Er du klar til nye sommereventyr? Husk å legge inn litt FRI og BLANKE dager! FOTO: CHRISTINE BAGLO

Feriesjekken

KOMMENTAR: Jippi! Sommerferie! Alt klart?

1. BARNEKABALEN? Friluftscamp, barnas gård, ti dager hos bestemor og bestefar i Nordreisa, hjemom i to dager, Kreta med mor, sykkelferie med far, hytta i Stavern, med mamma til Legoland, venninne i Halden, sommerskole. Eh, var det noen som kalte det sommerferie?

2. SOMMERKROPPEN? Begynte fint i mai med salat og tre ganger ukentlig trening. Så kom alle sommeravslutningene. Har levd på grillpølser og sjokoladekake i tre uker og er tilbake til utgangspunktet (og litt til).

3. FERIEPENGENE? Hurra, du er (snart) rik! Helt til kredittkortregningen som dekker feriebestillingene kommer. Og så skal pengene vare til langt ut i august. Telttur resten av ferien? Det er jo forresten veldig retrotrendy nå.

4. Bankkrise i Hellas? Jo, det er en mulighet for at de greske bankene kan kollapse og kortene dine blir ubrukelige. Så ta med godt med kontanter, men husk at reiseforsikringen ofte ikke dekker mer enn rundt 6.000 kr per familie – så gjem grunkene godt. Ikke under madrassen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

5. Bagasje? Ikke før hadde vi endelig fått investert i en skikkelig håndbagasjekoffert, før Den internasjonale flyorganisasjonen (IATA) foreslår å krympe maksimalmålet. De nye retningslinjene tilsier håndbagasjemål som er enda mindre enn Ryanairs, med 55 cm lengde, 34 cm bredde og bare 19 cm tykkelse! De vitale målene hos SAS og Norwegian har hittil vært 55x40x23. Ifølge den britiske avisen The Guardian, er Cathay Pacific, Emirates, Lufthansa og Qatar blant dem som eventuelt vil innføre standarden. Det vil også IATA-medlemmet SAS.

6. Sørlandshytte eller sydenluksus? Har du satset rett i sommer? Får du en gulluke på søte svaberg? Eller blir du sittende og gruseangre i ullgenser og pissregn? Da blir til gjengjeld alle facebookvennene dine i Syden ekstra glade.

7. Reiseforsikring? Husk å ta europeisk helsekort for gratis helsehjelp i EØS-land (bestill så fort du kan på nett eller telefon 800 43 573). Last også ned European Health Insurance Card med info om hva slags helsehjelp du kan få, og hvem du skal kontakte for nødhjelp i de respektive landene. Ifølge en undersøkelse som Opinionen har gjort for Finn.no, reiser hver femte norske barnefamilie uten forsikring. Det er crazy! Betaler du ferieturen med kredittkort (oftest minimum all transport), har du som regel en reiseforsikring knyttet til dette. Ellers bør du skaffe deg en god en på egen hånd (gjelder også på korte og lange norgesturer, også i jobben!). Frendes reiseforsikring ble nylig kåret til best i VG og Dine Penger.

Disse bøkene bør du ha i feriebagasjen

8. Pass? Sjekk datoen minst én måned før du reiser! Til mange land, inkludert de populære ferielandene Tyrkia og USA, må du for eksempel være sikker på at passet ditt er gyldig i minst seks måneder etter innreise. Du må også skaffe deg E-visum til begge land før du drar, noe som du ofte får på dagen. Det mulig å få seg et nødpass (gyldig i ett år) på Gardermoen.

9. Reisedokumenter? Last ned appen Tripit. Send inn reiseinformasjonen din, så organiserer appen automatisk alle dokumentene til fly, leiebil og hotell og mye annet rart.

10. Fri tid? Venninner, venner, onkler, tanter, svigermor og bestefar, storbytripp og sykkeltrening, vinkurs og rundtur i Toscana. Og male terrassen og endelig bli ferdig med DIY-kommoden. Phu! Litt for flink til å planlegge i år igjen? Det er fortsatt tid til å legge inn noen herlige, blanke dager.

PS. Denne spalten vil også ta fri til over sommerferien, God sommer!

LES OGSÅ: 25 tips til Norgesferien