers bare kan drømme om, forteller Ida Kathrine Knudtzon Eriksen.

Hun beskriver Innerdalstårnet som selve diamanten.

– Den glitrer og ser nesten helt uoppnåelig ut. Det er nettopp derfor jeg synes dette er en fantastisk tur. Du får kjenne på god mestring ved å bestige Innerdalstårnet.

Hvordan komme seg dit: Nordfra på Fv 670 via Surnadal og fergetur fra Kvanne til Rykkjem. Videre til Ålvundeid. Vest- eller sørfra på Rv 70 til Ålvundeid. Ved Ålvundeid, følg skiltene til Innerdalen. En mil lengre inne i dalen er det en times spasertur inn til hyttene.

Varighet: 7 timer

VAKKERT: - En tur til Innerdalstårnet i vakker natur er virkelig å anbefale, mener Ida Kathrine Knudtzon Eriksen. 
FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen  FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen /

Innerdalstårnet. FOTO: IDA KATHRINE KNUDTZON ERIKSEN

Snøhetta–Dovrefjell

Snøhetta ble lenge antatt å være Norges høyeste topp, og spiller en vesentlig rolle i nasjonalromantikkens hyllest av «Fjell-Norge».

– Når du kommer inn mot giganten som ligger så alene, forstår du hvorfor Snøhetta har fått en så spesiell plass i Fjell-Norge, sier Hanasand.

Hvordan komme seg dit: Buss eller tog til Kongsvold. Alle tog på Dovrebanen stopper på Kongsvold.

Varighet: 1 til 2 dager

Les også: Slik unngår du å bli bitt og stukket i varmen (+)

Knutshøe–Jotunheimen

– Knutshøe i Jotunheimen er mindre kjent enn naboen Besseggen, men er minst like fin. Og du slipper å gå i kø, sier Eriksen.

– På Knutshøe får du naturens vakreste farger på alle kanter. Grønt og blått vann og elver som står i nydelig kontrast mot lyng, berg og grønn, frodig mark, legger hun til.

Hvordan komme seg dit: Enklest er bil langs riksvei 51 over Valdresflya. Gode parkeringsmuligheter ved rasteplass.

Varighet: 5 timer

JOTUNHEIMEN: Knutshøe ligger i Jotunheimen, ved Gjendesheim og Valdresflye. Fjelltoppen er en av Ida Kathrine Knudtzon Eriksens favoritter. 
FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen  FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen /

Knutshøe i Jotunheimen. FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen

Slogen–Sunnmørsalpene

Midt i Sunnmørsalpene ligger den imponerende toppen Slogen. Til tross for sitt spisse og bratte utseende er toppen relativt enkel å bestige, ifølge Hanasand.

– Etter litt klyving mot slutten vil du nå toppen og få et fantastisk skue til tindene rundt og de irrgrønne dalene dypt nede ved Hjørundfjorden, sier han.

Vil du ha med deg barn, passer det å sove over på den selvbetjente Patchellhytta øverst i Habostaddalen før du bestiger toppen neste dag.

Hvordan komme seg dit: Buss til Brunstad i Sykkylven. Derfra går du til Patchellhytta gjennom Brunstaddalen. Kjører du bil, starter du enten ved Liasætra (bomvei kr 50), Brunstad, Øye eller Urke.

Varighet: 4 1/2 time

Dønnamannen–Dønna

– Dette er favorittfjellet mitt langs Helgelandskysten. Her starter du rett på stigningen, og den gir seg ikke før du er kommet til topps. På toppen står du midt i havgapet og ser utover på småøyer og kjente perler som De sju søstre og Træna, sier Eriksen.

Hun anbefaler å ta turen til Dønnamannen en sommernatt.

Hvordan komme seg dit: Rute 1, via Breivika/Hagen: For å komme til Breivika, kjører du til Bjørn og videre mot Solfjellsjøen. Sving til venstre ved skiltet «Breivika» og kjør til enden av veien.

