Kultur

Fengslende opplevelser

Tør du å la deg fengsle? I Danmarks mest voldelige by? Her kan du også late som om du er kjent ekte skapsprenger – eller utbryterkonge.

Bilde 1 av 7

Horsens. Fængsels-byen. Der «rockerne» og de kriminelle i mer enn 150 år har gjort hverdagen skumlere enn noe annet sted i Danmark. Her satt de verste. Morderne. Voldtektsmennene. De notoriske skapsprengerne.

Hva i alle himmelens dager får noen til å reise på ferie hit?

Det lurer vi også bitte litt på, når vi i ekte Egon Olsen-stil triller kofferten mot cellen vår til et av Danmarks største fengsler, som ruver som en kriminell koloss over det meste av byen.

Fange nummer 19

To spartanske køyesenger i kritthvitt venter oss. Men madrassene er nok bedre nå, enn da «Fange nr. 19» bodde her. I 60 år. For «tyveri, bedrageri, røveri og mordforsøk».

På veggen ved siden av sengen er det tre digre bilder av ham: Fra sidene og rett forfra. Det svarte blikket borer seg rett inn i sjela.

– Mamma, dette her er skummelt! Skal vi virkelig sove her?

Datteren min gyser. Vi voksne også, selv om vi prøver å late som om det er skikkelig morsomt. Og ikke forteller ungene at Danmarks siste henrettelser ble foretatt i gårdsrommet rett utenfor.

Litt rare vibber her? Neeeida …

Ikke lenger versting

Men livet til fange nummer 19, og hundrevis av andre, er heldigvis historie nå. Fængselet i Horsens ble bygd i 1853, og stengt i 2006.

Og på mesterlig vis har innbyggerne klart å vri byens frynsete rykte fra Danmarks mest voldelige i 2013, til å bli en helt vanlig småby. Fengselet fikk i 2012 et nytt liv som et overnattingssted for turister og kulturinstitusjon, og luftegården er blitt konsertarena for verdensstjerner som Metallica og Robbie Williams. Dessuten er stedet fylt med kunst og street art – og omgjort til et av verdens beste fengselsmuseer, som har fått mange priser for sin, ja, fengslende museumsdesign. Og det er velfortjent!

Museet har nemlig vekket til live historiene til ti av de innsatte, eller ansatte, som du følger rundt i fengselet. Vi velger å være den «højintelligente» pengeskapstyven, kunstneren (!) og utbryterkongen Carl August Lorenzen. Underveis får du både den hjerteskjærende historien om fangen – og om vite mer om hvordan livet hans var der på ved hjelp av interaktive virkemidler.

Les også: Sjov for hele familien i Århus-området.

Lyd- og skyggeeffekter

Det hele framstår som gysende livaktig, ved hjelp av lydeffekter og prosjektorer som viser ekte bilder – eller skyggebilder av situasjonene, enten det er en slåsskamp på gangen eller vaktene som kommer med skranglende nøkkelknipper.

Museet har også verdens største samling av fengselseffekter – inkludert en imponerende samling avstraffelses- og tvangsmidler, som også besto av elektrosjokkbehandling. I et annet skap kan man få et innblikk i fangenes oppfinnsomhet – her er det en særdeles kunstferdig samling av kreative hasjpiper, laget av alt fra doruller til ketsjupflasker.

Smekk!

Men besøket får en ny dimensjon når to av de yngste leker politi og pengeskapsprenger – og «politiet» plutselig smekker igjen døra bak «fangen» i en av fengselets mest rømningssikre celler. Plutselig er hun innelåst! På ekte!

«Vaktene», to unge jenter, tilkalles, med to digre nøkkelknipper av den gamle sorten – med sikkert 50 nøkler på hver. Tiden går, og ingen av dem passer. Ny runde. Og enda en ny runde.

Mor er hysterisk på en ekstremrolig måte, mens hun forsøker å muntre opp «fangen», som begynner å bli temmelig lei av leken.

Snart meldes det om at vaktmester og fengselsdirektør er på vei.

Ikke bare vann og brød

Men plutselig klikker det. Plopp!

Utbryterprinsessen og mammaen styrter ut i friheten. Frisk luft! Aaaah!

Heldigvis består kveldens fengselsmåltidet av både av vin, boblevann og meget godt brød til maten, Og denne gangen er det fengselsdirektøren som må love bot og bedring. Nå skal det gjøres umulig at noe lignende kan skje igjen.

Tilbake på nattcellen sjekkes det at vindusstengslene virkelig er skåret over og at vinduet kan åpnes fritt. Og vår nistirrende «cellevenn» på veggen gjemmes ubønnhørlig bak rosa regnjakker og -bukser.

Og vi tviholder på våre egne nøkler. Som passer.

Les også: Eventyrbyen Odense

Reisefakta:

Horsens ligger cirka 45 minutters kjøring fra Århus på Jylland.

Besøk: Det interaktive Fængselsmuseet er absolutt verdt et besøk, voksne 95 kr, barn opp til 17 år gratis. Fengselsbutikk og en hyggelig café med boblevann og hjemmelagde smørrebrød.

Overnatting: Sleepin Fængselet tilbyr enkel overnatting i ekte celler. Ikke for de mest lettskremte. Én til firemannsceller, 495–725 danske kroner. Også brudesuite (!)!

Fem andre steder du kan tilbringe natten i fengsel (med egen nøkkel!):

Karosta-fengselet i Latvia er ekte saker. Bo og bli behandlet som en ekte fange under kommunisttiden (inkl. å motta dødstrusler og verbal utskjelling). www.karosta.lv

Langholmen Hotel og vandrerhjem i Stockholm. Delikate celler. Bli med på rømningsforsøk! wwww.langholmen.com

Hostel Celica i Ljubliana, med 20 kunstferdig dekorerte celler, www.hostelcelica.com

Malmaison i Oxford, kanskje et av de lekreste fengselshotellene i verden, i et gammelt middelalderslott. www.malmaison.com

Jail Hotel i Lucerne i Sveits. Enkle, rene celler. Også egen direktørsuite. www.hotel-jail.ch

Dagsavisen var invitert på fengselsvisitt av turistkontoret.

Mer fra Dagsavisen