Mange drømmer om å dra til New York i 2015. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Ferietur over dammen

USA er kjent for spennende storbyer, flotte strender og bra shopping. Men landet er mer variert enn som så.

I løpet av få år har USA seilt opp som en feriefavoritt blant nordmenn, ifølge FINN. I november ble New York kun slått av London i antall flysøk på finn.no til storbyer.

- USA er blitt mye mer tilgjengelig med flere direkteruter og billigere reiser. I tillegg har den norske krona vært sterk, slik at det har vært rimelig for nordmenn å være der. Det blir spennende å se hva som skjer med lavere kronekurs, sier produktdirektør Eivind Christiansen i FINN reise.

Ung trend

USA-trenden drives fram av den yngre garde, ifølge Christiansen.

- Dette er en generasjon som har vokst opp med amerikansk popkultur. Filmer og TV-serier er ofte spilt inn i New York, og denne byen er spesielt populær.

I en spørreundersøkelse Norstat har gjort for FINN, var New York storbyen flest sa de ønsker å besøke i 2015. Drømmen om «Det store eplet» var sterkest blant de yngste. 28 prosent av dem i alderen 18-29 år ville helst til New York, mens 20 prosent av 30-39-åringene svarte det samme.

Flysøkene som gjøres på FINN, samsvarer godt med reisene vi faktisk bestiller, ifølge selskapet. Blant de amerikanske byene søkte vi i november og begynnelsen av desember oftest på Los Angeles (LA), Miami, Orlando og San Francisco etter New York.

- Flyselskapenes tilbud bestemmer i stor grad hvor vi drar. På grunn av direkterute mellom Stavanger og Houston, er også Houston blitt et attraktivt reisemål, sier Christiansen.

 

Kjente kyster

- Du kan reise til USA og kose deg uten å måtte planlegge så mye. Det er lett å snakke med folk og finne fram, sier gründer Jarle Moberg ved reisesenteret Chillout.

Han har vært i USA flere ganger, blant annet i Florida. Staten, som gjerne kalles solskinnsstaten, er kjent for sine strender. Kjører du langs kysten, er avstandene overkommelige. Og vestsiden kan være et godt alternativ til den mer berømte østsiden, synes Moberg.

- Vestsiden har også masse fine strender, men det er roligere stemning enn på østsiden. I Florida er også Key West en kul by som er verdt en tur, sier han.

I California er både San Francisco og LA populære reisemål. En del USA-farere drar også innom Nevada for å få med seg den sagnomsuste galskapen i Las Vegas.

Severdighetene over dammen er mange. Men det lønner seg å ikke gape over for mye på en gang, mener Moberg.

 

Et annerledes USA

Stort. Det er ordet butikksjef Raymond Haase ved Nomaden bruker når han skal beskrive USA som ferieland. Verdens tredje største land tilbyr da også mer enn storbyer, kjente veier, strender og fornøyelsesparker.

- USA er undervurdert når det kommer til natur og villmark. Alle deler av USA har det, men det er likevel ikke dit folk drar med tursekken, sier han.

I sørenden av Rocky Mountains kan du for eksempel vandre blant canyoner i spennende terreng. Det er kort mellom snødekte fjell og ørkenlandskap, forteller Haase.

Han slår også et slag for de eksotiske sørstatene, som vi ikke ser på TV hver dag.

- Sørstatene er et annerledes USA enn det vi kjenner. Drar du gjennom Louisiana, Mississippi og Alabama, møter du en utrolig miks av kulturer, men også fattigdom. Du kan besøke sumpene, sette deg i en propellbåt og se alligatorer, sier han.

Et annet tips er atlanterhavskysten sør for New York, slik som Nord- og Sør-Carolina. Området byr ikke på det varmeste badevannet, men som nordmann tåler du vel det?

- Her finner du sjarmerende, ikke for store, byer. Og strendene er vakre og ville, sier Haase. (NTB Tema)