Rute 2, via Einvika/Hagen: Kommer du fra Herøy, må du kjøre over en bro som binder Herøy og Dønna sammen. Det er 15 km fra Bjørn på Dønna til Einvika.

Varighet: 4–6 timer

BRATT: Turen opp til Dønnamannen er bratt. Det er derfor viktig med gode sko som har godt feste. 
FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen  FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen /

Dønnamannen. FOTO: IDA KATHRINE KNUDTZON ERIKSEN

Segla–Senja

– Skal du på topptur i Nord-Senja, bør et besøk til denne toppen stå øverst på lista. Opplevelsen på toppen er noe av det råeste Senja har å by på, sier Hanasand.

Stien og merkingen fra Fjordgård til topps av fjellet er tydelig. Tør du kikke nedfor stupet fra toppen, ser du 600 meter ned til Mefjorden.

Hvordan komme seg dit: Fra Finnsnes kjører du over Gisundbrua til Senja. Ta til venstre rett etter brua og kjør i retning av Senjahopen. Ta av til høyre mot Fjordgård etter Mefjordvatnan. Fra sentrum av Fjordgård er det tydelig skilting til starten av turstien.

Varighet: 3 1/2 time

FAVORITT: Det er mange som har Segla i Senja som sitt favorittfjell, ifølge styreleder i DNT, Per Hanasand. 
FOTO: Sindre Thoresen Lønnes  FOTO: Sindre Thoresen Lønnes /

Segla i Senja. FOTO: SINDRE THORESEN LØNNES

Hornelen, Bremanger

Hornelen, Europas høyeste sjøklippe, er virkelig verdt et besøk, mener Eriksen.

– Følelsen av å stå på toppen av den 860 meter høye sjøklippen er helt fantastisk, sier hun.

Ettersom turen for det meste foregår på steinur, er det viktig med gode fjellsko.

Hvordan komme seg dit:

Fra Måløy: Ferge til Oldeide. Følg bilveien fram til første kryss for så å ta til venstre. Følg veien fram til skilt mot Berle. Etter tunnelen tar du første avkjørsel mot venstre og følger den smale veien gjennom en kort tunnel helt til du ser et nytt skilt mot Hornelen.

Varighet: 5 timer

Les også: Nordmenn knuser naboene i feriebudsjett

Rørsethornet–Midsund

Ved Rørsethornet på Otterøya vest for Molde finner du Norges lengste steintrapp, med 2200 trappetrinn. Mot toppen av Rørsethornet kommer du ut på en egg som kan føles luftig for noen.

– Du kan gå videre mot Ræstadhornet. Da må du gå over en spenstig egg, som er enda mer luftig. Der vil du få en deilig følelse av fjell som møter hav, sier Eriksen, som anbefaler å gjøre det til en rundtur.

Hvordan komme seg dit: Fra Molde-siden til Solholmen på Midsund: Ta til høyre og kjør langs nordsiden av øya. Kjør forbi Ræstad og Rørset og finn en parkeringsplass på høyre side idet veien svinger sørover mot Rakvåg. På motsatt side av veien skal det være et skilt mot Rørsethornet.

Varighet: 3 1/2 time

INNGANG: - Rørsethornet i Misund er en fantastisk topp. Du vil ha fantastisk utsikt hele turen, sier Ida Kathrine Knudtzon Eriksen, blogger på turjenter.no. 
FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen   FOTO: Ida Kathrine Knudtzon Eriksen /

Rørsethornet i Misund. FOTO: IDA KATHRINE KNUDTZON ERIKSEN

NB: Varigheten på turene er beregnet ut fra gangtiden til en voksen mann i god form uten pauser.

Flere fjelltopper verdt å bestige

Katthammaren (Strandkolvet)–Eikesdalen

Romsdalseggen–Åndalsnes

Midtre Gjevillvasskammen–Trollheimen

Trohornet–Steigen

Vågakallen–Lofoten

Møysalen–Hinnøya, Lofoten/Vesterålen

(NTB)

Mer fra Dagsavisen