Kultur

Fjellferie i siste liten

Det er ikke for sent å få til en minneverdig høstferie med barna. Den norske fjellheimen er lett tilgjengelig og har alltid plass til flere.

Bilde 1 av 4

– Hva som er så fint med å ta familien ut? Jeg er ingen romantiker. Jeg er realist og pragmatiker. Å være hjemme i leiligheten med barna en hel dag er helt ille. Det blir bare kok og krangel, sier Kjetil Østli, journalist, forfatter og gründer av naturmagasinet Harvest.

Østli liker å ta med barna ut i naturen. Han mener at de orker mer enn vi tror, og at det gjerne er foreldrene som er feige.

Fint ute

– Vi er alltid litt kulere med hverandre når vi er ute, og ekstra kule etter å ha blitt slitt slitne på tur. Så vi må ut. Jeg har fire barn nå, så det er desto viktigere å komme seg litt ut. Vi er jo nesten alltid inne ellers. Inne på kontor, inne på skole, inne, sier Østli.

Familieturer i fri natur betyr ikke at man må drasse med seg telt. Den Norske Turistforening (DNT) har mer enn 500 turisthytter spredd over hele Norge, både betjente og ubetjente.

– Vi har plassgaranti på hyttene våre og avviser ingen. Og skulle det ikke være en ledig seng, har vi mange madrasser. Plass får en alltid! Men er dere to eller flere, kan det være lurt å bestille i forkant på betjente hytter, sier Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening. Hun har mange forslag til barnevennlige fjellturer, men påpeker at turene hun anbefaler, er fine for alle.

– De aller sprekeste kan legge inn en topp underveis eller ta en omvei eller to for å gjøre ruta lenger, Stephansen.

Dagsturer

– I Vassfaret i Oppland kan man gå fra skogkledde daler og opp på snaufjellet. En bra sted å starte fra er Fønhuskoia. Da kan man ha hytta som utgangspunkt for dagsturer og aktiviteter i området, og det er mulig å padle kano. Denne hytta må bookes, sier Mari Stephansen.

Hun anbefaler også Sunnmørsalpene i Møre og Romsdal:

– Gå fra Liasætra til den populære og vakkert beliggende Patchellhytta. Det er en lettgått og fin familietur.

Ryfylkeheiane i Rogaland er en annen av Stephansens familievennlige favoritter.

– Dere kan ta turen fra Øvre Moen til Stranddalshytta. Her beveger dere dere gjennom et spennende, småkupert fyllittlandskap der den rødmalte hytta er synlig store deler av turen.

Passer det bedre å ta fjellferien i nord, vil Stephansen slå et slag for Rostahytta i Indre Troms.

– Rostahytta ligger nord i Indre Troms, nær svenskegrensa. Den er et flott dagsturmål for små og store, 1,5 timers gange fra bilvei.

Tre-fire dagers turer

Ønsker man en tur over flere dager, trekker Stephansen fram Langsua i Oppland, som man kan kjøre til enten via Lillehammer eller Valdres.

Hun anbefaler at man parkerer ved Storeskag. Herfra kan man gå videre til Skriurusten, via Haldorbu og tilbake igjen til Storeskag. Dagsturene er på cirka én mil.

– Terrenget veldig lettgått og barnevennlig. Det er lite stigning, hyttene ligger tett, og man ser langt, helt til Jotunheimen, sier Stephansen.

Femundsmarka i Hedmark byr på vidder og kroket furuskog.

– Et bra utgangspunkt er Femund Fjellstue i Elgå ved Femunden. Fra denne hytta kan man gå til Svukuriset, en avstand på åtte kilometer. Fra Svukuriset er det fint å gå til Stor-Svuku og tilbake igjen til Svukuriset samme dag, det blir en tur på 12 kilometer. Så returnerer man til Femund Fjellstue dagen etter.

Fjell og vidde

Rondane er et populært område for fjellturer i Oppland. Stephansen anbefaler Rondvassbu som et godt utgangspunkt. Hit kommer man for eksempel etter å ha parkert ved Spranget, som er fem kilometer unna. Så kan man enten bruke Rondvassbu som base, eller gå en runde med overnatting på Bjørnhollia og tilbake igjen.

Østli slår et slag for Finse på Hardangervidda.

– Finse er alltid kult. Ta toget til Finse. Det er jo ingen biler der, det gir en «Vanilla Sky»-aktig følelse. Ellers er det jo biler overalt. Derfra kan man gå turer til nuter, fjell, vann og isbreer. Finse leverer alltid.

Jotunheimen kan by på utfordringer for alle. Ønsker man en barnevennlig tur, foreslår Stephansen at man starter ved Fondsbu som ligger i den sørlige delen av Jotunheimen, ved Bygdin. Derfra kan man gå en tur på drøyt 1,5 mil til Gjendebu. Neste dag videre Olavsbu, og så tilbake til Fondsbu.

– De to første dagsmarsjene er ganske flate, mens den siste har litt mer stigning, sier hun.

Her skal man være oppmerksom på at det kan komme snø på denne tida av året.

Østli mener at det går glatt om man bare er litt smart i forberedelsene. Han anbefaler å ordne med sekk og mat dagen i forveien, for å slippe stresset i timene før man skal på sykkelen, i bilen eller med toget.

– Og spør aldri: Vil dere på tur? Det er bare idioti. Man sier at man skal på tur. Kanskje blir noen sure og irritable først, men aldri når man kommer i gang. Det er jo narkotisk dette, det produserer jo dopaminer. Det vet vi jo. Så lenge man kommer i gang, er man reddet.

(NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen