Festival-Norge rundt

Hver sommer arrangeres det hundrevis av festivaler i Norge. Her er noen av dem, som er verdt et besøk.

Se interaktiv grafikk i bunnen av saken.

Riddu RiDDu

Riddu Riddu – nordsamisk for «liten storm på kysten» – er en internasjonal urfolksfestival med fokus på musikk, kunst, dans, teater, litteratur, politikk og identitet. Festivalen ble først arrangert i 1991, og er nesten 30 år senere anerkjent som en av de viktigste av sitt slag i Europa.

Når og hvor: 10.–14. juli, Kåfjord

På nett: www.riddu.no

Lofotr Vikingfestival

Den familievennlige festivalen arrangert av Lofotr Vikingmuseum trekker tusenvis av besøkende hver august. Festivalen fokuserer på en «levende fremstilling av vikingenes historie» og byr blant annet på kampforestillinger, mytologi, matlaging og markeder. Mer enn 100 «vikinger» i autentiske klær – samt et 83 meter langt rekonstruert langhus – gjør det lett å leve seg 1.000 år tilbake i tid.

Når og hvor: 7.–11. august, Borg

På nett: www.lofotr.no

Arctic Sea Race

Ukelang kajakkfestival i ett av Norges mest naturskjønne kystområder. Programmet inkluderer både turpadling i behagelig tempo og konkurransestyrt maraton, samt sosiale samlinger og måltider på kveldene. «Verdens vakreste padlefestival» er ikke bare forbehold ramsalte sjøfarere, her kan også begynnere få en omfattende introduksjon til padlesportens gleder.

Når og hvor: 21.–27. juli, Vesterålen

På nett: www.askr.no

Norsk revyfestival

Norsk revyfestival har blitt arrangert annethvert år siden 1987, og i 2019 er det igjen duket for liv og røre på en åker i Trøndelag. Siden oppstart har mer enn 4.000 amatørskuespillere stått på scenen i Høylandet, en liten bygd med under 1000 innbyggere innerst i Namdalen. Ved siden av norgesmesterskapet i revy (festivalens offisielle høydepunkt) arrangeres NM i monolog, sketsj og musikalske innslag – for å nevne noe.

Når og hvor: 10.–14. juli, Høylandet

På nett: www.norskrevyfestival.no

Kibneb-festivalen

Liten og intim musikkfestival i Lensvik, en bygd med 1000 innbyggere vest for Trondheim. Festivalsjef Knut Anders Vestad beskriver arrangementet slik på egne nettsider: «Kibnebfestivalen prøver å vera så liten som mogleg, men trass det har vi eit publikum på rundt tre tusen som kjem og høyrer til dømes Fossajazz i Ingdalsfossen der standardlåter blir servert på svaberga medan folk badar i Storhøln.»

Når og hvor: 26.–29. juni, Lensvik

På nett: www.kibneb.no

Trøndersk matfestival og Bryggerifestivalen

Matfestivalen i Trondheim beskriver seg selv som «landets største lokalmatfestival», og fremmer landsdelens kulinariske skatter gjennom tre dagers folkefest i august. Gå heller ikke glipp av Bryggerifestivalen, som foregår parallelt med ovennevnte arrangement. Mer enn 100.000 ølglass fylles av en rekke bryggerier fra inn- og utland. Norgesmesterskapet i hjemmebrygging finner også sted under festivalen.

Når og hvor: 1.–3. august, Trondheim

På nett: www.oimat.no

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Strandfestivalen i Refvik

Musikkfestivalen i Refvik er blitt et populært arrangement på bare tre år, og årsaken er ikke vanskelig å gjette seg til. Stranden her har flere ganger blitt kåret til landets vakreste, ikke bare på grunn av sandens og vannets upåklagelige renhet, men også på grunn av de naturskjønne omgivelsene. Alt av økonomisk overskudd fra festivalen vil ifølge arrangørene «gå til gode formål og tilbake til bygda».

Når og hvor: 5.–7. juli, Refvik

På nett: www.strandfestivalen.no

Morellfestivalen i Hardanger

«Norges søteste festival» startet opp i 1996 for å fremme kunnskap om morelldyrking i Hardanger, og har siden vokst seg langt større og mer innholdsrik enn arrangørene forutså. Utover intensiv morellspising inkluderer programmet musikkinnslag, familieunderholdning og en rekke aktiviteter i naturskjønne omgivelser. Norgesmesterskapet i morellspytting er festivalens desiderte høydepunkt. Den siste rekorden ble satt i 2016 med et mektig morellspytt på 14,58 meter.

Når og hvor: 25.–28. juli, Lofthus

På nett: www.morellfestivalen.no

Sildebordet

Et årlig høydepunkt for sildeelskende nordmenn siden 1992. Hver juni strekker verdens lengste sildebord seg gjennom Florø sentrum, der hundrevis av gjester spiser skulder til skulder. Atmosfæren er munter og uhøytidelig, med en rekke underholdningsinnslag underveis. Sildebordet arrangeres i sammenheng med Kystfestivalen Himmel og Hav, og inkluderer blant annet «Nøttesild», «Sild i Solnedgang» og «Sild for dei sure».

Når og hvor: 21. juni, Florø

På nett: www.sildebordet.no

Viser ved kanalen

Viser ved kanalen er en liten, men god musikkfestival på Strengen Brygge i Lunde. Nærmeste nabo er Telemarkskanalen – et postkorverdig område av sluseanlegg, brygger og båter – som bare venter på å utforskes før, mellom og etter konsertene. Foreløpig festivalprogram inkluderer Magnus Grønneberg, Thom Hell, Tove Bøygard, Hilde Selvikvåg, Peter Nordberg og Rune Sanden – for å nevne noen.

Når og hvor: 21.–22. juni,

Strengen Brygge

På nett: www.viservedkanalen.no

Fredrikstad animasjonsfestival

Nordens eldste og største animasjonsfestival har røtter tilbake til 1994, og ansees i dag som en av de viktigste av sitt slag i Europa. Festivalen finner hovedsakelig sted på Fredrikstad Kino, og inkluderer alt fra filmvisninger til klubbkvelder til foredrag om animasjonskunst. Festivalen er kjent for høyprofilerte foredragsholdere, som tidligere har hatt bakgrunn fra selskaper som Disney og Pixar. I fjor hadde festivalen besøksrekord, med drøye 4200 solgte billetter, 70 prosents oppgang fra året før.

Når og hvor: 24.–27. oktober,

Fredrikstad

På nett: www.animationfestival.no

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sørlandets matfestival

Denne matfestivalen arrangeres for første gang i 2019, og har som mål å bli Sørlandets «største buffé innen mat og drikke». Festivalen sikter på 5000 besøkende i sitt første år. 50 aktører deltar på Øvre Torv i Kristiansand. Et stortelt viet Sørlandets mikrobryggerier vil også være på plass. Forbildet er den populære Gladmatfestivalen i Stavanger.

Når og hvor: 12.–13. juli, Kristiansand

På nett: www.sorlandetsmatfestival.no

KrissLee-festivalen

KrissLee-festivalen startet som en bursdagsfeiring i 2007 og har siden bygd seg opp til en årlig begivenhet i Mandal. Denne lille og varierte musikkfestivalen avholdes i familien Lie Loftheims hage på Vestnes, og har slått sin egen besøksrekord hvert år siden oppstart. Bandene er hovedsakelig lokale, og alt av inntekter går til veldedige formål.

Når og hvor: 5.–7. juli, Mandal

På nett: www.krisslee.no

Måkeskrik

Rockefestival i vakre omgivelser, like ved stranden og bare få minutters gange fra Kristiansand sentrum. I 2019 arrangeres Måkeskrik for åttende år på rad, med artister som Bob Hund, The Good The Bad And The Zugly, Girl in Red, Spurv og Hjerteslag. Barn under 13 år kommer inn gratis i følge med en betalende voksen.

Når og hvor: 12.–13. juli, Kristiansand

På nett: www.maakeskrik.no

(NTB Tema)